Cum sa prepari conopida gratinata la cuptor, ce trebuie sa stii daca vrei sa faci acest fel de mancare. Conopida la cuptor cu smantana si cascaval este masa ideala si extrem de repede de preparat. O poti face in doar 15 minute si este potrivita si pentru persoanele vegetariene.
- 1 conopida medie de 600 – 700 g
- 200 ml de smantana (20% grasime)
- 50 g de unt
- 100 g de cascaval ras
- 3 linguri de pesmet
- sare
- piper alb proaspat macinat
Conopida gratinata la cuptor. Cum sa o prepari, secretul bine de stiut
Conopida gratinata la cuptor. Conopida se afla in topul celor mai importante 25 de legume si fructe in ceea ce priveste continutul ridicat de nutrienti raportat la calorii. De aceea este si pacat sa nu va ganditi la cateva retete care sa contina aceasta legume delicioasa. Noi va punem la dispozitie cea mai buna reteta de conopida gratinata. Cu ingredientele de mai jos puteti face 4 portii savuroase.
Pentru inceput trebuie desfacem conopida in buchetele mici, iar apoi o punem in apa rece si o spalam foarte bine. Luam o oala de 3 litri in care adaugam 2 litri de apa si o lingura de sare, iar apoi o punem pe foc. Asteptam panace apa da in clocot si punem buchetelele de conopita, iar apoi le oparim pret de 3 minute.
Mare atentie! Cel mai bine e sa aveti un cronometru langa voi si sa scoateti conopida dupa cele trei minute. Asta pentru ca, daca uitati oala pe foc, conopida va arata ca un terci. Si nu cred ca va doriti asta atunci cand vreti sa pregatiti conopida gratinata la cuptor.
In timp ce conopida se oparaste pe foc, pregatiti un castron cu apa rece si cateva cuburi de gheata (daca aveti). De ce este importanta apa cu gheata? Ei bine, pentru ca va opri procesul de fierbere al conopildei si va ramane o textura usor crocanta.
Aceasta metoda de blansare, se aplica si la broccoli, sparanghel, fasole verde, atat pentru textura, cat si pentru pastrarea culorii.
Revenim la oala noastra de pe foc. Scoatem conopida si o punem direct in bolul cu apa rece si gheata. O lasam acolo pret de alte 3 minute dupa care scurgem apa. Ne putem ajuta de o strecuratoare pentru a scurge bine apa si a alege cuburile de gheata. Este esential sa faci asta atunci cand pregatesti conopida gratinata la cuptor.
Cuptorul trebuie pregatit, asa ca il vom incinge la o temperatura de 180 de grade Celsius. Pentru acest preparat puteti folosi o tava metalica, mai inalta sau vase de Jena.
Orice tava ati avea, o ungeti cu unt din abundenta apoi presarati pesmet. Care e secretul pesmetului? Ei bine, acesta absoarbe toata umezeala conopidei, iar la final se va forma o crusta delicioasa pe fundul tavii.
Citeste si: Cum sa faci cei mai buni cartofi gratinati. Reteta si lista cu ingrediente
Dupa ce ati pregatit tava, luati buchetelele de conopida si asezati-le in tava. Asigurati-va ca aveti bucati mici si uniforme de conopida. Apoi gustati sa vedeti daca mai are nevoie de sare. Puteti sa mai presarati un strop de sare si piperul alb. Conopida gratinata la cuptor este aproape gata!
Turnati smantana peste conopida si apoi presarati cascavalul ras. Acum bagati tava la cuptor si lasati-o timp de 20-30 de minute. Cand cascavalul incepe sa se rumeneasca, inseamna ca ne apropiem de finalul deliciosului preparat.
V-am zis ca se gateste extrem de repede. Dupa ce ati scos tava la cuptor, o si serviti. Este extrem de buna cand este calda pentru ca se intinde si cascavalul in fire, fire. Desigur, se poate manca si rece, pentru cine o prefera asa. Va dorim pofta buna!