Centrala casei tale este extrem de importanta, pentru ca iti furnizeaza apa calda, dar si caldura. Fie ca detii o garsoniera, o vila sau o casuta la munte, este esential ca centrala pe care o folosesti sa functioneze la parametri normali.
Pentru a fi siguri ca centrala voastra functioneaza perfect, am decis sa contactam expertii si sa aflam ce trebuie sa facem pentru a fi siguri ca aceasta nu va cedea in mijlocul iernii, atunci cand ne e lumea mai draga.
- De cate feluri sunt centralele termice?
- Intretinerea unei centrale termice
- La cat timp se face verificarea tehnica periodica (VTP) a centralelor termice
- Ce include revizia tehnica anuala a centralei termice
- Cum sa prelungesti durata de viata a unei centrale termice
- Cum sa prelungesti durata de viata a cazanului pe combustibil solid
De cate feluri sunt centralele termice?
In functie de tipul de combustibil folosit, centralele termice sunt de patru feluri: pe peleti, electrice, pe gaz si pe lemne. O sa vorbim despre fiecare in parte pentru a intelege exact pentru ce tip de case au fost folosite. O alta recomandare, indiferent de tipul centralei termice pe care o folosesti, este sa folosesti si un recuperator de caldura!
Centrala termica pe peleti are in componenta sa un cazan mare a carui greutate poate sa atinga 200 de kilograme si a carui dimensiuni medii pot atinge 100 cm x 70 cm x 100 cm. Asadar, centrala termica pe peleti are nevoie de o camera speciala unde sa fie amplasata, asa ca excludem din start folosirea acesteia pentru un apartament.
Centralele termice electrice sunt mai ieftine si au avantajul de a incalzi foarte repede o locuinta. Bineinteles, un alt avantaj este ca aceste centrale sunt ecologice si nu polueaza, deoarece au zero emisii in atmosfera si pot functiona cu energie electrica sustenabila. Dimensiunile medii ale acestor centrale sunt de 700 cm x 400 cm x 250 cm, iar greutatea este de 30-35 de kilograme.
Asadar, centralele termice electrice se pot folosi intr-un apartament obisnuit sau pentru o casa la munte, unde nu exista retea de gaze. Trebuie sa stiti faptul ca aceste centrale necesita racordarea la reteaua electrica de 380W daca putere depaseste 9 kW.
Centralele termice pe gaz sunt cele mai cautate si sunt extrem de folosite in apartamentele de bloc. Accesul la reteua de gaze, este principalul avantaj al acestor tip de locuinte. Dimensiunile medii ale unei centrale termice pe gaz sunt de 770 cm x 400 cm x 300 cm, in timp ce greutatea medie este de 30 kg.
Centralele termice in condensatie au un randament de caldura cu 30% mai mare fata de centralele termice cu tiraj fortat, iar nivelul emisiilor de CO2 este si el mai mic.
Ultimul tip de centrala termica este cea pe lemne. La fel ca si cele ce utilizeaza peletii, centralele pe lemne sunt mari, iar greutatea lor poate ajunge si la 300 kg. Avantajul este ca pot functiona atat pe lemne cat si pe carbune. Casele la munte sunt cele in care folosesc de obicei centralele pe lemne, pentru ca sunt eficiente si acolo unde nu exista retea de gaze, lemnele sunt mai ieftine ca energia electrica.
Mai exista tipuri de centrale pe lemne care pot fi racordate si la instalatiile de gaze sau centrale termice in condensatie, care la anumite temperaturi functioneaza ca centralelel termice cu tiraj fortat.
Trebuie neaparat sa stii si cum poti sa-ti instalezi singur incalzire prin pardoseala, pentru ca daca stii ce tip de centrala o sa folosesti iti va fi extrem de usor.
Intretinerea unei centrale termice
La fel ca la o masina, intretinerea unei centrale termice este esentiala. Producatorii spun ca durata medie de viata a unei centrale termice este de 10 ani, insa puteti prelungi aceasta perioada cu peste 50% daca ii asigurati o intretinere corespunzatoare.
Instalatia termica poate rezista intre 25 si 30 de ani, daca ne ocupam de intretinerea ca la carte a acesteia. Recomandam intretinerea din primul moment cand incepem sa folosim instalatia si nu dupa ce trec ani de zile. Ai grija ca instalarea acesteia sa se faca de persoane autorizate, asa ca apelati la o firma sau la un instalator autorizat.
Conform studiilor, sistemul de incalzire este folosit in jur de 1.400 de ore de an. Este normal ca uzura sa apara, asa ca va trebui sa tii cont de urmatoarele sfaturi:
- Revizia sa fie facuta anual
- Tineti cont de recomandarile producatorului, din manualul de utilizare
- Revizia tehnica periodica trebuie facuta la timp si nu amanata
La cat timp se face verificarea tehnica periodica (VTP) a centralelor termice
Pentru cei ce nu stiu, verificarea tehnica periodica (VTP) este obligatorie si reglementata prin lege. Aceasta se face de catre un specialist autorizat de Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR).
