Orientarea altoiului la plantarea pomilor fructiferi. Afla cum sa o faci in mod corect atunci cand plantezi pomii fructiferi in gradina sau livada, dar si de ce este important acesta. Lucruri bine de stiut!
Orientarea altoiului la plantarea pomilor fructiferi. Cum sa procedezi si de ce este important
Orientarea altoiului la plantarea pomilor fructiferi. Daca inca nu stai, este foarte important sa stii cum sa orientezi altoiul atunci cand plantezi pomii fructiferi in gradina sau in livada.
Expertii spun ca daca orientarea altoiului se face in mod corect, atunci vom evita probleme de crestere ale pomilor fructiferi, dar in acelasi timp vom maximiza si expunerea la soare. Pomii au nevoie de lumina, asa ca o orientare proasta a altoiului poate duce la diminuearea productiei de fructe.
Totodata, o orientare buna a altoiului va asigura si o polenizare eficienta. Spre exemplu, polenizarea incrucisata este facilitata de orientarea corecta a altoiului la plantare.
Asadar, acum ca ai inteles importanta orientarii altoiului, ar trebui sa stii si cum sa determini asta atunci cand plantezi pomii fructiferi. Daca nu stii cum arata acel punct de altoire, iti spunem ca il vei observa usor sub forma unei ingrosari la aflata aproape de baza trunchiului.
Acel punct reprezinta locul in care mugurele altoi a fost inserat pe portaltoi in procesul de inmultire vegetative. Orientarea acestuia trebuie sa fie catre Nord.
Foarte important! Cand plantezi pomii fructiferi, tine minte ca punctul de altoire trebuie sa se situeze la 2-3 cm deasupra solului. Daca il acoperi cu pamant vei favoriza emiterea de noi radacini din portaltoi si este posibil sa se desprinda de altoi.
Acum ca stii care este orientarea corecta a altoiului cand faci plantarea pomilor fructiferi, iti mai spunem ca cea mai buna perioada de a planta pomii este toamna. Explicatia este destul de simpla, pomii plantati toamna vor intra cu aproximativ 10 zile mai devreme in perioada de vegetatie fata de pomii fructiferi plantati primavara.
Totodata, pomii fructiferi plantati toamna vor fi si mai rezistenti la temperaturile scazute din iarna urmatoare deoarece se vor aclimatiza mai repede.
Citeste si: Cand se curata pomii fructiferi si cum sa efectuezi taierile in mod corect
Foarte important este si momentul cand faci groapa. Expertii recomanda sa facem groapa cu aproximativ 60 de zile inainte de a planta pomii, deoarece este necesar ca microorganismele din pamant sa moara si aceasta sa fie sterilizata.
In cazul in care nu poti astepta atat de mult, iti sugeram sa o faci macar cu 2-3 saptamani inainte de plantare. De regula, dimensiunile unei gropi sunt de 50 cm latime, 50 cm lungime si 50 cm adancime.
Atunci cand sapi groapa pentru plantarea unui pom fructiferi, tine minte sa pui primul strat de 25-30 cm de pamant in partea dreapta a gropii. Acela este stratul de pamant roditor si terbuie sa ajunga la radacini atunci cand plantezi pomul.
Restul de pamant este pamant de adancime si se va pune in partea stanga a gropii pentru a nu te incurca. O sa il folosesti ulterior pentru a umple groapa dupa ce ai pus pamantul roditor.