Cum sa plantezi ridichi. Ridichile sunt unele dintre cele mai asteptate legume ale primaverii. Visam la o salata verde sau una de spanac, frumos asezonata cu ridichii, ceapa si, de ce nu castraveti sau rosii… insa… ridichea nu e de gasit tot anul…
Se gaseste mai greu si vine cu un gust special, uneori dulceag, alteori ceva mai intepator, in functie de cat de matura este.
Nu este deloc o leguma foarte pretentioasa, s-a adaptat de minune la conditiile meteo de la noi si poate fi cultivata atat afara, cat si in solar, in functie de preferintele si darea de mana a fiecaruia (pentru ca un solar implica ceva investitii suplimentare).
Cum sa pregatesti solul inainte sa plantezi ridichi
Plantarea si ingrijirea lor nu este printre cele mai dificile. Ridichile primavaratice sau de luna are nevoie de 25, pana la 45 de zile sa creasca si sa se dezvolte, cele de vara intre 80 si 100 de zile, iar cele de toamna au nevoie de ceva mai mult timp, intre 100 si 120 de zile.
Poate cele mai ispititoare dintre toate sunt cele de luna sau primavaratice. Ele pot fi cultivate din luna aprilie si pana catre finalul toamnei, mai precis la inceputul lunii noiembrie- in functie si de vremea de afara, evident.
Indiferent daca alegi sa le plantezi in gradina sau in solar, este vital pentru ele sa fie ferite de inghet la nivelul solului. Trebuie sa intelegi cum este corect si cum sa plantezi ridichi la tine in gradina.
Citeste si: Rasaduri de salata verde. Cum sa le obtii si cand sa le plantezi
Pentru a se dezvolta frumos, solul in care vor fi plantate trebuie pregatit inainte de plantare, adica sapat si greblat, eventual de doua ori pe an, primavara si toamna.
Este, asadar nevoie ca solul sa fie cat se poate de afanat. In caz contrar, samanta nu se va dezvolta.
Ridichea se simte bine in soluri in care au mai fost plantate rosii, castraveti sau ardei, dar si in care s-a aplicat ingrasamant natural.
Se recomanda ca acesta sa fie aplicat toamna si apoi, solul sa fie sapat primavara. Cand spun ingrasamant natural, ma refer la gunoiul de grajd, nu la cele extrem de pretentios.
Cand si cum se seamana ridichile de luna
Cum sa plantezi ridichi. Dupa ce ai pregatit solul pentru gazduirea ridichilor, atunci poti planta samanta.
Se recomanda sa faci asta undeva prin aprilie, dar acum, cu incalzirea globala, poti incerca si in martie daca vremea de afara permite, adica daca temperaturile nu mai scad sub pragul inghetului.
Semintele se planteaza la aproximativ 2 centimetri adancime, la o distanta de 15 centimetru intre ele.
Poti face treaba asta timp de mai multe zile, cam in interval de doua saptamani, dar numai daca iti doresti o cultura de durata lunga.
Pentru a se dezvolta, ridichile au nevoie de o temperatura de aproximativ 15 grade. Trebuie sa mai stii ca, desi nu sunt neaparat pretentioase, ridichile sunt firave.
Cum sa plantezi ridichi. Asadar, pana apare un mic rasad, plantatia trebuie udata cel mult la 2 zile – in functie si de umiditatea naturala a solului, dar si de conditiile meteo- daca ploua nu vei mai uda cultura, este evident.
Chiar daca ridichile sunt mari amatoare de apa, umiditatea in exces nu le face deloc bine.
Daca le vei uda chiar tu atunci stropirea asta trebuie facuta in ploaie, cu un furtun special, nu cu galeata astfel incat sa nu deteriorezi solul.
Citeste si: Distanta de plantare a rosiilor. Cum sa plantezi rasadurile in mod corect
Am spus deja ca e nevoie de un sol afanat pentru roade bogate. Dupa ce obtii primele plante poti uda o data pe zi, fie dimineata, fie seara. Deoarece ridichile tind sa creasca in tufe, trebuie sa ai grija ca ele sa aiba suficient spatiu de dezvoltare.
Daca stau prea aproape unele de altele, atunci se vor dezvolta anevoios si nu vei obtine o recolta buna.
Boli si daunatori la ridichi
Ok, ai invatat cum sa plantezi ridichi dar mare grija si la buruieni! Ele trebuie smulte imediat ce apar altfel favorizeaza aparitia daunatorilor si a bolilor.
Ridichile se vor recolta la cel mult o luna si jumatate de la cultivare, fie cu ajutorul unei sape de mici dimensiuni, fie, efectiv prin smulgerea plantei din pamant. Poti cultiva inca o serie de ridichi sau poti alege sa plantezi rosii sau castraveti.
Daca vei cultiva ridichii in solare, trebuie sa mentii temperatura la 15 grade si o ventilatie buna a spatiului. Atentie si la umezeala.
La fel, daca vrei sa cultivi ridichi de vara sau de iarna, trebuie sa stii ca acestea au nevoie de aceleasi conditii ca si cele de luna pentru a se dezvolta si a rodi.