Muhammara este, probabil, cea mai sanatoasa mancare libaneza, iar pentru faptul ca este extrem de usor de preparat ne-am gandit sa iti aratam si tie cum sa o prepari. Iata cum se face Muhammara sau crema de ardei copti cu nuci. Datorita faptului ca este extrem de bun si sanatos, acest fel de mancare s-a raspandit rapid in Orientul Mijlociu si Turcia.
- 600 gr ardei kapia
- 1 buc. ardei rosu iute
- 2 buc. catei de usturoi
- 1 buc. ceapa
- 30 gr pesmet sau 3 felii de paine alba prajita
- 100 gr nuca
- 20 ml sirop de rodie
- 10 ml zeama de lamaie
- 1 lingura chimion macinat
- 20 gr boia dulce
- 40 gr ulei de masline
- sare
- piper
Unde a aparut prima data acest fel de mancare
Mai intai, haideti sa vedem unde a aparut acest fel de mancare! Conform istoricilor, muhammara a aparut in Siria, mai exact in orasul Alep. Acest oras era cunoscut in antichitate sub denumirea de Khalpe sau Khalibon, iar grecii si romanii il numeau Beroea.
Orasul era asezat la intersectia unor importante rute comerciale si a fost mentionat prima data de istorici la sfarsitul mileniului III i. Hr. Este situat la 48 de km de granita cu Turcia si are o populatie de peste 2 milioande de locuitori. Este al doilea cel mai mare oras din Siria, dupa capitala Damasc.
Citeste si: Cum sa faci falafel libanez in propria bucatarie. Lista de ingrediente si mod de preparare
Pentru cei ce nu stiu, ardeiul iute de Alep se cultiva aproape exclusiv in Siria si Turcia. In limba turca, ardeiul de Alep are denumirea de „pul biber” adica fulgi de ardei iute, iar in araba acesta se numeste „halaby”, cuvant ce provine de la „Halab”, numele de la care deriva Alep.
Principalul mod in care veti gasi acest ardei in comert este sub forma de fulgi. Se pare ca va fi aproape imposibil sa gasesti acest tip de ardei intreg. Doar in apropierea zonelor in care se cultiva, il poti gasi proaspat.
Cum sa prepari muhammara sau crema de ardei copti cu nuci
Totusi, nu inseamna ca nu veti putea prepara muhammara sau crema de ardei copti cu nuci. Vom adapta ingredientele la piata noastra, asa ca il veti putea prepara fara niciun fel de problema.
Nu este extrem de greu sa facem acest preparat. Incepem prin a coace ardeii kapia, ii decojim si ii curatam de semninte. Ardeiului iute i se scot semintele, iar apoi se taie in bucati mari.
Ceapa se curata si se taie, la fel ca si usturoiul. Nucile vor avea nevoie de coacere, asa ca le puneti in cuptor pana cand considerati ca s-au copt, iar apoi le taiati cat mai marunt folosind un cutit. Toate ingredientele se pun intr-un blender, pana ce totul se transforma intr-o pasta cremoasa.
Muhammara sau crema de ardei copti cu nuci este gata, asa ca tot ce va ramane de facut este sa o mancati! Pofta buna!