Cultivare rubarba. Cum sa cresti aceasta planta
Cultivare rubarba. Cum sa cresti aceasta planta

Cultivare rubarba. Cum sa cresti aceasta planta


Cultivare rubarba. Rubarba este o planta ierboasa, perena. Chiar daca datorita gustului acru si a utilizarii ei mai ales in prepararea deserturilor, rubarba este considerata de multi ca fiind un fruct, ea este de fapt… o leguma.

Beneficii rubarba

Proprietati rubarba
Proprietati rubarba

Cultivare rubarba. Rubarba este bogata in potasiu si alte substante active care o fac extrem de buna in dietele persoanelor care sufera de diabet si de boli cardiovasculare. 

Este important de retinut ca doar tulpinile sunt recomandate consumului uman. Frunzele sunt foarte periculoase, din cauza unei substante care poate produce afectarea severa a rinichilor.

Rubarba isi are originea in Asia, dar este cultivata in mod traditional, deja, in Marea Britanie.

Trebuie sa stii ca este o planta speciala, in sensul ca, in timp ce multe alte legume sunt cultivate primavara, in aprilie, rubarba este recoltata in aceasta perioada.

Unde poti planta rubarba

Cultivare rubarba
Cultivare rubarba

Rubarba, desi este o planta speciala, nu este deloc pretentioasa. In esenta, poate fi cultivate oriunde. Trebuie, insa, sa ai grija cum alegi locul pentru ca nu o vei putea muta in primii ani de la plantare. Cel putin, nu se recomanda.

Citeste si: Compatibilitate legume in gradina. Cum sa le cultivi in mod inteligent

Cultivare rubarba. La fel, nu vei recolta rubarba din primul ei an de productie ci de abia din cel de-al doilea. Solul trebuie sa fie umed si cu o permeabilitate buna, iar locul din gradina sa fie semi-umbrit.

Totodata, pentru rezultate mai bune, solul trebuie pregatit. In acest sens, este recomandat sa il cureti cu atentie de buruieni, sa il sapi cat mai bine si sa pui ingrasamant organic si compost in sol. Dupa aceasta procedura, solul trebuie lasat sa respire aproximativ 3 saptamani.

Cultivare rubarba. Cum si cand sa o plantezi

Cultivare rubarba. Rubarba incoltita
Rubarba incoltita

Cultivare rubarba. Cand totul este pregatit poti planta rubarba. Este recomandat sa cumperi radacini din magazine si sa le plantezi la o adancime de cel mult 5 centimetri.

Atentie! Nu inghesui plantele intre ele. Cel mai bine ar fi sa le plantezi la un metro distanta. Daca esti tentat de ideea de a planta directe seminte de rubarba, trebuie sa stii ca este o varianta anevoioasa, in sensul ca acestea germineaza si cresc greu.

Citeste si: Combatere tuta absoluta. Cum sa scapi de molia miniera a tomatelor

Trebuie sa mai stii ca rubarba poate fi plantata in lunile ianuarie, februarie, octombrie, noiembrie si decembrie. Si martie este o luna in care inca o poti planta, dar daca ai deja o planta matura, in luna asta te poti astepta ca ea sa fie gata de recoltare.

La fel in lunile aprilie, mai, iunie si iulie. Poti folosi fertilizator, insa doar in luna martie. Rubarba trebuie udata regulat, astfel incat solul sa se mentina umed.

Cum sa ingrijesti rubarba dupa ce tulpina moare

Taierea frunzelor de rubarba
Taierea frunzelor de rubarba

Cultivare rubarba. Cand partea de sus a tulpinii moare, undeva in septembrie, trebuie sa cureti frunzele moarte, astfel incat restul coroanei sa poata fi expusa inghetului. Poate ca suna ciudat, insa aceasta expunere va sparge putin starea de latent si va asigura o recolta buna de tulpini anul urmator.

Daca vrei o recolta ceva mai timpurie, poti forta cumva lujerii. Pentru asta trebuie acoperita coroana cu un recipient de tipul unui borcan sau a unei galeti pe timpul iernii pentru a intrerupe expunerea la lumina.

Citeste si: Cum sa prepari apa de usturoi pentru a tine departe daunatorii din gradina

Atentie! Daca folosesti un recipient mai mare, incearca sa acoperi toate spatiile goale care pot aparea. Lujerii nou aparuti au o culoare mai deschisa si sunt mai delicate, mai fragile decat cei crescuti la lumina si apar cu aproximativ 3 saptamani mai repede decat ceilalti.

Trebuie sa iti mai spun ca in dezvoltarea ei, rubarba va face o floare, pe care cultivatorii recomanda sa o rupi manual, astfel incat energia si resursele plantei sa mearga in frunze si tulpini si sa nu fie irosite.

Cand poti recolta rubarba. Asa cum am mai spus, rubarba poate fi recoltata la aproximativ doi ani de la cultivare. Cum? Ei bine, este o procedura destul de simpla. Iei un cutit ascutit si tai tulpinile de la nivelul solului.

Cultivare rubarba. Boli si daunatori care pot afecta aceasta planta

Cultivare rubarba. Boli si daunatori rubarba
Boli si daunatori rubarba

Cultivare rubarba. Stricarea coroanei prin putrezire este una dintre cele mai frecvente si poate sa apara din cauza unor problem aparute la nivelul solului – diverse tipuri de ciuperci sau de bacterii.

Iti dai seama ca exista o problema, pentru ca planta pare bolnava, nu reuseste sa creasca si are coroana putrezita. Daca nu se intervine la timp, boala poate afecta tulpina si frunzele ducand la compromiterea totala a plantei. Ce poti face? Sa tai toata zona afectata.

Rubarba poate fi afectata si de diferite tipuri de melci, de care scapi cu mijloace din comert, cum ar fi diferite tipuri de capcane sau solutii chimice.

Daca vrei sa iti faci o cultura de rubarba, trebuie sa stii ca un astfel de rasad costa aproximativ 5 lei.