Cand se copilesc rosiile si cum sa faci asta in mod corect
Cand se copilesc rosiile si cum sa faci asta in mod corect

Cand se copilesc rosiile si cum sa faci asta in mod corect


Cand se copilesc rosiile. Afla in ce perioada se face copilirea rosiilor, cum sa faci asta in mod corect fara sa afectezi cresterea plantelor, dar si ce tratament trebuie sa aplici dupa aceasta operatiune. Iata ce trebuie sa stii!

Cand se copilesc rosiile si cum sa faci asta in mod corect – Cuprins:

De ce este necesara copilirea rosiilor

Lastari (copili) taiati
Lastari (copili) taiati

Inainte sa stii cand se copilesc rosiile, ar trebui sa stii si in ce consta acest proces. Nu de alta, dar este bine sa stii mai in detaliu de ce este necesara copilirea rosiilor si de ce trebuie facuta la timp.

In primul rand numele de copilire vine de la copili, adica niste tulpini mici care se dezvolta intre tulpina plantei si ramuri. Daca acesti copili sau lastari nu sunt taiati la timp, acestia vor creste si planta poate ramane fara nutrienti sau lumina.

Dezvoltarea copililor inseamna ca acestia vor beneficia de seva plantei si se vor dezvolta mult mai rapid. Practic, acestia concureaza cu planta-mama pentru a utiliza seva si vor impiedica si fructificarea.

Asadar, copilirea rosiilor se face pentru ca planta sa fie aerisita si sa eviti aparitia bolilor, dar in acelasi timp si pentru ca plantele sa beneficieze de toti nutrientii din pamant pentru o fructificare bogata.

Cand se copilesc rosiile si cum sa faci asta

Cand se copilesc rosiile
Cand se copilesc rosiile

Cand se copilesc rosiile. Ei bine, copilirea rosiilor se face cand acesti copili sau lastari au o lungime cuprinsa intre 3 si 5 cm. Pentru asta, asigura-te ca inspectezi plantele in mod constant si astfel vei alege momentul potrivit.

Verifica neaparat baza frunzelor principale, dar in acelasi timp si baza de unde se dezvolta tulpina plantei. Practic, toti lastarii care apar in plus trebuie taiati.

Inainte de toate, asigura-te ca ai o foarfeca ce taie foarte bine, pentru a nu provoca rani plantei. Totodata, asigura-te ca o dezinfectezi de la o planta la alta, pentru a nu favoriza aparitia bolilor in toata cultura de rosii, in cazul in care plantele sunt deja afectate.

Citeste si: Distanta de plantare a rosiilor. Cum sa plantezi rasadurile in mod corect

Atunci cand copilesti rosiile trebuie sa tai acei lastari la o distanta de un centimetru de baza plantei. Ideal ar fi sa folosesti o foarfeca sau un cutit foarte bine ascutit si sa eviti ruperea acestora cu mainile.

Dupa ce ai facut copilirea rosiilor, ar trebui sa aplici si un tratament pentru a preveni aparitia bolilor. Iti recomandam folosirea unui fungicid.

Alternativ, pentru cei ce nu vor sa aplice tratamente chimice si sa obtina o recolta de rosii bio se poate folosi carbune pisat sau pudra de cenusa pentru a sigila ranile cauzate de taierea lastarilor.

Daca nu sunt tratate dupa copilire, rosiile pot fi afectate de boli precum putregaiul cenusiu sau de daunatori precum tantarul tomatelor.