Reteta caponata siciliana. Cum sa faci acest preparat mediteranean absolut delicios, de ce ingrediente ai nevoie, dar si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi. Iata ce trebuie sa stii pentru aceasta reteta ideala in zilele calduroase.
- 600 g vinete
- 600 g rosii
- 4 catei de usturoi
- 1 ardei gras
- 1 ceapa
- 1 lingura patrunjel verde tocat
- 1 lingura menta verde tocata
- 1 lingura busuioc verde tocat
- 2 linguri capere murate
- 15-20 masline
- 2 linguri pasta tomate
- 2 linguri muguri de pin copti
- 2 linguri stafide
- 3-4 linguri ulei de masline
- 1 lingurita sare
- 2-3 lingurite zahar
- ½ lingurita fulgi de ardei iute (optional)
Cum sa faci caponata siciliana. Reteta si ingrediente
Daca ti-am trezit interesul si vrei sa incerci caponata siciliana, afla ca este un preparat rustic, extrem de usor de facut. Asadar, nu trebuie sa fii un as in bucatarie pentru a il pregati.
Primul pas cu care vei incepe va fi sa speli vinetele si sa le tai cubulete. Rosiile se vor curata de coaja, iar apoi se vor toca marunt. La fel vei proceda cu ardeiul si ceapa, le vei toca marunt.
Nu uita nici de cateii de usturoi, care vor trebui curatati si tocati marunt. Nu este obligatoriu sa cureti maslinele de samburi, insa iti recomandam sa o faci, asta daca nu ai cumparat unele deja curatate.
Dupa aceea, ocupa-te si de ierburile aromatice. Toaca marunt patrunjelul, menta si busuiocul. Urmatorul pas va fi sa tragi un pic la tigaie mugurii de pin, pana ce acestia se vor rumeni.
Dupa ce ai terminat cu toate ingredientele, este timpul sa pregatesti preparatul. Pune 2 linguri cu ulei de masline intr-o tigaie sau o cratita mai inalta si lasa-la la incins.
Adauga apoi vinetele taiate cuburi. Daca tigaia aleasa de tine nu este prea mare atunci poti trage vinetele in ulei in doua transe. Acestea se vor trage la tigaie pana ce devin rumene si caramelizate. La final, pune-le de-o parte.
In aceeasi tigaie, mai pune un pic de ulei, lasa-l la incins si apoi caleste ceapa la foc mic, amestecand incontinuu pana ce devine translucida si se inmoaie.
Dupa asta, adauga cateii de usturoi tocati marunt pana ce ceapa incepe sa se caramelizeze si usturoiul sa se inmoaie. Urmatorul pas va fi sa adaugi rosiile decojite si taiate marunt, iar apoi pasta de tomate, ardeiul gras, caperele, maslinele si stafidele.
Citeste si: Ratatouille la cuptor. Cum sa prepari celebrul ghiveci gratinat
Adauga si vinetele pe care le-ai tras la tigaie mai devreme, iar dupa aia lasa focul mic. Amesteca bine si lasa totul la foc mic pana ce sosul de rosii incepe sa se ingroase si pana ce vinetele si ardeiul gras devin fragede. Atentie, acestea nu trebuie sa se rupa, trebuie sa ramana intregi!
Spre final, adauga si ierburile aromatice, iar apoi asezoneaza cu sare, zahar, piper negru proaspat macinat si, daca preferi, putini fulgi de ardei iute.
Mugurii de pin se adauga la final, inainte de a servi mancarea. Aceasta se poate servi impreuna cu paste de dimensiuni mai mici, cuscus sau paine prajita.