Cum sa cultivi castravete amar in gradina
Cum sa cultivi castravete amar in gradina

Cum sa cultivi castravete amar in gradina


Cum sa cultivi castravete amar chiar la tine in gradina. Castravetele amar seamana destul de mult cu ruda lui ceva mai cunoscuta. Este o planta cataratoare, cu crestere rapida si care poate atinge chiar doi metri inaltime. Dezvolta carcei si este o planta care prefera climatul cald.

Temperaturi ideale si tipul de sol preferat de castravetele amar

Cultura castravete amar
Cultura castravete amar

Trebuie sa stii ca primele fructe apar in gradina dupa aproximativ o luna si un pic, cel mult 3 luni, fiind fructe tinere, in vreme ce fructele mature au nevoie de ceva mai mult timp, pana la aproape 4 luni.

Castravetele amar prefera caldura, asa cum am mai spus simtindu-se bine pe la 20-23 de grade Celsius. Se descurca si la temperaturi mai ridicate, cam pana la 38 de grade Celsius, dar poate fi compromis daca temperatura scade sub 3-4 grade Celsius.

Citeste si: Rasaduri de salata verde. Cum sa le obtii si cand sa le plantezi

La fel, este o planta careia ii place lumina, dar si un sol argilo-nisipos, bine drenat , cu un pH cuprins intre 4 si 8. E drept, pentru castravetele amar, valoarea optima este 6 – 6.5.

Udarea trebuie facuta prin picurare si in mod constant, cu o cantitate de apa patrivita astfel incat solul sa ramana usor umed.

Cum sa pui seminte de castravete amar pentru rasad

Seminte de castravete amar
Seminte de castravete amar

De la legumele mature pot fi recoltate seminte care se spala, se usuca si se pastreaza la cel mult 20 de grade Celsius.

Inainte de a le planta, pentru a stimula germinarea, ele se inmoaie timp de 48 de ore intr-un amestec de apa si Atonik. Atentia la dozarea acestei substante. Nu trebuie depasit 1 mililitru la 1 litru de apa.

Semintele se vor planta la aproximativ 2 centimetri, intr-un recipient de plastic inalt de cel mult 15 cm.

Ulterior pamantul va fi udat cu un fungicid, iar apoi, recipientul va fi acoperit cu o folie de plastic, din bucatarie.

Ai de asteptat aproximativ 3 saptamani germinarea semintelor, iar temperatura necesara dezvoltarii este intre 23-26 de grade Celsius.

Cum sa cultivi rasadurile de castravete amar

Rasad castravete amar
Rasad castravete amar

Cultivarea propriu-zisa in pamanul din gradina se va face dupa jumatate  lunii mai, doar daca temperatura se mentine constanta, la 15 grade timp de mai multe zile la rand.

Pentru a fi gata de plantare, rasadurile trebuie sa aiba aproximativ 20 de zile de cand au rasarit in recipientul de plastic si nu mai putin de cinci frunze adevarate crescute.

Citeste si: Distanta de plantare a rosiilor. Cum sa plantezi rasadurile in mod corect

Rasadurile se vor planta cu tot cu pamantul din jurul radacinii la aproximativ jumatate de metru distanta unul de altul si cu o distanta de aproximativ 1.5 metri intre randuri.

Pentru fertilizare poti folosi gunoiul din grajd, insa aceasta operatiune se poate face abia din toamna. Pentru ca este o planta cataratoare, aceasta trebuie obligatoriu palisata.

Cum sa ingrijesti castravetele amar

Recolta de castraveti amari
Recolta de castraveti amari

Mare atentie la buruienile care pot a apara intre castraveti si care trebuie indepartate. La fel si copilii care apar pe tulpina si care trebuie indepartati pe primele 10 noduri, numarand, evident, de la baza, de la nivelul solului.

Trebuie sa iti mai spun ca, desi se recomanda cultivarea semintelor intr-un recipient sau in sera, ea poate fi facuta si in gradina. Exista, insa, un risc ca acestea sa nu rasara uniform.

Citeste si: Cum sa folosesti gunoiul de pasare ca ingrasamant

Daca rasadurile sunt cultivate apoi in sera trebuie neaparat sustinute pentru ca aceasta planta se dezvolta pe verticala, nu suporta dezvoltarea la orizontala. Se poate obtine, astfel, o bolta in solar precum bolta pe care o face vita de vie.

Castravetele amar se recolteaza cand atinge maturitatea de consum, cu cat trece mai mult timp de la acest moment, cu atat castravetele va deveni mai amar.

Castravete amar. Boli si daunatori

Momordica charantia
Momordica charantia

Daca nu este bine ingrijit, castravetele amar poate suferi de mana, fainare sau  ofilier vasculara.

In plus, are o serie de dusmani printre insecte, cum ar fi coropisnita, paduchele  verde al piersicului, musca alba, viermele sarma sau paduchele verde al castravetilor.

Asadar, se recomanda multa atentie, dar si tratamente specializate, aplicate cu mare grija si in doza optima. Poate fi afectat de nematod, care se regaseste in sol, de aceea este recomandata testarea calitatii solului inainte de plantare.

Beneficii momordica

Beneficii momordica
Beneficii momordica

In incheiere, iti spun ca acest soi de castravete, castravetele amar este foarte util in dietele persoanelor care sufera de diabet, in lupta impotriva colesterolului si este extrem de util in protejarea ficatului.

Este mai greu de consumat si de aceea nu se poate spune ca noi, romanii, il consumam in mod traditional.

Are un gust usor amarui, chiar foarte amar daca fructul este verde, necopt. Cand se coace, devine portocaliu, iar gustul este dulce-amarui.

Asadar, castravetele amar poate fi util celor ce vor sa isi protejeze ficatul sau care sufera de diabet. Iti sugeram sa incerci si tu castravetele amar si ai sa vezi ca este extrem de bun!