Cum sa cureti cosul de fum al casei fara sa ai nevoie de un specialist
Cum sa cureti cosul de fum al casei fara sa ai nevoie de un specialist

Cum sa cureti cosul de fum al casei fara sa ai nevoie de un specialist


Inainte de venirea iernii, cei ce folosesc o soba cu lemne, centrala pe peleti sau un cuptor cu coacere, trebuie neaparat sa ia in considerare curatarea cosulului de fum.

Cei ce nu fac aceasta operatiune, isi pun viata in pericol si risca amenzi. Iata cum sa cureti cosul de fum al casei tale fara sa ai nevoie de un specialist.

De ce trebuie sa cureti cosul de fum si ce amenda risti daca nu faci acest lucru?

Cos de fum
Cos de fum

In primul rand, trebuie sa stii ca un cos de fum care nu este curatat creste riscul de incendiu. Hornul se infunda cu funingine si alte reziduuri in urma arderilor, iar acest lucru poate provoca un incendiu, dar mareste si riscul de intoxicare cu monoxid de carbon.

Totodata, funinginea adunata pe cosul de fum scade si eficienta sobei, a centralei ori a cuptorului. Arderea nu se mai face eficient, iar acestea nu mai produc la fel de multa caldura.

Depunerile pe cosul de fum apar si de la arderea lemnului cu o umiditate de peste 20%, insa nu este singura problema. Pe timp de vara, pasarile pot sa isi faca un cuib in horn, se pot strange frunzele uscate suflate de vant sau apar panze de paianjeni.

Daca nu iti cureti cosul de fum risti si o amenda cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei pentru „neexecutarea verificarii, repararii si curatarii periodice, cel putin o data pe an, a cosurilor pentru evacuarea fumului, precum si nerealizarea elementelor de izolare termica a acestora“.

Cum sa cureti un cos de fum

Curatare mecanica a unui cos de fum
Curatare mecanica a unui cos de fum

In acest caz, vorbim de curatare mecanica, adica acel procedeu care este obligatoriu si prevazut de legislatie. Curatarea trebuie facuta o data la 6 luni, in functie de combustibilul pe care il folosesti pentru a incalzi. Totodata, verifica si daca au aparut probleme structurale la cosul casei tale, deoarece condensul acid care rezulta in urma arderilor poate duce la dislocarea caramizilor, care pot infunda un horn.

Ei bine, toata operatiunea nu este atat de grea, insa o sa ai nevoie de o perie speciala si accesorii care te ajuta la prelungirea acesteia. Inainte de toate o sa ai nevoie de o masca de praf, o lanterna si o folie pentru a acoperi zona de langa soba, centrala sau cuptor, pentru ca vei face mizerie. Toate aceste accesorii le puteti gasi la emag.ro.

Curatarea unui horn incepe de sus, asa ca dupa ce ai terminat curatarea acestuia va trebui sa cureti si in partea de jos. Drept urmare, vei curata si din partea de jos a hornului, insa ai grija sa indepartezi toata funinginea si reziduurile care s-au format.

Cum se face curatarea catalitica a unui horn

Foc de lemne
Foc de lemne

Curatarea hornului mai poate fi si catalitica, adica vom folosi produse chimice care pot reduce depunerile sau curata cosul.

Bineinteles, exista si metode naturale de a curata cosul, iar aici aducem in discutie cojile de cartofi sau cele de nuca ori sarea. Totodata, curatarea cosului de fum se face si cu naftalina. Toate aceste ingrediente se pun in foc, iar hornul casei tale se va curata.

Alte metode pe care le puteti folosi pentru curatarea catalitica a hornului sunt buturugile speciale, dar si praful ori pudrele speciale pe care le gasiti la emag.ro!

Afla si cum sa faci corect aerisirea caloriferelor sau cum sa desfunzi scurgerile chiuvetelor din casa!