Plantare vita de vie primavara. Cum sa faci asta si in ce perioada
Plantare vita de vie primavara. Cum sa faci asta si in ce perioada

Plantare vita de vie primavara. Cum sa faci asta si in ce perioada


Plantare vita de vie primavara. Afla cum sa faci asta in mod corect pentru ca vita de vie sa se prinda, dar si care este cea mai buna perioada pe care sa o alegi. Ce trebuie sa stii pentru a obtine cele mai bune rezultate!

Plantare vita de vie primavara. Cum sa faci asta si care este cea mai buna perioada – Cuprins:

Cum sa alegi butasii de vita de vie

Butasi de vita de vie
Butasi de vita de vie

Pentru o plantare de vita de vie ca la carte pe timp de primavara, primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este alegerea butasilor. Acestia trebuie sa aiba radacini sanatoase, pentru a te asigura ca se vor prinde.

Asadar, butasii de vita de vie trebuie sa radacini puternice, a caror lungime sa fie undeva la 10-15 cm, dar si cel putin 3 ramificatii a caror grosime sa fie undeva la 2 mm.

Bineinteles, inainte de plantare va fi nevoie sa fasonezi acele radacini, adica sa le tai undeva la 10 cm lungime, dar si sa le indepartezi pe cele rupte sau necrozate. Asigura-te ca folosesti o foarfeca bine ascutita pentru a nu provoca si alte rani la nivelul radacinilor.

Dupa fasonare va fi nevoie sa faci si mocirlirea radacinilor, pentru a elimina eventualele goluri de aer din momentul plantarii. Pentru asta ai nevoie de un amestec de balega, pamant galben si apa, in cantitati egale.

Amesteca foarte bine pana ce obtii consistenta unei smantani, iar apoi pune butasii acolo timp de 20-30 de minute.

Plantare vita de vie primavara. Cum sa faci asta si in ce perioada

Plantare vita de vie primavara
Plantare vita de vie primavara

Plantare vita de vie primavara. Daca si tu vrei sa faci asta la tine in gradina, tine minte ca temperatura solului trebuie sa fie constanta, undeva la 8-10 grade Celsius. Expertii spun ca cea mai buna perioada pentru plantarea vitei de vie pe timp de primavara este sfarsitul lunii martie sau inceputul lunii aprilie.

Totusi, tine minte ca plantarea butasilor se face doar dupa ce retragerea eventualelor balti de pe terenul unde urmeaza sa faci aceasta operatiune. Pe scurt, pamantul trebuie sa fie zvantat pentru a putea planta butasii in mod corect.

Si daca tot am vorbit de plantare, va fi nevoie sa gropile pe care le faci sa fie suficient de largi si de adanci pentru a permite dezvoltarea radacinilor in mod corect. Pe fundul gropii ar trebui sa pui pamant foarte bine maruntit.

Citeste si: Schema tratament vita de vie. Cum si cand sa faci stropirea

Dupa ce ai facut plantarea asigura-te ca punctul de altoire este deasupra solului. Este absolut necesar sa iei in vedere acest aspect pentru a nu permite dezvoltarea unor radacini din acel punct.

Dupa plantare va fi nevoie sa uzi fiecare butas de vita de vie cu 5-10 litri de apa, in functie de umiditatea solului din acel moment. Desigur, vita de vie va avea nevoie si de nutrienti, iar acestia pot fi absorbiti prin radacini sau prin drunze. In acest mod te asiguri ca vita de vie va fi hranita in mod corespunzator, iar astfel va deveni mai rezistenta impotriva bolilor.

Distanta de plantare dintre butasi ar trebui sa fie undeva la 1.5 metri pe acelasi rand, iar distanta dintre randuri de 2 metri. In acest fel te asiguri ca vita de vie va avea spatiu suficient pentru a se dezvolta in mod corect.