Cat rezista carnea gatita in frigider. Afla cum sa o pastrezi in mod corect pentru cat mai mult timp, dar si cand este cazul sa o arunci. Ce trebuie sa stii si de ce nu este indicat sa o tii foarte mult timp la rece!
Cat rezista carnea gatita in frigider. Cum sa iti dai seama cand trebuie sa o arunci
Cat rezista carnea gatita in frigider. Trebuie sa recunoastem faptul ca o toxiinfectie alimentara nu este ceva foarte placut, asa ca pentru a evita aceasta problema ar trebui sa stii cat timp poti pastra carnea la frigider, dupa ce ai gatit-o.
Atunci cand vine vorba de toxiinfectie alimentara, este important sa stii cum sa procedezi atunci cand gatesti carnea, dar si cat o poti tine la frigider inainte si dupa ce ai preparat-o.
Expertii spun ca produsele de origine animala pot contine bacterii, iar daca le pastrezi la frigider dezvoltarea acestora va fi incetinita. Asadar, mare atentie si la acest aspect!
Atunci cand vine vorba de carnea cruda, aceasta poate fi pastrata la frigider timp de 3-5 zile inainte de a o gati sau a o baga la congelator, unde poate fi tinuta pentru mai mult timp. Carnea tocata, gaini de curte sau organe (ficat, limba etc.) acestea pot fi pastrate timp de 1-2 zile la frigider.
Acum, sa vorbim despre carnea gatita. Spre exemplu, carnea gatita la cuptor poate fi pastrata la frigider timp de 3-4 zile la o temperatura de maximum 4 grade Celsius. Tine minte insa sa o pui intr-un recipient care se inchide ermetic sau infasurata intr-o folie de aluminiu sau o folie alimentara de plastic.
Daca ai gatit carne de porc, aceasta poate fi pastrata timp de 4-5 zile, la o temperatura de pana la 4 grade Celsius. In cazul in care carnea incepe sa prinda un miros urat sau prezinta urme ciudate ori incepe sa mucegaiasca, atunci ar trebuie sa o arunci.
Nu mai este cazul sa spunem ca friptura de porc se pastreaza intr-un recipient care se inchide ermetic sau invelita in folie de plastic sau aluminiu.
Carnea gatita de curcan sau de pui poate fi pastrata la frigider timp de 3-4 zile, insa asigura-te ca temperatura din frigider este mai mica de 4 grade Celsius. Bineinteles, invelita in folie de plastic sau aluminiu ori intr-un recipient ce se inchide ermetic.
Atunci cand vine vorba de peste, lucrurile sunt un pic diferite. Carnea gatita de peste se poate pastra timp de maximum 3 zile, daca o tii la o temperatura de sub 4 grade Celsius, intr-o caserola care se inchide ermetic sau invelita in folie de aluminiu sau plastic. Totodata, tine minte ca pot pastra fructe de mare crude sau peste crud timp de maximum 1-2 zile la frigider.
Citeste si: Alimente care nu se congeleaza. Cum sa le pastrezi in mod corect
Bineinteles, temperatura din interiorul frigiderului este foarte importanta. Daca obisnuiesti sa deschizi frecvent usa frigiderului, atunci ar trebui sa setezi o temperatura mai mica decat cea recomandata.
Explicatia este simpla: de fiecare data cand deschizi usa, temperatura din frigider va creste. Practic, diferentele de temperatura pot sa reduca perioada in care poti pastra carnea.
La final, mai mentionam faptul ca inainte de a o gati, carnea nu trebuie sa stea mai mult de 2 ore la temperatura camerei. In caz contrar, este posibil sa se dezvolte bacterii periculoase care pot cauza toxiinfectii alimentare.