Chiftele turcesti (kofta). Cum sa le pregatesti la tine acasa, care este cea mai buna reteta pe care sa o folosesti, dar si modul de preparare pentru ca acestea sa iasa delicioase.
- 500 g carne tocata (miel, vita etc.)
- 1 ou
- 2 linguri pesmet
- 2 cepe
- 2-3 catei de usturoi
- 1 legatura de patrunjel verde
- 1 lingura cimbru uscat
- sare
- piper negru proaspat macinat
- fulgi de ardei iute (optional)
Cand a aparut acest preparat
Conform istoriei, aceste chiftele turcesti cunoscute si sub numele de kofta erau mentionate in primele carti de bucate arabesti, preparate cu carne tocata de miel si unse cu galbenus de ou, iar apoi presarate cu sofran.
Una dintre cele mai vechi carti de bucate a fost scrisa in jurul anului 1200, iar in aceasta se gaseste o varietate de retete de kofta. Cea mai apropiata versiune a preparatului din ziua de astazi este “arash”, care foloseste carne tocata de miel sau vita, amestecata cu ulei, scortisoara, coriandru si piper.
Alte surse mentioneaza faptul ca aceste chiftele turcesti sunt influentate de preparatele iraniene, pentru ca la inceputul secolului al 13-lea, regiunile erau conduse de dinastiile turcesti.
In Persia, numele kofta venea de la modul de preparare al ingredientelor. “Kufte” sau “kofte” insemna a toca marunt carnea.
In secolul al 15-lea, kofta a decenit foarte populara in bucatariile de la palatul Topkapi datorita faptului ca un ghid culinar sustinea ca acest fel de mancare confera vitalitate.
Preparatul a fost imprumutat si in alte bucatarii, pentru ca apoi a fost gasit in Grecia, Africa de Nord si Spania. In prezent, fiecare bucatarie are o versiune a acestui preparat.
Reteta chiftele turcesti (kofta). Cum sa le prepari
Pentru a prepara la tine acasa reteta de chiftele turcesti sau kofta o sa trebuiasca sa incepi cu tocatul cepei. Ceapa trebuie tocata marunt, dar se poate da si prin razatoare, asa ca poti alege una dintre metode.
Dupa aceea, se toaca patrunjelul, la fel foarte marunt pentru ca nu vrei sa gasesti bucati mari in preparatul final. Bineinteles, ar trebui sa tai cozile mai mari, daca vrei tii la aspectul chiftelelor.
Citeste si: Cum se face celebrul Sambusek libanez. Il poti umple cu carne, cu branza ori legume
Toate ingredientele se amesteca foarte bine intr-un castron incapator, pana ce se omogenizeaza si pana ce poti forma o chiftea fara ca aceasta sa se rupa. Daca obisnuiesti sa mananci iute, poti adauga fulgi de ardei iute, pe care ii gasesti la magazinele cu specific oriental.
Urmatorul pas este sa gatesti chiftelele. Aceasta pot fi facute la gratar sau pot fi prajite, tu doar alegi care mod de preparare este bun pentru tine. Chiftelele se tin cateva minute pe fiecare parte, pana ce se rumenesc.