Tortul egiptean (Torte Egyptian) este un tort cu foi cu nuca, crema de vanilie, crema de frisca si nuci caramelizate. Bineinteles, exista mai multe versiuni ale acestei retete, asa ca noi vom prezenta una dintre ele.
Culmea, tortul egiptean are la baza o reteta sarbeasca, Egiptaska torta. Sigur o sa va placa acest desert cu crema devanilie, foi de bezea cu nuca si alune, dar si cu frisca batuta amestecata cu zahar ars si alune tocate.
- 8 buc. albus de ou
- 200 gr zahar
- 50 gr pesmet
- 160 gr nuci si alune prajite
- 1 praf sare
- 2 plicuri zahar vanilat sau o lingura extract de vanilie
- 8 buc. galbenus
- 500 ml lapte
- 150 gr zahar
- 1 praf sare
- 30 gr amidon sau 65 g faina
- 1 lingura extract de vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat
- 250 gr unt cu 80% grasime
- 600 ml smantana pentru frisca (30% grasime)
- 50 gr zahar pudra
- 1 lingurita extract de vanilie sau ½ plic zahar vanilat
- 200 gr zahar pentru caramelizat + un praf de sare
- 150 gr nuci si alune
- 200 ml frisca batuta si indulcita
- 150 gr zahar pentru caramelizat si un praf de sare
- alune si/sau nuci
Cum se prepara foile de bezea pentru tortul egiptean
1 Pentru prepararea foilor de bezea se rumenesc mai intai nucile si alunele de padure, intr-o tigaie fara ulei. Lasati-le sa se raceasca si apoi macinati-le. Intr-un vas se pun albusurile de ou si un praf de sare, se bat pana devin o spuma tare.
Dupa aceea, se adauga zaharul vanilat. Continuati sa bateti spuma pana ce devine densa si ia un aspect lucios.
Peste spuma se pun nucile si alunele macinata, iar apoi se adauga si pesmetul. Amestecati totul cu grija, pentru ca nu vrem sa se lase spuma.
Incingeti cuptorul la temperatura de 200 grade Celsius. Din amestecul de mai sus, veti obtine in jur de 730 g de compozitie, asa ca incercati sa impartiti in 4 parti egale pentru a obtine patru foi.
Puneti compozitia in forme de tort si folositi rama pe post de sablon. Daca nu aveti asa ceva, incercati sa obtineti patru foi identice. Se baga la cuptor timp de 15 minute.
Cum sa faci crema de vanilie cu unt
Pentru a prepara crema de vanilie se pune laptele la foc mic, iar intr-un castron puneti galbenusurile de ou, zahar, amidon, vanilie si 2 prafuri de sare. Amestecati foarte bine cu un tel si peste aceasta compozitie turnati laptele fierbinte.
Puneti toata compozitia intr-o oala la foc mic si amestecati incontinuu, pana ce incepe sa dea in clocot. Trebuie sa aveti grija, pentru ca daca pregatiti crema de vanilie cu amidon, atunci se va intari imediat, iar daca o faceti cu faina, va trebui sa fierbeti crema 5 minute pentru ca aceasta sa se gateasca.
Bineinteles, gustati inainte de a opri focul. Rasturnati pe urma crema intr-un vas si acoperiti-o cu o folie de plastic, pentru a evita formarea crustei. Acum, se lasa la racit.
Dupa ce se raceste, amestecati crema cu untul timp de 3 minute. Untul trebuie sa fie la temperatura camerei, pentru a obtine o crema fina. Lasati crema la temperatura camerei, pentru ca o sa montam si tortul.
Cum se face crema de frisca si zahar ars cu nuci si alune prajite
Prepararea zaharului ars se face intr-o cratita cu fundul gros, iar acesta se topeste usor, fara a fi amestecat. Puteti amesteca usor doar cand incepe sa se inchida la culoare. Cand luati cratita de pe foc, adaugati si un praf de sare, iar pe urma amestecati.
Acum, este momentul sa intindeti zaharul fierbinte pe o tava in care ati pus hartie de copt. Cu ajutorul unei spatule trebuie sa obtineti un strat cat mai subtire, pentru ca va fi mai usor de spart.
Dupa ce zaharul s-a racit, trebuie sa il spargeti in bucatele mici, cu ajutorul unui ciocan. Evitati macinarea lui, pentru ca nu o sa aiba acelasi aspect si textura.
Citeste si: Cum sa faci cel mai sanatos dulce posibil: tort de morcovi
Este momentul sa bateti si frisca, pe care o indulciti folosind 2 linguri de zahar pudra si cateva picaturi de esenta de vanilie. Peste ea, se pun nucile, alunele si caramelul pisat. Amestecati folosind o spatula.
Montarea tortului egiptean este destul de simpla. Incepeti cu asezarea unei foi de bezea, peste care puneti un strat de crema, dupa care adaugati un strat de frisca. Repetati procedeul de patru ori, pentru fiecare foaie de bezea.
Tortul egiptean se pune la frigider peste noapte, iar a doua zi poate fi servit. Desigur, daca nu mai aveti rabdare, il puteti lasa in jur de 5 ore. Tortul se poate lasa nedecorat sau il puteti decora folosind frisca, zahar ars si alune sau nuci.