Lasagna este acel fel de mancare care place aproape oricui, asa ca daca vrei sa iti inviti prietenii lasa masa in weekendul ce se apropie, trebuie neaparat sa le pregatesti asa ceva. Iata cum sa faci lasagna, verifica reteta si lista cu ingrediente necesare.
- 350 gr carne de vita mai grasa
- 150 gr pancetta (piept de porc)
- 1 buc. morcov
- 1 buc. ceapa
- 2 buc. tulpina de telina
- 3 buc. rosii mai mari
- 200 ml suc de rosii
- 3 linguri ulei de masline
- 50 gr unt
- 100 ml vin alb sec
- 1 l supa de carne sau de legume
- sare
- piper
- 1 l lapte
- 100 gr unt
- 100 gr faina
- sare
- piper alb proaspat macinat
- 500 gr foi de lasagna
- 250 gr parmezan ras
Cum sa faci sos ragu alla bolognese
Primul pas pe care il facem este sa preparam sosul ragu alla bolognese. Carnea de vita se toaca, iar pancetta se taie in bucatele mici.
Intre timp, se taie marunt ceapa, morcovii, dar si tulpinele de telina. Puneti uleiul de masline impreuna cu o bucatica de unt intr-o tigaie, pe care o asezati la foc mic.
Adaugati ceapa si caliti-o pana ce devine translucida. Adaugati pancetta, morcovul si, la final, tulpinele de telina (apio).
Dupa ce legumele s-au calit, se adauga si carnea tocata. Amestecati foarte bine folosind o lingura de lemn.
Carnea se lasa un pic la prajit, iar apoi se adauga si vinul alb. Mariti un pic focul pentru a evapora alcoolul si a ramane doar cu aroma de vin.
Se adauga si rosiile impreuna cu sucul de sorii. Puteti folosi o conserva de pomodori pelati daca nu aveti rosii de gradina.
Adaugati si cei 500 ml de supa. Puneti un capac si lasati la foc mic timp de 90 de minute, amestecand ocazional. Daca s-a uscat prea tare, mai adaugati supa sau apa. 8 La final, gustati si mai adaugati sare ori piper daca mai este nevoie.
Cum sa faci sos bechamel
Pentru prepararea sosului bechamel avem nevoie de o cratita in care topiti untul si adaugati faina. Mare atentie, amestecati energic cu telul.
Intr-o alta oala se fierbe laptele, pe care il adaugati peste amestecul de unt si faina. Adaugati treptat, amestecand continuu cu ajutorul telului. Nu va speriati daca s-au format cocoloase, pentru ca acestea vor disparea pe masura ce veti adauga intreaga cantitate de lapte.
Totul se fierbe timp de 12 minute, iar dupa ce timpul a trecut se ia cratita de pe foc. La sfarsit, adaugati sare, piper alb proaspat macinat si putina nucsoara rasa. Amestecati bine, pana ce totul se omogenizeaza.
Cum sa prepari lasagna
Acum, este momentul sa montam lasagna, de preferat intr-nu vas de yena sau o tava. Pe fundul vasului, puneti 2 linguri de sos bechamel, pe care il intindeti bine pe tata suprafata.
Asezati doua foi de lasagna, peste care puneti un polonic de sos bechamel. Dupa aceea, puneti o foaie, peste care veniti cu un polonic de sos ragu alla bolognese. Peste sosul rosu se adauga si parmezan ras. 15 Repetati operatiunea pana ce ajungeti la 6 randuri de foi.
Citeste si: Cum sa fierbi corect pastele si ce sa faci sa nu se lipeasca
La final, se pune o combinatie de ragu cu bechamel, peste care puteti sa mai adaugati parmezan ras. Cuptorul trebuie incins la 180 de grade Celsius, iar pentru preparare lasagna se va tine 40 de minute. Dupa ce timpul a trecut, lasati lasagna sa se raceasca inainte de a o putea taia si servi.