Reteta salam de casa. Cum sa il prepari acasa la tine, de ce ingrediente ai nevoie, dar si care este secretul pentru ca salamul sa iasa gustos. Ce trebuie sa stii si cat timp se pune la uscat.
- 2 kg carne de porc
- 1 kg carne de vita
- 500 g grasime de porc (spate sau burta)
- 140 g sare
- 10 g piper negru proaspat macinat
- 5 g ienibahar
- 5 g nucsoara
- 10 g cimbru
- 10 g pudra de usturoi sau 4-5 catei de usturoi
- 10 g zahar
- 1 lingurita boia
- membrane artificiale sau de vita
Reteta salam de casa. Cum sa il prepari si de ce ingrediente ai nevoie
Primul pas va fi sa indepartezi tendoanele, pielitele de pe carne, iar apoi sa o speli foarte bine pentru a curata si eventualele urme de sange. Apoi, taie carnea bucatele, pentru a o putea baga la masina de tocat.
Daca si tu vrei sa incerci aceasta reteta de salam de casa, trebuie sa stii ca primul lucru cu care incepi este sa toci carnea. Asadar, o sa fie nevoie sa dai carnea de porc, carnea de vita si grasimea prin masina de tocat, folosind o sita mica. Nu uita ca nu trebuie sa gasesti bucati prea mare de carne prin preparatul final.
Neaparat trebuie sa folosesti si grasime, pentru ca daca vei folosi prea multa carne atunci salamul va fi prea uscat. Totodata, nici prea multa grasime nu este indicata, pentru ca preparatul final nu va fi pe gustul oricui. Doar asa poti face o reteta de salam de casa ca la carte.
Dupa aceea, pune cartea tocata intr-un lighean, pentru ca o sa fie nevoie sa amesteci totul foarte bine. Toate ingredientele se pun peste carne, iar apoi se amesteca foarte bine pana ce amestecul se omogenizeaza.
Eventual, poti adauga si 50 ml de supa de oase, daca ti se pare ca nu poti amesteca totul foarte bine. Supa va lega mai bine amestecul de carne si condimente. Amesteca totul in jur de 30 de minute, dupa care lasa compozitia la rece pana a doua zi.
Urmatorul pas va fi sa scoti carnea din frigider si sa o lasi sa ajunga la temperatura camerei. Urmeaza din nou o framantare, pentru a elimina tot aerul si pentru a se lega mai bine. La final, ar trebui sa obtii o compozitie elastica.
Citeste si: Cum se prepara, de fapt, salamul de Sibiu, ce ingrediente contine si care e reteta
Gusta sa vezi daca mai are nevoie de ceva condimente. Daca nu vrei sa gusti carnea cruda, atunci poti forma o chiftea si o poti prajit, iar apoi sa vezi daca mai este nevoie de ceva condimente.
Reteta de salam de casa este gata, acum tot ce mai trebuie sa faci este sa pui compozitia in membrane artificiale sau de vita. Acestea se pot gasi destul de usor in hypermarketuri, as aca nu ar trebui sa fie o problema, insa ai grija sa le speli foarte bine.
Dupa ce membranele au fost umplute, salamul se va lasa la uscat timp de 8-10 saptamani. Optional, poti afuma acest preparat, insa asta depinde de gustul fiecaruia.