Cand se recolteaza cartofii pentru ca acestia sa reziste cat mai mult timp. Care este perioada ideala pentru a recolta cartofii si de ce este importanta pentru pastrarea acestora. Iata ce trebuie sa stii!
Cand se recolteaza cartofii. Cum sa faci asta si cum trebuie sa fie coaja
In cazul in care nu stii cand se recolteaza cartofii, trebuie sa iti spunem ca perioada difera in functie de soi. Daca o sa ii recoltezi prea devreme, cartofii nu o sa poata fi pastrati pentru foarte mult timp deoarece coaja acestora este subtire.
Asadar, in cazul in care cartofii sunt afectati la recoltare se vor strica destul de repede si apoi vor putrezi. Mai mult, daca o sa amani prea mult procesul de recoltare, partea aeriana a cartofilor va fi uscata complet si tuberculii se vor recolta mai greu.
De asemenea, tuberculii de cartofi trebuie recoltati atunci cand nu exista ploi, deoarece pot putrezi in spatiile de depozitare.
Cand se recolteaza cartofii? Daca vorbim despre soiurile de cartofi timpurii, trebuie sa stii ca recoltarea se poate face incepand cu luna iunie.
Este nevoie de aproximativ 50-60 de zile de la plantare si pana la recoltare, iar primele semne ce anunta ca poti incepe recoltarea vor fi frunzele ingalbenite, uscarea tulpinilor, dar si ridicarea pamantului de sub plante.
Totusi, tine minte ca dimensiunile tuberculilor sunt destul de reduse, insa acestia sunt buni de consum pe timpul verii. Bineinteles, din cauza faptului ca au o coaja subtire nu ii vei putea pastra pentru mult timp.
Daca vorbim despre soirule tardive, trebuie sa stii ca acesti cartofi pot fi recoltati la sfarsitul lunii august sau la inceputul lunii septembrie. Din momentul cand plantele incep sa se ingalbeneasca sau sa se usuce mai trebuie sa astepti in jur de 3 saptamani si poti incepe recoltarea.
Pentru a te asigura ca tuberculii pot fi pastrati pe perioada sezonului rece poti alege o planta si poti recolta cartofii pentru a testa cat de densa este coaja acestora. In cazul in care coaja este groasa si tuberculii au inceput sa se detaseze de tufis atunci poti incepe recoltarea.
Citeste si: Soiuri de cartofi romanesti. Cum sa le alegi in functie de productia la hectar
Expertii ne sfatuiesc sa taiem intai partea aeriana si uscata a plantelor cu cateva saptamani inainte de recoltare. Dupa ce incepei sa scoti cartofii din pamant, acestia se vor lasa la uscat timp de cateva ore, insa la umbra.
Dupa aceea, cartofii se curata de pamant, iar cei care prezinta urme de putrezire sau care au fost taiati de unelte ori afectati de daunatori vor fi aruncati sau folositi imediat.
Tine minte ca terenul pe care ai cultivat cartofi trebuie fertilizat cu fosfor si azot deoarece plantele extrag acesti nutrienti din pamant. Bineinteles, ar trebui sa stii si ce poti planta dupa cartofi!