Reteta de paste carbonara. Cum se prepara sosul si ce ingrediente iti trebuie
Reteta de paste carbonara. Cum se prepara sosul si ce ingrediente iti trebuie

Reteta de paste carbonara. Cum se prepara sosul si ce ingrediente iti trebuie


Pastele carbonara sunt printre favoritele noastre, asa ca trebuia neaparat sa includem in sectiunea de retete si acest fel de mancare. O sa te indragosesti de aceste paste si o sa sa iti faci in fiecare zi. Iata cum se prepara sosul dupa reteta originala si ce ingrediente iti trebuie pentru a il face.

Dupa cum stim, reteta este schimbata si adaptata dupa ureche, dar cea originala contine guanciale (obraz de porc) sau pancetta, oua, dar si parmezan ori branza pecorino, iar la sfarsit piper negru macinat. Reteta de paste carbonara a aparut undeva la mijlocul secolului XX, iar numele carbonaro se referea la cel care arde carbuni.

Unele teorii spun ca aceasta reteta era una preferata de mineri. Totusi, aceasta reteta de paste nu se regasea in cartea lui Ada Boni din 1930, La Cucina Romana. In anul 1954, reteta a fost inclusa in cartea lui Elizabeth David, Italian Food. O sa preparam acest fel de mancare dupa reteta originala, asa ca iata cum sa faci cele mai bune paste carbonara!

Reteta de paste carbonara. Cum se prepara sosul si ce ingrediente iti trebuie – Cuprins:
Reteta de paste carbonara. Cum se prepara sosul si ce ingrediente iti trebuie
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
 
Autor:
Bucatarie: Italiana
Portii: 1
Ingrediente
Ingrediente paste carbonara
  • 180 gr paste
  • 120 gr gunciale (obraz de porc) sau pancetta
  • 2 linguri parmezan sau branza pecorino
  • 2 buc. oua
  • 1 buc. galbenus de ou
  • 2 linguri ulei masline
  • piper negru proaspat macinat

Reteta de paste carbonara. Cum sa le prepari la tine acasa

Reteta paste carbonara
Reteta paste carbonara

Pastele se fierb in functie de recomandarile producatorului, asa ca daca o sa cumparati o cutie de paste informati-va pe cutia ambalajului. Daca alegi paste proaspete, nu uita ca acestea se fierb si mai putin decat cele uscate, la cutie.

Pune apa la fiert si adauga o lingurita de sare. Poti adauga si un strop de ulei de masline, dar foarte putin. Atunci cand apa a inceput sa fiarba, este momentul sa adaugam pastele.

Citeste si: Cum sa faci lasagna. Verifica reteta si lista cu ingrediente necesare

Dupa ce pastele au fiert, se scurg de apa si se adauga in tigaia in care prajesti gunciale sau pancetta. Stinge focul la tigaie si pune pastele acolo, peste care adaugi ouale batute impreuna cu branza rasa.

Amestecati folosind clesti speciali, insa evitati sa rupeti pastele. Daca vrei sa obtii un sos mai cremos, poti adauga un pic de apa fierbinte, insa iti recomandam sa le mananci asa pentru ca sunt extrem de bune! Pofta buna!

Cum sa faci sosul pentru paste carbonara

Carbonara
Carbonara

Pentru cei ce nu stiu, gunciale este obrazul porcului, iar aceasta delicatesa se poate consuma si cruda. Deoarece este destul de greu de gasit la noi, puteti folosi pancetta, asemanatoare cu sunca traditionala pentru ca provine din zona burtii porcului.

Taiati felii groase si apoi cubulete destul de mari si prajiti-le in tigaie cu cele doua linguri de ulei de masline, insa aveti grija sa nu le topiti de tot. Neaparat trebuie taiate felii groase, pentru ca altfel se vor topi repede si nu veti mai intelege nimic din ce a ramas.

Cubuletele se prajesc aproape 5 minute, in functie de grosimea la care ati ales sa taiati bucatelele de gunciale sau pancetta.

Intre timp, spargeti cele doua oua intr-un bol, adaugati inca un galbenus si amestecati cu un tel pana ce totul s-a omogenizat. Atentie, acestea nu se bat! 5 Peste aceasta compozitie adaugati parmezanul ras sau branza pecorino si piperul negru proaspat macinat.