Daca si tu iei in considerare inmultirea orhideelor, atunci ar fi bine sa stii cum sa faci asta, dar si care sunt metodele, pentru a avea cele mai bune rezultate. Ce trebuie sa stii daca vrei sa incerci!
Inmultirea orhideelor. Cum sa faci asta
In cazul in care nu stiai, inmultirea orhideelor (Orchidaceae) poate fi facuta fara probleme acasa, iar daca te pasioneaza acest subiect o sa iti explicam pe indelete cum trebuie sa procedezi.
Inainte de toate, ar trebui sa mai stii faptul ca orhideele se inmultesc destul de greu folosind seminte, pentru ca acestea germineaza destul de greu in pamantul de la noi. Totusi, exista si alte metode de inmultire, pe care o sa ti le explicam in randurile ce urmeaza.
Prima metoda de inmultire despre care o sa vorbim este keiki, iar numele provine de la puiul de orhidee ce apare pe tija florala la noduri, dupa ce florile s-au uscat.
Daca inca nu stii despre ce vorbim, arunca o privire dupa uscarea florilor si o sa vezi o umflatura la nodul 3-4 care va evolua intr-un mugure, din care ulterior vor aparea mici frunzulite.
Dupa aparitia acestui pui de orhidee va fi nevoie sa tai tija chiar deasupra acestuia, mai exact la nodul. Nu uita de faptul ca acest pui de orhidee are nevoie de suficienta umiditate si abia peste un an va deveni foarte usor de desprins si va emite radacini.
In cazul in care radacinile nu apar, poti utiliza stimulente speciale care se pun in apa. Atunci cand radacinile vor avea o lunbime de 4-5 cm keiki poate fi detasat de pe planta mama.
Urmatorul pas va fi sa plantezi puiul de orhidee in propriul ghiveci, insa nu il pozitiona in lumina directa pentru ca frunzele pot fi afectate de lumina puternica. Cel mai bine este sa il pui in spatele unei perdele. Dupa aceea, inarmeaza-te cu multa rabdare, pentru ca florile vor aparea la aproximativ 3 ani de la plantare!
Citeste si: Ingrasamant orhidee facut in casa. Cum sa il prepari, 3 retete utile
Desigur, inmultirea orhideelor se poate face si prin butasire, mai exact prin butasi obtinuti din bucati de tulpina, care sa cuprinda 2-3 noduri. Acestia se pot muta in ghivecele proprii abia atunci cand au o inaltime de 20-30 cm, dar in acelasi timp si-au format si propriile radacini aeriene cu o lungime de 4-5 cm.
Cea de-a 3-a metoda de inmultire a orhideelor este prin divizarea tufei. Aceasta metoda se poate aplica doar la plantele mature si poate fi utilizata cu succes atunci cand vrei sa muti planta intr-un alt ghiveci.
Folosind un cutter sau un cutit foarte bine ascutit, se vor taia lastarii tineri de pe planta mama si se vor transplanta in alte ghivece. Este o metoda foarte simpla, insa trebuie facuta cu atentie.