Cum sa faci fertilizarea gazonului toamna si in ce perioada
Cum sa faci fertilizarea gazonului toamna si in ce perioada

Cum sa faci fertilizarea gazonului toamna si in ce perioada


Cum sa faci fertilizarea gazonului toamna. Afla de ce este necesara aceasta operatiune pentru iarba care creste in curtea ta si mai ales care este perioada optima. Ce trebuie sa stii si ce fertilizatori trebuie sa folosesti.

Cum sa faci fertilizarea gazonului toamna si in ce perioada – Cuprins:

Cand fertilizeaza gazonul

Cand fertilizeaza gazonul
Cand fertilizeaza gazonul

In cazul in care nu stiai, fertilizarea gazonului este o operatiune extrem de importanta pentru iarba din curtea ta, asa ca este absolut necesar sa faci asta. Fertilizarea gazonului se face in doua perioade optime, primavara si toamna, pentru ca peluza ta sa isi mentina culoarea verde pe care ti-o doresti.

Bineinteles, este foarte important sa stii si ce ingrasaminte sa folosesti, pentru ca acestea difera in functie de sezon. Daca primavara sunt recomandate ingrasamintele pe baza de azot, atunci cand vine toamna este indicat sa folosesti ingrasaminte pe baza de fosfor si potasiu.

Atunci cand temperaturile scad considerabil, iarba nu mai are nevoie de azot pentru ca acesta nu se mai afla intr-o perioada de crestere activa. Drept urmare, va avea nevoie de ingrasaminte pentru a ii creste rezistena la factorii de stres care urmeaza sa vina pe perioada sezonului rece.

Cum sa faci fertilizarea gazonului toamna

Cum sa faci fertilizarea gazonului toamna
Cum sa faci fertilizarea gazonului toamna

Fertilizarea gazonului toamna este absolut necesara pentru a ii asigura o cantitate de carbohidrati necesara pentru ca iarba sa reziste temperaturilor extrem de scazute care vor venii pe perioada iernii. Practic, asiguri un stoc de substante nutritive pentru gazonul tau, cu ajutorul carora se va hrani pe durata sezonului rece.

Operatiunea de fertilizare a gazonului se face in doua etape: prima va fi la sfarsitul verii, iar cea de-a doua dupa jumatatea lunii octombrie si pana la jumatatea lunii noiembrie. Bineinteles, iti recomandam sa faci asta cu cel putin 2 saptamani inainte de venirea primului inghet, asa ca fii cu ochii pe prognoza meteo.

Fertilizarea se face in functie de zona in care locuiesti. Daca locuiesti intr-o zona in care temperaturile scad destul de devreme, este indicat sa faci fertilizarea gazonului mai devreme.

Citeste si: Ingrijirea gazonului toamna. Cum sa faci asta si care sunt pasii

De asemenea, fertilizarea gazonului toamna il va ajuta sa isi revina destul de repede atunci cand vine primavara, iar capacitatea de dezvoltare a acestuia va fi mult imbunatatita in urmatorul sezon.

Dupa cum spuneam, fertilizarea gazonului toamna se face in doua etape. Prima data se va face dupa trecerea verii, iar gazonul va avea nevoie de o cantitate mai mare de azot care va creste si continutul de clorofila din firele de iarba. Pentru ca zilele devin mai scurte atunci cand vine toamna, gazonul are nevoie de un fertilizant lichid foliar, cu eliberare lenta.

In cea de-a doua etapa, gazonul tau va avea nevoie de un ingrasamant cu o cantitate mai redusa de azot, insa cu cantitati mai mari de fosfor si potasiu. Bineinteles, umiditatea din perioada toamnei adusa de roua diminetii sau precipitatii va ajuta la descompunerea fertilizantului si acesta va fi mult mai usor absorbit de firele de iarba.