Hrana gaini ouatoare iarna. Cum sa hranesti pasarile in sezonul rece
Hrana gaini ouatoare iarna. Cum sa hranesti pasarile in sezonul rece

Hrana gaini ouatoare iarna. Cum sa hranesti pasarile in sezonul rece


Hrana gaini ouatoare iarna. Afla cum sa hranesti pasarile din curtea ta in sezonul rece, dar si ce ar trebui sa includa dieta acestora. Ce trebuie sa stii daca obisnuiesti sa cresti pasari la tine acasa.

Hrana gaini ouatoare iarna. Cum sa hranesti pasarile in sezonul rece – Cuprins:

Hrana gaini ouatoare iarna. Cum sa le asiguri o dieta corecta

Hrana gaini ouatoare iarna
Hrana gaini ouatoare iarna

Hrana gaini ouatoare iarna. Trebuie sa recunoastem faptul ca pasarile, ca si oamenii, au nevoie de o hrana mai bogata in vitamine atunci cand vine sezonul rece. Asadar, inaripatele ar trebui sa primeasca o mancare mai speciala, asta daca vrei sa nu reduci productia de oua.

Inainte de a vorbi despre hrana, nu uita ca pasarile au nevoie de o temperatura minima de 10 grade Celsius in adapost, dar si de 14 ore de lumina.

Solutia la aceasta problema este destul de simpla, pentru ca o poti rezolva folosind un bec cu infrarosu, conectat la o priza cu temporizator. Becul se va monta intr-un loc unde pasarile nu pot ajunge.

Bineinteles, pentru ca temperatura sa se mentina in adapostul pasarilor, acesta trebuie izolat foarte bine. Asadar, daca vrei sa le asiguri pasarilor tot confortul necesar, ocupa-te si de acest aspect!

Totodata, este recomandat ca atunci cand temperaturile scad sub valoarea de -5 grade Celsius sa cureti zapada din spatiul pe unde stau si sa pui pe jos paie sau fan pentru ca pasarile sa nu fie afectate de inghet.

Gainile au nevoie de o mancare bazata pe proteine si calciu. Hrana pentru gaini ouatoare iarna se poate prepara acasa sau se poate cumpara gata preparata, insa sfatul nostru este sa o prepari acasa pentru ca nu este deloc greu sa faci un amestec pentru pasarile din curtea ta.

Cotet pentru pasari
Cotet pentru pasari

Ce trebuie sa includa hrana pentru gaini ouatoare iarna:

  • nutreturi bogate in proteine vegetale (23%)
  • nutreturi bogate in proteine animale (3%)
  • nutreturi cu vitamine (1%)
  • nutreturi minerale (8%)
  • cereale bogate in glucide (65%)

In cazul in care nu stii ce reprezinta fiecare ingredient, o sa iti explicam in randurile ce urmeaza. Nutreturile bogate in proteine vegetale sunt taratele, semintele, turtele de floarea soarelui ori srotul de soia sau floarea soarelui.

Nutreturi bogate in proteine animale se refera la faina de carne sau peste ori zerul. Nutreturile cu vitamine precum zoofort A5, A6 sau A7 se pot cumpara din magazinele de specialitate si se gasesc destul de usor.

Citeste si: Cum sa faci o ferma de gaini free-range. Reguli de baza

Nutreturile minerale trebuie sa includa includa 7% calciu, iar asta inseamna ca pasarile au nevoie de  creta furajera, varul stins de cel putin 6 luni sau faina obtinuta din cochiliile de scoici. Gainile au nevoie si de fosfat de calciu sau faina de oase (0.8%), dar si de 0.2% sare.

Legat de cereale, parasile trebuie sa primeasca porumb, grau, orz sau sorg. Aceasta reprezinta cea mai mare parte a hranei, asa ca asigura-te ca le oferi graunte de calitate. Asadar, tine cont cand prepari hrana pentru gaini ouatoare iarna

De asemenea, pasarile mai au nevoie si de furaje verzi, insa pe timp sezonului rece va fi destul de greu asa ca le poti inlocui cu frunzele din fan de lucerna care pot fi inmuiate in apa fierbinte si apoi amestecate cu furajul umed. Mai mult, mai poti folosi radacinoase pe care sa le tai marunt, precum sfecla sau morcovul, dar si dovleci.