Rase de porci. Afla cum sa alegi cel mai bun porc, cu cel mai mare randament la productia de carne. Particularitati ale celor mai cunoscute rase. Ce trebuie sa stii inainte sa cumperi un porc!
Rase de porci. Cum sa alegi cel mai bun porc
In cazul in care nu stiai, exista mai multe rase de porci din care poti alege, fiecare rasa avand anumite particularitati. Tocmai de aceea, ar trebui sa stii care sunt cele mai bune si care au cel mai mare randament la productia de carne.
O sa incepem cu Marele Alb, probabil cea mai cunoscuta rasa dezvoltata special pentru productia de carne. Cunoscuta si sub numele de Yorkul Mare, aceasta este una dintre cele mai raspandite rase la nivel global.
Aceasta rasa este originara din Anglia si porcii pot fi foarte repede recunoscuti datorita pielii de culoare alb-rozalie, a urechilor ridicate a caror culoare este alba, dar in special datorita dimensiunilor. Dupa cum am spus, vorbim despre o rasa destinata productiei de carne, asa ca vorbim de un animal masiv care poate atinge o greutate de pana la 400 de kilograme.
Cu toate ca vorbim despre un animal de dimensiuni mari, ar trebui sa stii ca acesta este foarte activ si rezistent la stres. De asemenea, carnea nu are un continut mare de grasime.
Totodata, Marele Alb se inmulteste destul de repede, iar o femela poate fata pana la 12 purcei. Intarcarea se face la 21 de zile, iar greutatea unui purcelus este cuprinsa intre 45 si 55 de kilograme. Daca este hranit corespunzator, porcii pot atinge o greutate de aproximativ 100-120 kg pana la varsta de 8 luni.
Hampshire este iarasi printre cele mai cunoscute rase de porci. Vorbim despre o rasa originara din Statele Unite ale Americii, mai exact in Kentucky.
Porcii din aceasta rasa au corpul colorat in alb si negru, ratul este alungit, iar urechile au dimensiuni mici. Animalul este de talie medie si poate atinge o greutate de pana la 300 de kilograme.
Porcii din rasa Hampshire au o carne de calitate ridicata, iar stratul mediu de grasime este de aproximativ 11-12 mm.
Dezavantajul acestei rase de porci este ca animalele sunt predispuse la stres, iar asta inseamna ca pot se vor ingrasa mai greu.
O femela poate naste aproximativ 9 pui, iar acestia pot ajunge la o greutate de 100 kg in aproximativ 6 luni. Viteza de crestere a purcelusilor este destul de scazuta deoarece acestia sunt stresati in perioada de intarcare, dar in acelasi timp pot fi sensibil si la conditiile de hranire.
Rasa Duroc este cunoscuta printre crescatorii de porci si este originara din Statele Unite ale Americii. Conform istoriei, acesti porci au ajuns in Anglia din Africa, mai exact din Guinea. Totusi, rasa din zilele noastre a luat nastere in anii 1850, dintr-o incrucisare intre Jersey Red si vechiul Duroc din New York.
Porcii din rasa Duroc au o culoare maronie si sunt cel mai putini agresivi dintre rasele de porci crescuti pentru carne. De asemenea, ar mai trebui sa stii ca acest porc poate atinge o greutate de pana la 400 kg.
Nu vorbim despre un porc gras, iar acest lucru se poate observa la grosimea stratului de grasime, care nu va depasi 3 cm. Procentul de muschi al unui porc din aceasta rasa este de aproximativ 80%.
Femelele pot da nastere la aproximativ 9 purcelusi, iar acestia pot avea la maturitate o greutate de aproximativ 220-240 kg.
Rase de porci. O alta rasa de porci pe care o aducem in discutie este Pietrain, originara din Belgia. Numele vine de la orasul Pietrain si a aparut in anul 1920, insa abia in anul 1950 a fost recunoscuta oficial ca rasa de porci.
Porcii din rasa Pietrain au o culoare alba-gri cu pete de culoare neagra. Parul este scurt si gros, de culoare alba in zonele fara pete negre si de culoare inchisa (nu neagra) in zonele cu pete.
Citeste si: Cum sa afli greutatea unui porc fara sa-l cantaresti. Metoda care nu da gres niciodata
Greutatea pe care o poate atinge un adult este de pana la 300 kg, iar un porc poate atinge o greutate de 100 kg in aproximativ 128 de zile. Conform expertilor, porcul poate lua in greutate aproximativ 700 g pe zi, iar procentul de muschi este de aproximativ 67%. Femelele pot da nastere la 10 purcelusi.
Dezavantajul acestei rase de porci este ca animalele au inima si plamanii de dimensiuni mici in comparatie cu restul corpului, ceea ce le face predispuse la stop cardiac sau respirator, in cazul in care fac efort fizic.
Rase de porci. Ultima rasa de porci pe care o aducem in discutie este Landrace. Aceasta este recunoscuta la nivel mondial, in special datorita faptului ca din aceasta se poate obtine un bacon de calitate superioara.
Originara din Danemarca, rasa Landrace a fost obtinuta prin incrucisarea raselor locale cu Marele Alb. Un adult poate atinge o greutate de aproximativ 300 kg, iar pielea acestuia are o culoare alb-rozalie.
Totusi, vorbim despre o rasa cu un continut ridicat de grasime, deoarece procentul de muschi din corp este de aproximativ 56%. Un porc poate lua in greutate aproximativ 700 g/zi si poate atinge o greutate de aproximativ 120 kg in 8 luni.
Conform istoriei, rasa Landrace a ajutat Danemarca sa devina lider pe piata de bacon si din aceasta cauza tara a refuzat sa exporte exemplare vii pana dupa Al Doilea Razboi Mondial. Primul expert de exemplare vii a avut loc in America si a inclus 24 de porci.