Frunze gaurite la ardei. De ce se intampla asta si cum sa previi
Frunze gaurite la ardei. De ce se intampla asta si cum sa previi

Frunze gaurite la ardei. De ce se intampla asta si cum sa previi


Frunze gaurite la ardei. Afla care sunt cauzele, ce poate ataca plantele din gradina ta, dar si cum sa previi acest lucru si ce ar trebui sa faci. Ce sfaturi ne dau expertii pentru a ingriji ardeii in mod corect, cum sa procedezi.

Frunze gaurite la ardei. De ce se intampla asta si cum sa previi – Cuprins:

Frunze gaurite la ardei. Cum sa ingrijesti plantele din gradina ta

Frunze gaurite la ardei
Frunze gaurite la ardei

Frunze gaurite la ardei. Daca si tu ai observat ca frunzenel plantelor sunt atacate si gaurite, atunci o sa tii explicam ce sa faci, dar si cum sa procedezi pentru ca recolta sa nu fie afectata.

Cea mai intalnita cauza pentru care frunzele sunt gaurite la ardei o reprezinta afidele, adica acele insecte de dimensiuni mici care se hranesc cu seva din frunze si a caror excremente lasa suprafetele lipicioase. Daca o sa observi muste sau furnici pe acele frunze, atunci cu siguranta afidele sunt de vina.

O sa observi afidele mai ales pe partea inferioara a frunzelor, asa ca le poti indeparta si cu mana. Totusi, daca exista multe atunci trebuie sa aplici un tratament cu un insecticid.

Si gandacul de castravete poate ataca ardeiul din gradina, iar in urma acestui atac vei observa gauri in frunze. Mai mult decat atat, gandacii se pot hrani si cu florile de ardei, iar asta inseamna un mare pericol pentru recolta.

Gandacii apar primavara devreme, asa ca ii poti tine la distanta daca o sa acoperi plantele cu plase, insa tine minte ca acestea trebuie date la o parte pentru ca insectele polenizatoare sa isi faca treaba. O solutie mai simpla este aplicarea unui insecticid.

Omida verde a tomatelor poate ataca si ardeii, asa ca este posibil sa observi si acest daunator. Omizile au o lungime intre 7 si 12 cm, iar corpul acestora este verde si prezinta dungi albe. Daunatorul se hraneste cu frunzele, asa ca o sa il poti observa destul de usor si il poti indeparta manual scuturand plantele.

Omida pe ardei
Omida pe ardei

Nu trebuie sa uitam nici de melci sau limacsi, care pot provoca daune serioase la ardei. Totusi, daca o sa faci o capcana cu bere o sa poti scapa de acestia destul de usor. Tot ce trebuie sa faci va fi sa ingropi un recipient de plastic in pamant pana ce va fi cu aproximativ un centimetru mai inalt decat suprafata solului.

Apoi, umple recipientul pe jumatate cu bere si asteapta sa isi faca treaba. Melcii si limacsii sunt atrasi de mirosul berii, asa ca vor intra in recipient si apoi nu vor mai putea sa iasa si vor muri. Tine minte totusi ca capcana este eficienta timp de 2-3 zile, dupa care va trebui sa pui bere proaspata.

Citeste si: Plante companion pentru ardei. Cum sa le alegi si de ce sunt importante

Tripsii pot provoca aceleasi pagube la ardeii din gradina, insa ii poti observa destul de greu deoarece au o dimensiune de sub un centimetru. Adultii depun oua pe suprafata interioara a frunzelor si poti scapa de acestia folosind un insecticid. Mare atentie deoarece tripsii pot raspandi virusi ce pot pune in pericol cultura de ardei.

Si gandacii puturosi pot pune in pericol ardeii, insa acestia pot fi observati usor avand o culoare maronie si un corp plat asemanator cu un scut. Vestea proasta este ca acesti gandaci nu sunt afectati de temperaturile scazute de pe timpul iernii, asa ca ii vei tot gasi prin gradina ta. Gandacii pot fi indepartati manual sau cu ajutorul unui insecticid.

La final, mentionam si musculita alba de seara, acele insecte mici care se ascund pe suprafata inferioara a frunzelor, unde depun si oua. Poti pune capcane lipicioase de culoare alba pentru a identifica prezenta musculitei, iar apoi va fi necesar sa aplici un tratament cu un insecticid.