Plantarea hortensiei toamna. Cum sa faci asta si care sunt pasii
Plantarea hortensiei toamna. Cum sa faci asta si care sunt pasii

Plantarea hortensiei toamna. Cum sa faci asta si care sunt pasii


Plantarea hortensiei toamna. Afla cum sa faci asta in mod corect, ce adancime trebuie sa aiba groapa, unde sa plantezi hortensia. De ce este indicat sa plantezi o hortensie in sezonul rece, care sunt avantajele.

Plantarea hortensiei toamna. Cum sa faci asta si care sunt pasii – Cuprins:

Plantarea hortensiei toamna. Cum sa faci groapa si la ce adancime

Plantarea hortensiei toamna
Plantarea hortensiei toamna

Plantarea hortensiei toamna vine cu o serie de avantaje, ca de fiecare data cand vorbim despre plantare in sezonul rece.

In sezonul rece, plantele intra in perioada de repaus vegetativ, iar asta inseamna ca planta va avea mai mult timp pentru acomodare, iar radacinile se vor dezvolta mult mai bine datorita ploilor mai dese si umiditatii ridicate din sol.

Mai mult decat atat, toamna avem de a face cu temperaturi mai blande, asa ca hortensia nu va fi supusa stresului termic. Marele avantaj este ca plantele vor reveni la viata mult mai repede atunci cand vine primavara si sunt sanse destul de mari sa infloreasca inca din primul an de la plantare.

Desigur, hortensia ar trebui protejata pentru ca temperaturile scazute sa nu o afecteze, insa va trebui sa faci acest lucru doar dupa plantare. Din al doilea an, nu va mai avea nevoie de protectie.

Expertii ne recomanda sa plantam hortensia intr-un loc ce beneficiaza de lumina timp de cateva ore pe zi. Totusi, tine-o departe de lumina directa a soarelui, incearca sa alegi un loc in partea de Nord sau de Sud a curtii.

Hortensie la ghiveci
Hortensie la ghiveci

Ideal ar fi sa o plantezi langa un gard, evita plantarea sub un copac deoarece hortensia are nevoie de multa apa si concurenta va fi destul de mare.

Groapa pentru plantarea hortensiei toamna trebuie facuta cu 2-3 saptamani inainte, iar adancimea trebuie sa fie undeva la 30-40 cm, insa vrei sa pui in pamant o planta mai mare dimensiunile trebuie raportate la dimensiunea acesteia. 

Daca plantezi o hortensie la ghiveci, atunci groapa trebuie sa fie de doua ori mai lata decat acesta pentru a permite dezvoltarea radacinilor. Este necesar sa faci groapa mai devreme pentru a dezinfecta solul.

Citeste si: Bolile hortensiei. Cum sa ingrijesti aceasta planta

In cazul in care planuiesti sa plantezi mai multe hortensii te sfatuim sa lasi o distanta de cel putin 1.5 metri intre acestea. Nu uita ca hortensia se poate dezvolta destul de mult, asa ca va avea nevoie de spatiu suficient.

Hortensia se planteaza incepand cu luna septembrie si pana la sfarsitul toamnei, insa cu 2-3 saptamani inainte de venirea primului inghet. Ideal este sa folosesti plante mai bine dezvoltate cu radacini mai puternice.

Dupa plantare ocupa-te si de musuroire, ridica o movila de pamant in jurul tulpinii pentru ca va fi protejata de temperaturile scazute din timpul iernii. Bineinteles, o sa aiba nevoie si de apa, insa evita sa faci asta pe perioada inghetului.