Cand se face plantarea capsunilor toamna si cum sa procedezi
Cand se face plantarea capsunilor toamna si cum sa procedezi

Cand se face plantarea capsunilor toamna si cum sa procedezi


Plantarea capsunilor toamna. Cand se face, care este cea mai buna perioada, dar mai ales cum sa faci asta in mod corect pentru a avea rezultate pe masura. Iata ce trebuie sa stii si ce trebuie sa iei in considerare!

Cand se face plantarea capsunilor toamna si cum sa faci asta – Cuprins:

Cum sa pregatesti terenul pentru a planta capsunii

Stoloni de capsuni
Stoloni de capsuni

Inainte de a stii cand se face plantarea capsunilor toamna, ar fi bine sa stii si cum sa pregatesti terenul. Nu de alta, dar suprafata de teren trebuie pregatita, daca vrei sa obtii o recolta bogata.

In primul rand, va fi nevoie de o aratura la adancimea de 28-32 cm, in functie de stratul fertil al solului din gradina ta. Cele mai bune rezultate le vei avea pe solurile lutoase, luto-nisipoase sau permeabile, care au o buna capacitate de retinere a apei.

Totodata, tine minte ca pamantul trebuie sa fie usor acid, iar valoarea pH-ului cuprinsa intre 5.5 si 6.8. Ideal este ca panza freatica sa fie sub adancimea de 80-100 cm.

Mai mult, pamantul nu trebuie sa formeze custa dupa ploi, asadar mare atentie si la acest aspect. Pe langa asta, asigura-te ca terenul este plan si nu are denivelari.

De asemenea, expertii ne sfatuiesc sa inlaturam buruienile, dar si alte resturi materiale sau organice provenite de la culturile anterioare.

Solul trebuie sa fie bine maruntit, afanat si reavan pe o adancime de 20-45 de centimetri. Foarte important este ca in apropiere sa ai o sursa de apa. 

Irigarea culturii de capsuni trebuie facuta frecvent deoarece radacinile plantelor nu sunt foarte mari. Este indicat sa folosesti irigarea prin picurare, deoarece acest mod iti va permite sa dozezi exact cantittea de apa. 

Bineinteles, va fi nevoie si de o fertilizare. Poti utiliza ingrasaminte organice precum compostul sau gunoiul de pasari. Tine minte ca gunoiul de pasari poate fi utilizat doar diluat in apa, mai exact o parte gunoi la 10 parti apa.

Daca alegi ingrasamintele chimice, atunci asigura-te ca le folosesti pe cele in care predomina fosforul si potasiul. Nu este indicat sa folosesti ingrasaminte azotate in acea perioada pentru ca vei favoriza cresterea plantelor, iar acestea vor fi afectate de temperaturile scazute.

Fosforul ajuta la dezvoltarea sistemului radicular, adica a radacinilor, iar potasiul ajuta la transportul zaharurilor catre fructe, imbunatateste culoarea fructelor, forma acestora, dar si randamentrul plantelor.

Cum sa faci plantarea capsunilor toamna. Perioada de plantare

Plantarea capsunilor toamna
Plantarea capsunilor toamna

Cand se face plantarea capsunilor toamna. Daca si tu vrei sa plantezi capsunii in gradina ta, afla ca cea mai buna perioada este intre 10 septembrie si 15 octombrie.

Expertii ne sfatuiesc sa nu depasim aceasta perioada deoarece este posibil ca temperaturile sa scada prea mult, iar plantele vor muri sau vor fi afectate de inghet.

Plantele se pun la o distanta de 90 cm intre randuri si de 20-25 de centimetri pe acelasi rand. Adancimea de plantare a stolonilor de capsuni este de 10-15 cm.

Citeste si: Tratamente la capsuni primavara. Cum sa le faci si ce produse sa folosesti

Foarte important este ca dupa plantare sa faci si mulcirea. Poti utiliza paie sau folie neagra, insa este recomandat sa folosesti folia de culoare inchisa deoarece atunci cand vine primavara pamantul se va incalzi mai repede, ceea ce inseamna ca vei obtine o recolta de fructe mai devreme.

La final, iti mai spunem ca plantele au nevoie si de lumina soarelui, asa ca suprafata de teren pe care o alegi trebuie sa beneficieze de 6-7 ore de lumina.

Nu uita nici de rotatia culturilor, pentru ca nu poti cultiva capsuni pe aceeasi suprafata de teren pentru 2 ani la rand. Ideal este sa cultivi capsunii pe acelasi teren doar o data la 3-4 ani.

Este important sa mai stii ca daca o sa cultivi capsuni pe suprafetele de teren unde ai cultivat in ultimii 4 ani ardei, vinete, tomate sau cartofi atunci va fi necesar sa folosesti insecticide pentru a combate daunatorii din sol.