Lucrari de primavara in gradina. Cum sa o protejezi de boli si daunatori, atunci cand vine sezonul cald si temperaturile cresc. Iata ce tratamente este indicat sa faci pentru dezinfectarea gradinii si ce substante sa folosesti.
Lucrari de primavara in gradina. Cum sa tii la distanta bolile si daunatorii
Lucrari de primavara in gradina. Cu totii asteptam venirea primaverii, insa cresterea temperaturilor inseamna nu numai trezirea la viata a plantelor sau a pomilor, ci si a daunatorilor. Tocmai de aceea, este absolut necesar sa ne ocupam de lucrarile de primavara in gradina noastra.
Primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere dupa ce temperaturile au inceput sa creasca si au depasit valoarea de 5 grade Celsius pe timpul noptii este sa stropesti pomii fructiferi si sa te ocupi de taierile de intretinere.
Daca inca nu stiai, taierile de intretinere includ indepartarea ramurilor uscate sau rupte, a consumatorilor de la baza tulpinii, a ramurilor care au crescut din alte ramuri, a crengilor ce se ating, dar si a celor ce au crescut in interiorul coroanei. Trebuie sa stii ca pomii fructiferi nu pot fi taiati daca temperaturile de pe timpul noptii scad sub -5 grade Celsius.
Pomii fructiferi din categoria samantoaselor (mar, gutui, par) se pot taia fara probleme in timpul iernii atat timp cat temperaturile nu scad sub -5 grade Celsius noaptea. Cat despre samburoase (ciresi, pruni, caisi, visini) sunt recomandate taierile in verde sau in perioada de vegetatie sau daca temperaturile au crescut peste 5 grade Celsius pe perioada noptii. Frigul poate sensibiliza pomii fructiferi, iar productia poate scadea semnificativ!
De asemenea, este indicat sa adaugi fertilizant la radacina pomilor, asta dupa ce ai curatat pamantul de frunze in jurul tulpinii si l-ai sapat. Mai mult, este perioada ideala daca vrei sa transplantezi pomi sau arbusti!
Dupa ce ai facut taierile, iti recomandam sa aplici un tratament cu zeama bordeleza sau produse de tip fungicid, pe baza de cupru precum Alcupral, Fungural sau Champ. Le gasesti la farmaciile fitosanitare. In aceeasi perioada, la o saptamana distanta dupa aceasta stropire, ar fi bine sa aplici si un tratament cu ulei horticol, in acest caz iti recomandam Mospilan Oil.
Citeste si: Cum sa plantezi pomii fructiferi in mod corect. 10 reguli esentiale
In cazul in care ai arbusti fructiferi, atunci examineaza tufele cu atentie. Daca exista ramuri uscate sau rupte, acestea trebuie taiate. Curata solul in jurul tufelor, iar apoi foloseste o solutie de permanganat de potasiu pentru a uda pamantul din jurul acestora.
In perioada februarie-martie capsunii si zmeura se pot stropi cu zeama bordeleza. Totodata, este indicat sa aplici un tratament cu Topas sau Horus. Aceste fungicide sunt eficiente in stoparea bolilor precum fainare sau putregai.
Cei ce au flori, se pot ocupa de curatarea stratului de mulci aparut peste iarna. Curata pamantul de frunzele uscate, pentru ca acestea pot adaposti daunatorii care au supravietuit peste iarna. Nu uita ca primavara poti planta bulbi de crin, begonie, dalie sau gladiola.