Reteta dulceata de dude. Afla cum sa pregatesti la tine acasa acest desert delicios si putin cunoscut de multi, dar si ce trebuie sa stii pentru ca preparatul sa iti iasa ca la carte.
- 1 kg dude (albe, negre, rosii)
- 800 g zahar
- zeama de la o lamaie
- coaja rasa de lamaie
Dulceata de dude. Cum sa o faci acasa si care este reteta
Primul pas pe care trebuie sa il faci atunci cand prepari reteta de dulceata de dude este sa speli fructele foarte bine. Foloseste un lighean in care pui apa rece si lasa-le acolo timp de 10-20 de minute, dupa care le pui intr-o sita pentru ca apa sa se scurga.
Dupa aceea, pregateste oala sau tuciul in care vrei sa faci dulceata. Adauga dudele spalate si scurse de apa, iar apoi zaharul si zeama de lamaie. Dupa cum spuneam, poti adauga si coaja rasa de lamaie, este optional.
Scutura un pic oala in care ai pus toate aceste ingrediente pentru ca zaharul sa patrunda la toate fructele, iar apoi lasa-le timp de 1-2 ore pentru ca dudele sa inceapa sa isi lase sucul.
Urmatorul pas este sa pui oala sau tuciul la foc mic. Pe masura ce zaharul se topeste, dulceata va incepe sa formeze spuma la suprafata. Aceasta trebuie indepartata in permanenta folosind o spumiera, asa ca va trebui sa stai in permanenta pe langa oala de pe foc. Lasa oala pe foc timp de o ora.
Amesteca foarte bine compozitia pentru ca totul sa se omogenizeze si dupa aproximativ 40-50 de minute dulceata ar trebui sa fie gata.
Atunci cand este gata, opreste focul si scutura oala bine pentru a indeparta orice urma de spuma. Indeparteaza spuma si acopera oala cu un prosop de bucatarie imbibat in apa rece, iar apoi las-o sa stea asa pana a doua zi.
Citeste si: Cum sa faci dulceata de nuci verzi. Reteta simpla
Peste noapte, fructele se vor imbiba in sirop asa ca preparatul final va fi absolut delicios. A doua zi, pune dulceata in borcane de sticla, pe care le-ai spalat foarte bine inainte. Bineinteles, ar fi indicat sa speli foarte bine si capacele borcanelor.
Dulceata de dude se va pune rece in borcane, care apoi se inchid foarte bine si se pun la pastrare intr-un loc racoros. Reteta este gata si vei putea servi dulceata pe parcursul intregului an, pentru ca preparatul va rezista fara probleme.