Nuga de casa. Afla cum sa prepari desertul copilariei dupa reteta veche, care sunt ingredientele de care ai nevoie, dar mai ales ce pasi trebuie sa urmezi. Iata ce trebuie sa stii atunci cand o faci!
- 3 albusuri de ou
- 200 g miere
- 200 g zahar
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 plic zahar vanilat
- 1 lingura zeama de lamaie
- 200 g alune, nuca, migdale, fistic etc. (dupa preferinte)
- 2 foi de napolitana (optional)
Nuga de casa reteta veche. Cum sa prepari acest desert
Reteta veche de nuga de casa nu este atat de complicata, insa de la inceput trebuie sa mentionam faptul ca poti ndauga in aceasta nuca, fistic, alune de padure sau migdale. Poti adauga ce doresti, in functie de preferinte sau de ingredientele pe care le ai la indemana. Desigur, le poti si amesteca!
Trebuie sa mai mentionam faptul ca nucile, fisticul sau alunele trebuie sa fie neaparat prajite! Asadar, le poti cumpara si le poti praji acasa, nu dureaza si poti controla nivelul de prajire.
Bineinteles, poti folosi foi de napolitana sau o poti prepara fara acestea. Acum ca stii si aceste detali, este momentul sa trecem la treaba pentru a prepara acest desert nascut in Orientul Mijlociu.
Primul pas va fi sa separi albusurile de galbenusuri, dupa care sa le bati folosind un mixer sau un robot de bucatarie, impreuna cu mierea si zaharul.
Va fi nevoie sa bati albusurile aproximativ 12-15 minute, pana ce zaharul se va fi dizolvat complet. Dupa asta, continua sa le amesteci folosind mixerul sau robotul de bucatarie si adauga extractul de vanilie, zaharul vanilat si zeama de lamaie.
Dupa aproximativ 5 minute vei obtine o spuma lucioasa. Urmatorul pas va fi sa incalzesti o oala cu apa si deasupra acesteia sa gatesti spuma, adica sa folosesti metoda Baine Marie.
Asadar, deasupra oalei cu apa care fierbe pune recipientul cu compozitia pe care ai obtinut-o mai devreme si amesteca in mod constant folosind o spatula. Tot procedeul va dura aproximativ 60 de minute.
Citeste si: Reteta de halva. Cum se prepara acest desert si de ce ingrediente ai nevoie
In tot acest timp spuma ta va deveni lipicioasa si densa. Dupa ce au trecut cele 60 de minute, poti adauga alune de padure, nuci, fistic sau orice alte ingrediente doresti.
Acum ca nuga de casa este aproape gata, toata compozitia se pune intre doua foi de napolitana. Daca nu vrei sa folosesti napolitana o poti pune direct intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Urmatorul pas va fi ca nuga sa stea la frigider timp de 12 ore.
Dupa ce desertul s-a racit bine, se taia dupa preferinte. Poti face mici cubulete sau o poti taia in felii mai mari, dupa bunul plac.