Sezonul rece se apropie, asa ca trebuie neaparat sa invatam sa facem retete noi. Iata cum se face piftia de porc sau pui si de ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara acest fel de mancare iubit de toata lumea in preajma sarbatorilor de iarna.
Vorbim de acel fel de mancare din carne, oase si cartilaje, care sunt fierte timp indelungat intr-o zeama cu usturoi si care, dupa ce s-a racit, se va inchega si va deveni gelatinos. Bineinteles, se poate pregati cu carne din porc, pui sau vita, iar gelatina extrasa din oase este acel ingredient minune care va inchega intregul amestec.
Puteti folosi si gelatina granule sau foi, care este preparata tot din oase si cartilaje. Mai ales in cazul in care preparati o piftie din carne de pui. Preferata noastra este piftia din carne de porc, in care punem carne mai grasa de porc.
Grasimea se va aduna la suprafata piftiei si va forma un strat gros de untura, dar in acelasi timp extrem de gustos. Bunica noastra folosea si urechile de porc, pentru ca erau pline de zgarci si foarte gustoase. Depinde si de gust, bineinteles, insa va sfatuim sa le folositi pentru prepararea piftiei pentur ca sunt foarte bune.
- 1 buc. ciolan de porc
- urechi de porc
- 3 buc. picioare de porc
- 1 lingura boabe de piper
- 2 linguri supa usturoi tocat obtinuta dintr-o capatana de usturoi
- 4 buc. pulpe de pui
- 4 buc. aripi de pui
- 2 buc. morcovi
- 3 buc. tije de telina
- 2 buc. catei de usturoi
- 20 gr gelatina
Cum se prepara piftia de porc
Bucatile de carne de porc se pun la fiert in oala sub presiune, astfel incat sa fie acoperite de apa. Nu uitati sa adaugati doua lingurite de sare, piper si usturoiul tocat, iar apoi lasati carnea la foc mediu.
Carnea va fierbe timp de o ora si 30 de minute. In cazul in care folositi o oala clasica, carnea se va fierbe in jur de 3-4 ore, asa ca va trebui sa completati cu apa la fiecare 60 de minute.
Va trebui, totusi, sa testati carnea daca este fiarta bine. Atunci cand intepati cu o furculita si oasele se desprind usor de carne, atunci inseamna ca totul este gata. Gustati sa vedeti daca mai este nevoie de usturoi sau sare, iar daca este, va trebui sa completati.
Citeste si: Cum se face ciorba de burta sau cum se face iahnia de fasole
Acum, este momentul sa punem bucatile de carne in castroane, din care vom servi piftia atunci cand se va inchega. Folosind o sita cu tifon, strecurati zeama si turnati-o peste bucatile de carne.
Bineinteles, piftia urmeaza sa mearga la frigider timp de cateva ore, pana cand zeama se va inchega. Daca doriti, se mai poate adauga si paprika dulce, atunci cand o veti servi.
Cum sa faci piftie de pui
Puiul se fierbe in apa cu o lingura de sare. Atunci cand da in clocot, strangeti spuma pana ce nu se mai formeaza. Dupa aceea, se adauga morcovul si telina, iar carnea se va fierbe timp de 30 de minute sau pana cand carnea va pica de pe os.
Strecurati supa, iar apoi adaugati usturoiul zdrobit. Amestecati gelatina cu 2 linguri de apa rece pentru ca o vo pune in zeama.
Intre timp, strecurati zeama pentru a scoate usturoiul zdrobit, iar apoi adaugati gelatina hidratata si lasati oala cu supa la foc mic. Cand gelatina se va dizolva complet, opriti focul si lasati totul sa se raeasca.
Morcovul se taie rondele si se adauga impreuna cu carnea in boluri, peste care vom turna si zeama calda. Lasati piftia sa se raceasca, iar apoi puneti la frigider pana ce se va intari bine.