Cum sa te apuci de gradinarit. Sfaturi pentru incepatori!
Cum sa te apuci de gradinarit. Sfaturi pentru incepatori!

Cum sa te apuci de gradinarit. Sfaturi pentru incepatori!


Cum sa te apuci de gradinarit. Ai in minte o gradina de vis? Daca vrei ca ea sa devina realitate, trebuie mai intai sa stabilesti care va fi destinatia ei finala sau scopul ei? Iata ce trebuie sa iei in considerare.

Cum sa te apuci de gradinarit. Stabileste scopul gradinii

Molizi
Molizi

Poate un spatiu de joaca pentru copii, dar desprins din povesti sau poate vrei doar o gradina de legume care sa iti asigure cele necesare in bucatarie sau… o gradina cu flori si arbusti.

Apoi, va fi sau nu un spatiu de relaxare in care sa iti pui cateva scaune si o masa pentru cafeaua de peste zi?

Sau poate vrei sa ai spatiu pentru un sezlong sau orice alt mobilier de gradina care necesita un spatiu mai mult sau mai putin generos.

E important pentru ca, cel mai probabil, nu iti vei dori sa calci in picioare plantele la care ai muncit zile intregi si pe care te chinui cu multa sudoare si resurse sa le intreti.

Daca stai la casa si ai putin teren… sau mai mult, trebuie sa stii ca ai deja un mic inceput de gradina. Si asta pentru ca, poate nu vor fi cele mai de soi flori, dar iti vor colora gradina.

Gradinarit
Gradinarit

Cum sa te apuci de gradinarit. Daca vrei sa te apuci serios de amenajarea unei gradini e nevoie sa te cauti serios in buzunare.

In cazul in care stai bine cu banii si aceasta resursa nu iti pune probleme, atunci poate nu ar strica sa apelezi la serviciile unui arhitect peisagist…

Stii tu, oamenii aia care termina o facultate ca sa iti faca tie gradina de vis si care stiu exact cum sa amenajeze un spatiu astfel incat sa il transforme intr-un colt de rai.

Citeste si: Udarea plantelor noi. Cum sa o faci si cat de des trebuie

Daca nu stai foarte bine la acest capitol, atunci treaba asta cu amenajarea gradinii cade pe capul tau. Nu ar strica sa te sfatuiesti cu vecinii, mai ales daca ai gradini reusite.

Ei stiu mai bine ca tine ce planta se prinde mai usor pe tipul de sol din gradina ta si unde e nevoie sa vii cu diverse amestecuri sau substante care sa potenteze calitatea solului.

Ia in considerare clima si tipul solului

Sol din gradina
Sol din gradina

Cum sa te apuci de gradinarit. Asadar, trebuie sa stii exact ce tip de clima este in zona in care iti faci gradina… e un climat mai rece… atunci poate ca nu e o idee foarte buna sa te apuci de plantat cine stie ce plante exotice…

La fel, solul este cat se poate de important… poate este un sol umed, fara probleme de permeabilitate sau, din contra, unul nisipos care poate ridica unele probleme.

Daca nu te documentezi serios cu ce conditii ai de-a face si alegi la intamplare niste plante doar pentru ca iti plac tie sau le-ai vazut in reviste sau la TV, e posibil sa pierzi foarte multi bani.

Gradina de flori

Cum sa te apuci de gradinarit. Gradina cu flori
Gradina cu flori

Cum sa te apuci de gradinarit. Daca te decizi sa plantezi flori, trebuie sa te gandesti la trei detalii: inaltimea, culoarea si timpul.

Alege specii de flori care infloresc in acelasi timp si combina florile care se potrivesc, care fac casa buna impreuna, cum s-ar spune.

Atentie la plantele inalte care, puse in vecinatatea celor mici de inaltime, le pot priva de lumina soarelui si… stii si tu ca e nevoie de lumina pentru fotosinteza.

Citeste si: Compatibilitate legume in gradina. Cum sa le cultivi in mod inteligent

Este foarte important sa stii de unde cumperi florile. Ofertele sunt multe și. În era tehnologiei, de cele mai multe ori, doar la un click distanta. Asta nu inseamna ca sunt de calitate.

Alege mai degraba o pepiniera sau un gradinar cu ceva traditie care iti poate oferi planta de care ai nevoie, in functie de conditiile tale de plantare.

S-ar putea sa te costa ceva mai mult decat floarea din supermarket, dar, cel mai probabil, va rezista mai mult timp in gradina ta.

Cum sa te apuci de gradinarit. Unelte de care ai nevoie

Cum sa te apuci de gradinarit. Unelte pentru gradinarit
Unelte pentru gradinarit

Ar fi de retinut faptul ca nu ai nevoie de tot felul de unelte sau masinarii sofisticate ci, mai degraba, sa fii un vecin cat mai bun.

Puteti imparti aceste resurse materiale si astfel sa cumparati produse de calitate pe care sa le folositi pe rand.

Ma gandesc ca nu tundeti gazonul toti in aceeasi zi si la aceeasi ora… asa-i? In plus, o relatie buna cu vecinii inseamna ca puteti face schimb de experienta, dar si ca va veti distra impreuna… mai ales ca aveti aceleasi preocupari.

Citeste si: Compatibilitate legume in gradina. Cum sa le cultivi in mod inteligent

In cazul in care te gandesti si tot socotesti care sunt uneltele de care ai nevoie pentru a-ti demara noul proiect numit gradina, trebuie sa stii ca si care sunt cele mai importante.

Pentru gradinarit o sa ai nevoie de o grebla, o sapa, o lopata, o masina de tuns gazonul (pe care, am spus deja, o poti imparti cu vecinii sau o poti imprumuta de la ei), foarfece pentru tuns gradina, un furtun de irigat si, de ce nu, aspersoare. Sigur… mai ai nevoie de inspiratie si multa rabdare!