Care este cea mai buna caramida pentru gratar. Cum sa construiesti unul in mod corect
Care este cea mai buna caramida pentru gratar. Cum sa construiesti unul in mod corect

Care este cea mai buna caramida pentru gratar. Cum sa construiesti unul in mod corect


Care este cea mai buna caramida pentru gratar. Afla cum sa iti construiesti unul, ce greseli trebuie sa eviti, dar mai ales ce tip de caramida trebuie sa utilizezi. Ce trebuie sa stii si care sunt pasii pe care sa ii urmezi!

Care este cea mai buna caramida pentru gratar. Cum sa construiesti unul in mod corect – Cuprins:

Care este cea mai buna caramida pentru gratar

Care este cea mai buna caramida pentru gratar
Care este cea mai buna caramida pentru gratar

In cazul in care si tu vrei sa iti construiesti unul, ar trebui sa stii care este cea mai buna caramida pentru gratar. Nu de alta, dar acesta trebuie sa fie eficient si durabil.

Pentru cei ce inca nu stiu, caramida refracatara este cea mai indicata pentru a fi folosita la gratar. Acest tip de caramida este realizata intr-o argila speciala ce poate rezista la temperaturi de peste 1280 grade Celsius si asta fara a suferi modificari.

Pe langa faptul ca este rezistenta, caramida refractara garanteaza si radiatia caldurii, asa ca este folosita pentru gratare, cuptoare de panificatie, dar si pentru construirea cosurilor de fum ori a semineelor sau sobelor de teracota.

In compozitia acestui tip de caramida se gaseste oxidul de aluminiu sau alumina, in proportie de aproximativ 30%. Totodata, caramida este facuta dintr-o argila refractara arsa si o poti gasi in mai multe culori, spre exemplu o poti cumpara galbena, rosie, neagra sau maro.

Cum sa construiesti un gratar si ce trebuie sa iei in considerare

Constructie gratar
Constructie gratar

Acum ca stii care este cea mai buna caramida pentru gratar, o sa iti explicam si ce greseli ar trebui sa eviti daca vrei sa iti construiesti unul la tine acasa.

In primul rand, pentru a construi un gratar in mod corect, trebuie sa alegi un loc potrivit pentru acesta. Nu trebuie sa fie prea departe de casa, deoarece nu o sa traversezi toata curtea cu mancarea in mana, insa nici prea aproape sa afumi interiorul casei. 

Totodata, asigura-te ca terenul este bine drenat pentru a nu se acumula apa in jurul acestuia. Nu o sa fie prea placut sa stai in nori si sa faci gratar.

Tine minte ca gratarul trebuie asezat departe de gardurile de lemn sau de coroana copacilor. Astfel, riscul de incendiu scade, asa ca ia in considerare si acest aspect.

Bineinteles, directia din care bate vantul este iarasi importanta. De regula, gratarul trebuie asezat in directia Est sau Nord-Est.

Gratar din caramida refractara
Gratar din caramida refractara

In ceea ce priveste forma acestuia, iti recomandam sa alegi una dreptunghiulara deoarece este mult mai usor de realizat. Daca vrei unul rotund si nu te pricepi, ar fi bine sa apelezi la ajutorul unui expert.

Legat de inaltime, acesta nu trebuie sa fie foarte inalt, insa nici foarte mic pentru a nu sta cocosat atunci cand gatesti. Ideal este ca acesta sa iti ajunga la bazin, asadar inaltimea gratarului este direct proportionala cu a ta.

Pentru a turna fundatia gratarului o sa ai nevoie de ciment, pietris si mortar. Mai departe, iti recomandam sa folosesti caramida normala. Caramida refractara se foloseste pentru a placa gratarul sau a face partea de sus a acestuia, asa ca zidurile de sustinere pot fi construite cu caramida normala.

Citeste si: Cum sa faci o solutie de curatat gratarul

Deasupra zidurilor de sustinere o sa vina vatra gratarului, iar pentru aceasta o sa ai nevoie de un cofraj pe care sa asezi armatura. Aceasta este necesara pentru sustinerea gratarului, asa ca utilizeaza o plasa si cateva bare de fier-beton.

Cuptorul sau locul in care vei face gratarul se va construi integral din caramida refractara, iar acestea se lipesc folosind un amestec de mortar. Iti recomandam ca si la cos sa folosesti acelasi tip de caramida, insa tine minte sa lasi spatiu destul pentru ca fumul sa fie evacuat cum trebuie.