Cum sa cultivi legume in luna noiembrie. Ce soiuri rezista la frig si se pot semana in camp deschis
Cum sa cultivi legume in luna noiembrie. Ce soiuri rezista la frig si se pot semana in camp deschis

Cum sa cultivi legume in luna noiembrie. Ce soiuri rezista la frig si se pot semana in camp deschis


Sezonul rece nu inseamna chiar o pauza pentru legumicultori, asa ca daca si tu esti pasionat de gradinarit, o sa iti spunem cum sa cultivi legume in luna noiembrie. Ce soiuri sunt rezistente la frig si se seamana in camp deschis.

Cum sa cultivi legume in luna noiembrie. Ce soiuri rezista la frig si se pot semana in camp deschis – Cuprins:

Care este data limita la care se pot cultiva legume toamna?

Rasaduri de legume
Rasaduri de legume

Daca inca nu stiai, luna noiembrie este ultima perioada din an in care se mai pot cultiva sau semana legumele in camp deschis. Bineinteles, vorbim despre legumele care sunt rezistente la frig si nu cele din solariu.

Conform expertilor, 15 noiembrie este data limita la care se pot cultiva legume toamna, insa perioada se poate prelungi in functie de conditiile climatice. Daca este o luna calda de noiembrie, atunci vor fi asigurate si conditiile optime pentru dezvoltarea culturilor de legume.

Singurul lucru pe care ramane sa il mai cunosti, este care sunt legumele ce rezista la temperaturi joase si care nu sunt afectate de sezonul rece. Iata ce trebuie sa stii si care sunt legumele pe care le poti cultiva. Afla si cum sa faci compost daca stai la curte sau la bloc!

Cum sa cultivi legume in luna noiembrie si care sunt soiurile ce rezista la frig

Nu credem ca mai este nevoie sa amintim, dar totusi o sa iti spunem ca inainte de a cultiva aceste legume, ar trebui sa cureti solul de buruieni. Daca nu o faci, buruienile vor afecta cultura de legume, pentru ca vor consuma o mare parte din apa, dar si substantele hranitoare care se afla in pamant.

Morcovi in gradina
Morcovi in gradina

Morcovii sunt primele legume pe care ar trebui sa le cultivi in luna noiembrie. Nu uita ca aceste legume au nevoie de soare pentru a creste, asa ca alege un loc unde au parte de cateva ore de lumina pe zi.

Totodata, mai trebuie sa stii ca va trebui sa pui seminte de morcovi in pamant, la o distanta de 5-10 cm intre plante si 30-40 cm intre randuri. Morcovii au nevoie de un sol nisipos, dar si de udari dupa plantare, pentru a incolti rapid.

Mazare verde
Mazare verde

Mazarea este o alta leguma care poate fi cultivata toamna, insa va trebui sa tii cont ca inainte de a cultiva aceasta leguma, este nevoie de un ingrasamant pe baza de fosfor si potasiu. Sarea potasica este excelenta ca si ingrasamant.

Mai trebuie sa stii ca mazarea se va cultiva sub un clopot de sticla sau plastic si ca aceasta leguma prefera solurile cu textura nisipo-lutoasa sau luto-nisipoasa. Cele mai bune soluri pentru cultura de mazare sunt cernoziomurile, solurile brun-roscate sau solurile aluvionare.

Mazarea se va cultiva la o adancime de 4-5 cm, intre plante trebuie sa fie o distanta de 5-8 cm, iar intre randuri o distanta de 15-20 cm. Cultura va avea nevoie de apa din abundenta imediat dupa rasarire, inainte de inflorire si in faza de legare a pastailor.

Telina plantata
Telina plantata

Pentru ca rezista la temperaturi de -15 grade Celsius, telina poate fi cultivata fara nicio problema toamna. Daca umiditatea este mare, telina se va dezvolta rapid. Atunci cand vei cultiva telina, rasadul trebuie sa fie la o distanta de 20-25 cm, iar distanta intre randuri trebuie sa fie de 40-60 cm.

Tufa de hrean
Tufa de hrean

Daca ai plantat telina, atunci sigur o sa vrei sa plantezi si hrean. Iti recomandam sa alegi un loc mai izolat din gradina, pentru ca hreanul se va dezvolta repede si va fi destul de greu sa scpi de el pe urma.

Pentru a planta aceasta leguma ai nevoie de radacina plantei, care sa aiba o lungime de aproximativ 20 cm si o grosime de 1 cm. Intre randuri si plante trebuie sa fie o distanta de 20-25 cm.

Patrunjel
Patrunjel

Si patrunjelul se poate cultiva toamna tarziu, iar pentru a face acest lucru poti folosi seminte ori radacini. Intre plant trebuie sa existe o distanta de 5-10 cm, iar intre randuri o distanta de 25 cm.

Se recomanda udarea solului inainte de semanarea patrunjelului, pentru ca dupa aceasta operatiune sa nu se deranjeze semintele din sol. Temperatura minima de germinatie a patrunjelului este de 2-4 grade Celsius, insa planta poate suporta temperaturi de pana la -30 grade Celsius.

Salata plantata in gradina
Salata plantata in gradina

Salata verde se cultiva tot in aceasta perioada, iar aceasta legume extrem de populara necesita temperaturi scazute pentru a germina. Semintele de salata rasar la temperaturi de 2-3 grade Celsius si germineaza la 5-10 grade Celsius.

Nu uitati ca salata va avea nevoie de multa apa, in special in timpul rasaririi si formarii capatanilor, iar nivelul optim de umiditate este de 70-80%. Pentru a obtine o cultura bogata, salata are nevoie de ingrasaminte organice si de cele azotoase.

Ridichi plantate in gradina
Ridichi plantate in gradina

Ridichiile se planteaza toamna, insa veti gasi soiuri care se pot planta primavara si vara. Vei avea nevoie de un sol bogat in potasiu si sarac in azot. Semintele de ridichi se planteaza la 1-2 cm adancime, plantele trebuie sa fie la o distanta de 5-10 cm, iar intre randuri 15-20 cm.

Cultura de ridichi trebuie sa aiba lumina suficienta. Mai trebuie sa stiti ca semintele vor germina la temperaturi de 2-3 grade Celsius, iar nivelul de umiditate trebuie sa fie crescut, pentru a ajuta la formarea radacinilor.

Cultura de spanac
Cultura de spanac

Spanacul rezista la temperaturi de pana la -25 grade Celsius si totodata, este una dintre legumele cu cel mai mare continut de fier, vitamina A si C. Semintele trebuie sa fie plantate la o adancime de 2-3 cm, o distanta de 10-12 cm, iar distanta intre randuri trebuie sa fie de 25-30 cm. Inainte de a cultiva semintele, trebuie sa udati si solul, pentru ca spanacul are nevoie de umiditate.

Plantare ceapa arpagic
Plantare ceapa arpagic

Incheiem cultura de toamna cu ceapa si usturoiul, iar pentru acestea vom avea nevoie de arpagic. Acesti bulbi se planteaza la distanta de 5 cm, iar intre randuri trebuie sa fie o distanta de 5-10 cm.

Aceste legume au nevoie de un sol argilos si pot rezista pana la temperaturi de -20 grade Celsius. Bineinteles, arpagicul va avea nevoie de umiditate. Nu mai este nevoie sa spunem ca inainte de cultivare, trebuie sa curatati solul de buruieni.