Combaterea trifoiului din gazon. Afla cum sa faci asta, care sunt solutiile, dar si de ce este indicat sa elimini trifoiul daca vrei sa ai un gazon tipic englezesc. Ce trebuie sa stii si de ce se inmulteste trifoiul atat de repede.
Combaterea trifoiului din gazon. Cum sa procedezi
Combaterea trifoiului din gazon poate da mari batai de cap, insa inainte de a vorbi despre solutii, ar fi bine sa intelegi si de ce ar trebui sa elimini aceste plante.
Desi aparitia trifoiului in gazon si a micilor flori de culoare alba poate incanta ochii la prima vedere, trebuie sa stii ca trifoiul se inmulteste foarte repede si intr-un final va concura cu gazonul deoarece va folosi nutrientii necesari pentru cresterea acestuia.
Daca vorbim despre cateva fire de trifoi aparute in gazon, atunci ar trebui sa stii ca indeparatarea acestora se poate face foarte simplu prin smulgerea plantelor. Totusi, tine minte sa folosesti o punga de plastic pentru a le smulge, pentru ca in acest fel o sa reduci riscul de a raspandi semintele de trifoi si de a favoriza inmultirea acestuia.
Totodata, este foarte important sa hranesti gazonul, asa ca ingrasamintele trebuie aplicate primavara si toamna. Iti recomandam sa folosesti un ingrasamant bogat in azot, deoarece acesta va ajuta gazonul sa creasca viguros.
Evita ingrasamintele bogate in fosfor deoarece acestea ajuta la dezvoltarea trifoiului. Asadar, mare atentie si la acest aspect atunci cand cumperi ingrasaminte pentru gazon.
Trifoiul poate lua azotul din atmosfera pentru a creste, insa gazonul nu este capabil sa faca asta. Tocmai de aceea, este recomandat sa folosesti ingrasaminte pe baza de azot, facute special pentru gazon.
In cazul in care in gazonul tau exista prea mult trifoi si vrei sa folosesti un erbicid, atunci iti recomandam sa faci asta toamna. Ei bine, pentru cele mai bune rezultate este indicat sa le aplici toamna, atunci cand nu exista precipitatii pentru urmatoarele 24-48 de ore. De asemenea, nu este indicat sa tunzi gazonul inainte sau dupa utilizarea erbicidului.
Cele mai bune erbicide pentru combaterea trifoiului din gazon sunt Dicopur D SL, Tomigan 250 EC, Titus Plus sau Cerlit Super.
Citeste si: Cum sa faci fertilizarea gazonului toamna si in ce perioada
O alternativa ecologica la aceste erbicide ar fi suprasamantarea gazonului. Practic, adaugi semintele de gazon in gazonul existent pentru a te asigura ca va rasari mai multa iarba. Cu toate ca metoda nu o sa te scape definitiv de trifoi, vei reusi sa reduci cresterea acestuia si sa favorizezi cresterea gazonului.
Mai trebuie mentionat faptul ca trifoiul creste mai bine daca gazonul este udat excesiv. Asadar, evita acest lucru si tine minte ca cresterea trifoiului poate fi incetinita si prin cresterea cantitatii de lumina solara. Lumina provenita de la soare favorizeaza cresterea gazonului si o reduce pe cea a trifoiului.