Verificarea tehnica periodica se face la fiecare doi ani si include evaluarea echipamentului de incalzire, pentru ca acesta sa functioneze corect si sa nu prezinte un pericol.
Prin VTP sunt verificate si dispozitivele de control, de reglare sau de siguranta, gazele arse, reglarea instalatiei de ardere, dar si mentinerea conditiilor initiale de instalare a centralei.
Revizia tehnica anuala este si ea recomandata, pentru ca in acest fel vei mentine centrala termica in stare perfecta de functionare. Cel mai bine este sa faci aceasta verificare in sezonul cald, adica atunci cand nu folosesti atat de mult centrala termica.
Ce include revizia tehnica anuala a centralei termice
Dupa cum am spus, recomandam revizia tehnica anuala a centralei termice in extrasezon, pentru ca in timpul verii nu folosim foarte mult centrala termica. Retineti faptul ca se recomanda revizia tehnica anuala a centralelor termice indiferent de combustibilul pe care acestea il folosesc.
Iata in ce consta revizia tehnica anuala a unei centrale termice:
- se curata depunerile de calcar de pe schimbatorul de caldura
- se verifica presiunea combustibilului la alimentare
- se verifica functionarea dispozitivelor de comanda, dar si de siguranta, cum ar fi supapa de gaz, termostatele sau fluxostatul
- se verifica sistemele de siguranta si control al echipamentelor
- se verifica eficienta circuitului de evacuare
- verificarea arzatorului si schimbatorului de caldura, care trebuie sa fie curate
- se verifica pozitionarea corecta a electrodului dar si daca acesta prezinta depuneri
- verificarea pompei de circulatie
- verificarea instalatiei de gaze si apa, dar si a vasului de expansiune
- debitul de gaz si presiune trebuie sa corespunda si el cu valorile recomandate de producatorul centralei termice
Cum sa prelungesti durata de viata a unei centrale termice
Dupa cum am spus la inceputul acestui articol, durata de viata a unei centrale termice este de peste 10 ani, dar intretinerea corespunzatoare a acesteia poate prelungi viata cu peste 50%.
In primul rand, trebuie sa tii cont de recomandarile de intretinere ale producatorului. Manualul de instructiuni trebuie respectat pentru o buna functionare.
Puterea centralei termice, trebuie si ea adaptata la suprafata casei pe care o incalzesti. Este recomandat sa folosesti o centrala termica pe care sa nu o fortezi. Cumpara o centrala termica in functie de suprafata casei tale.
Curata centrala termica, dar si intreaga instalatie pentru o buna functionare.
Foloseste un stabilizator de tensiune, pentru a proteja centrala termica de oscilatiile de tensiune. Dupa cum stii, reteaua electrica este si ea destul de veche asa ca pe timpul iernii sau in zilele toride de vara, acestea cedeaza din cauza faptului ca sunt solicitate la maximum. Solutia este un stabilizator de tensiune, care sa iti protejeze centrala termica de oscilatiile de tensiune.
Asigura-te ca presiunea in instalatie este cea recomandata de producator. In functie de tipul centralei, presiunea acesteia trebuie sa se situeze intre 1 si 2 bari.
Daca stai intr-o zona muntoasa sau intr-un loc unde apa este calcaroasa, asigura-te ca folosesti un filtru decantor si unul dedurizator.
Utilizarea gazului care alimenteaza centrala trebuie sa fie si ea eficienta, asa ca poti seta butonul de apa calda la temperatura medie. Unele centrale ofera si un buton Eco, ce asigura un consum eficient. Foloseste mereu aceasta optiune, pentru a reduce consumul de gaz.
Cum sa prelungesti durata de viata a cazanului pe combustibil solid
Pentru cei ce folosesc centrale termice ce functioneaza pe lemne sau pe peleti, cazanul din fonta in care se face arderea este si el important. In acesta poti arde lemne, carbuni, brichete din lemn, rumegus sau chiar si deseuri vegetale, agricole, forestiere sau silvice.
Drept urmare, cazanul trebuie curatat pentru a beneficia de un randament maxim. Asigura-te ca executi lucrari de intretinere si curatare a acestuia, dar apeleaza la un expert care sa urmeze instructiunile date de producator.
Regulatorul de tiraj este si el important pentru o functionare optima a cazanului, iar daca nu este suficient aer, in camera de ardere se va forma multa funingine dar si mai mult fum. Pe scurt, clapeta aerului primar trebuie reglata pentru a avea o ardere eficienta.
Suprafetele de transfer ale elementelor cazanului necesita si ele atentie, pentru ca depunerile de funingine difera in functie de tipul de combustibil pe care il folositi dar si de cantitatea de aer de ardere asigurata. Daca temperatura apei din cazan nu creste, trebuie curatata suprafata interioara.