Cand se recolteaza fasolea. Afla care este perioada ideala sa recoltezi fasolea plantata in gradina, dar si cum sa o pastrezi pentru ca aceasta sa nu mucegaiasca sau sa nu fie atacata de gargarite. Nu de alta, dar daca nu este pastrata cum trebuie aceasta nu va mai putea fi consumata.
Cand se recolteaza fasolea. Cum sa procedezi si ce trebuie sa stii
Cand se recolteaza fasolea. Daca si tu ai plantat fasole in gradina, atunci ar trebui sa stii cand o poti recolta, dar si ce beneficii aduc plantele pentru pamant. Iata ce trebuie sa stii.
In primul rand, fasolea este extrem de utila in gradina, deoarece plantele fixeaza azotul in pamant, ceea ce inseamna ca nu va mai fi nevoie sa fertilizezi solul pentru ca acest lucru se va face in mod natural.
Ei bine, daca vrei sa folosesti pastaile verzi de fasole, afla ca acestea se pot recolta la aproximativ 45-65 de zile de la seamanare. Atunci cand pastaile se rup cu usurinta inseamna ca pot fi recoltate fara probleme.
Totusi, daca vrei sa folosesti boabele de fasole, atunci afla ca va trebui sa astepti pana la 90 de zile. De regula, recoltarea se face cand pastaile sunt uscate si cu o culoare galbuie. Mai mult, boabele uscate se vor misca in interiorul pastaii, asa ca acela este semnul ca recoltarea se poate face imediat.
In ambele cazuri, pastaile se vor rupe din locul unde sunt atasate. Mare atentie totusi, pentru ca daca o sa rupi varful pastailor verzi acestea nu o sa mai reziste atat de mult in frigider. Totodata, pastaile verzi trebuie puse intr-o punga de plastic pentru a se mentine ferme.
Boabele de fasole pot fi pastrate la temperatura camerei, intr-un loc ferit de lumina si de umezeala. Daca le vei pastra intr-un loc umed si cu lumina, boabele o sa devina rancede si vor mucegai.
Nu uita sa pastrezi niste boabe si pentru a fi semanate anul viitor. Le poti pune intr-un recipient care se inchide ermetic si le poti pastra intr-un loc racoros si ferit de lumina soarelui pana ce sezonul cald vine din nou.
Citeste si: Cand se pune bicarbonat la fasole. Cum sa il folosesti si de ce este util
O problema ce poate aparea la pastrarea boabelor de fasole o reprezinta gargarita fasolei, un daunator ce poate face destule pagube, iar boabele nu o sa mai poata fi consumate. Acest daunator poate avea pana la 3-4 generatii in fiecare an, iar 2-3 dintre acestea vor aparea la depozitarea boabelor de fasole.
Larvele acestei gargarite vor fi depuse pe boabele de fasole, iar larvele vor patrunde in boabe pentru a se hrani, asa ca vei observa pe suprafata acestora mici gaurele. Poti opri activitatea daunatorului daca o sa pastrezi fasolea la temperaturi de sub 3 grade Celsius.
Pentru a te asigura ca gargarita boabelor de fasole nu iti va afecta recolta sunt necesare tratamente la sfarsitul infloririi cu unul din aceste produse: K-Othrine, K-Obiol, Decis Mega, Mavrik 2F sau Helios 480 EC.