Reteta ajvar. Cum sa prepari pasta sarbeasca de ardei copti cu vinete
Reteta ajvar. Cum sa prepari pasta sarbeasca de ardei copti cu vinete

Reteta ajvar. Cum sa prepari pasta sarbeasca de ardei copti cu vinete


Reteta ajvar. Afla cum sa prepari aceasta pasta cu ardei copti si vinete, care sunt pasii pe care sa ii urmezi, dar si de ce ingrediente ai nevoie. Ce trebuie sa stii pentru a face acest preparat sarbesc la tine acasa.

Reteta ajvar. Cum sa prepari pasta sarbeasca de ardei copti cu vinete – Cuprins:
Reteta ajvar. Cum sa prepari pasta sarbeasca de ardei copti cu vinete
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Sarbeasca
Portii: 3-4 borcane
Ingrediente
Ingrediente ajvar
  • 2 kilograme ardei gras rosu
  • 1 vanata
  • 5 catei de usturoi
  • 1 ardei iute (optional)
  • 60 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 lingura otet alb
  • sare
  • piper negru proaspat macinat

Reteta ajvar. Cum sa o prepari si de ce ingrediente ai nevoie

Reteta ajvar
Reteta ajvar

Pentru cei ce nu stiu, ajvar este o reteta sarbeasca ce se prepara de regula atunci cand vine toamna si exista din abundenta ardei gras sau vinete. Aceasta pasta poate fi pastrata pe toata durata sezonului rece si este asemanatoare cu traditionala zacusca a noastra.

Daca si tu vrei sa o prepari acasa la tine, va trebui sa stii ca este nevoie sa coci vinetele si ardeii. Poti face asta la aragaz sau la foc de lemne. Avantajul ultimei variante este ca preparatul tau o sa capete si o aroma subtila de fum.

Asadar, primul pas cu care vei incepe sa faci aceasta reteta va fi sa coci ardeii. Acestia vor avea nevoie de aproximativ 10-15 minute pana ce se vor innegri, iar dupa asta va trebui sa ii pui intr-un castron, iar apoi sa il acoperi cu o folie alimentara.

Lasa ardeii sa stea acolo timp de 20 de minute, pana ce se vor fi racit. Folia de plastic te ajuta sa cureti ardeii mult mai usor, asa ca iti recomandam sa folosesti si tu aceasta metoda foarte simpla.

Pasta sarbeasca de ardei copti
Pasta sarbeasca de ardei copti

Dupa ce ai terminat cu ardeii, este timpul sa coci si vanata. Nu uita sa ii faci niste gauri folosind varful unui cutit bine ascutit, iar in acest mod te asiguri ca aceasta nu va pocni. Nu uita sa gauresti vanata pentru ca te poti opari destul de tare.

Coacerea vinetei o sa dureze aproximativ 30 de minute, insa asigura-te ca o rotesti in permanenta pentru a se coace uniform pe toate partile. Dupa aceea, asteapta in jur de 10 minute pana ce o sa o poti decoji in siguranta, fara sa te frigi.

Citeste si: Reteta zaalouk. Cum sa prepari zacusca marocana

Urmatorul pas va fi sa pui ardeii copti, vanata si cateii de usturoi curatati intr-un robot de bucatarie si apoi sa toci totul. Adauga uleiul de floarea soarelui si otetul, iar la final sare si piper negru proaspat macinat, dupa gust. Amesteca din nou pana ce toate ingredientele s-au incorporat.

Dupa ce ai tocat totul, va trebui sa transferi toata compozitia intr-o cratita, pentru ca totul va merge la foc mediu timp de 30 de minute. Amesteca ocazional si lasa totul la racit apoi, inainte de a putea pune pasta in borcane.