Cum sa faci taierea pomilor fructiferi in verde
Cum sa faci taierea pomilor fructiferi in verde

Cum sa faci taierea pomilor fructiferi in verde


Taierea pomilor fructiferi in verde. Vara este sezonul in care pomicultorii nu stau locului o clipa, multe lucrari din gradina facandu-se in mod normal in cele mai calduroase luni ale anului.

Cea mai buna perioada pentru taierea pomilor fructiferi in verde

Taierea pomilor fructiferi in verde
Taierea pomilor fructiferi in verde

Spre exemplu, vara este cel mai potrivit sezon pentru efectuarea taierilor de intretinere ale pomilor fructiferi, asa numitele taieri in verde.

Asa cum probabil ca stiti deja, dupa ce a fost formata coroana pomilor, aceasta trebuie mentinuta prin taieri de intretinere si fructificare.

Citeste si: Reteta ulei horticol pentru pomii fructiferi. Cum sa faci aceasta solutie la tine acasa

Taierea pomilor fructiferi in verde. In cazul putin probabil in care nu stiti la ce facem referire, taierile in verde sunt acele lucrari care trebuie efectuate in mod obligatoriu in ciclul biologic anual al pomilor, incepand chiar din momentul formarii coroanei pomilor.

Taierile in verde au un efect determinant in pastrarea echilibrului intre cresterea si dezvoltarea pomilor, pe de o parte, si obtinerea de productii constante si controlate.

Desi nu este un proces prea complex, trebuie sa stiti care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie sa tineti cont atunci cand efectuati aceste lucrari.

De asemenea, trebuie sa stiti si care sunt cele mai bune perioade in care trebuie efectuate aceste lucrari. Va spunem in randurile urmatoare toate aceste lucruri, asa ca ramaneti alaturi de noi!

Cum sa faci taierea pomilor fructiferi in verde. Care sunt pasii?

Taierea pomilor fructiferi
Taierea pomilor fructiferi

Nu vorbim despre o operatiune dificila, insa trebuie sa urmezi cu atentie cativa pasi. Nu de alta, dar totul trebuie facut ca la carte si este necesar sa urmam sfaturile expertilor.

Primul las este alegerea lastarilor pentru formarea coroanei. Aceasta lucrare trebuie efectuata la pomii plantati toamna sau primavara.

Citeste si: Cum sa repari scoarta crapata la pomii fructiferi

Taierea pomilor fructiferi in verde. Lucrarile incep in prima luna a verii, iunie, atunci cand pe vergile scurtate la 60 – 80 cm se aleg trei lastari uniform repartizati in jurul trunchiului, la 10 – 12 cm unul de altul, pentru a forma coroana in forma de vas.

Aceasta este cea mai potrivita pentru pruni, caisi, piersici, si uneori chiar si pentru meri sau ciresi.

In cazul in care va doriti o coroana in forma de palmeta, veti alege un lastar pentru ax si doi pe directia randului pentru sarpante. Restul lastarilor se suprima cu foarfeca.

Lastar pom fructifer
Lastar pom fructifer

Ciupitul lastarilor este un alt pas important. Prin aceasta operatiune se efectueaza indepartarea varfului erbaceu impreuna cu 4 – 5 frunze tinere.

Ciupitul se face atat la lastarii alesi pentru formarea coroanei, atunci cand ei depasesc 60 – 70 cm, cat si la alti lastari ai pomilor tineri.

Taierea pomilor fructiferi in verde. Perioada optima pentru efectuarea acestui proces este luna iunie, scopul lui fiind acela de a favoriza ramificarea, adica formarea lastarilor anticipati.

Citeste si: Cum sa prepari solutia pentru varuirea pomilor fructiferi

Plivitul lastarilor. Prin plivire intelegem lucrarea de indepartare a lastarilor de prisos, aceasta facandu-se atat la pomii tineri, cat si la cei de rod.

Mai exact, se indeparteaza lastarii concurenti, iar pe ramurile de semischelet se raresc la 10 – 15 cm.

In cazul pomilor maturi se va trece direct la indepartarea totala a lastarilor lacomi in cazul in care coroana este prea deasa. In cazul in care coroana este prea rara, lastarii se raresc la 20 – 30 cm.

Rarirea fructelor la pomi. De ce este importanta?

Rarirea fructelor

Rarirea fructelor

Rarirea fructelor. Pe langa taierea pomilor fructiferi in verde, aceasta operatiune este recomandata tuturor speciilor, insa este efectuata in special atunci cand vorbim despre mar, piersic, si par.

Uneori aceasta operatiune se efectueaza si la pruni si caisi, in timp ce la ciresi si visini nu se face aproape niciodata.

Asa cum se si subintelege, prin rarirea fructelor se creeaza conditii favorabile de crestere a fructelor ramase.

Citeste si: Cum sa alegi pomii fructiferi. Cei mai rezistenti la frig sau la seceta

Astfel, fructele ramase pot atinge dimensiunile impuse pentru categoriile superioare, acumuleaza mai multe zaharuri, se coloreaza mai bine si vor avea un gust mai intens.

Taierea pomilor fructiferi in verde. Daca tot am vorbit pana acum despre operatiunile de taiere in verde, mai trebuie sa spunem ca in aceasta categorie pot fi incluse si lucrarile impuse de igienta culturala.

Asta inseamna taierea varfurilor atacate de fainare, a varfului lastarilor de cires atacati de paduchii negri, a ramurilor si a lastarilor afectati de monilioza, de arsura bacteriana si de alte boli si daunatori.

Este important de mentionat ca aceasta operatiune de taiere in verde nu se va aplica pomilor in primul an de la plantare. Totusi, se pot ciupi varfurile lastarilor concurenti in cazul in care acestia au 15 – 20 cm.