Cum sa faci asocierea legumelor in gradina. De ce este important acest lucru si care sunt avantajele. Ce trebuie sa stii daca vrei sa ai rezultate bune in gradina si ce se intampla cu plantele din cultura la sfarsitul perioadei de vegetatie.
Cum sa faci asocierea legumelor in gradina
In cazul in care nu stiai, asocierea legumelor in gradina are anumite avantaje, iar daca vei lua in considerare sa folosesti si tu aceasta metoda de cultivare.
In primul rand, nu este necesar sa aplici lucrari complicate ale solului precum saparea si poti aera solul folosind doar un cultivator. Cel mai interesant aspect este ca plantele se protejeaza una pe cealalta impotriva daunatorilor, iar asta inseamna ca vei folosi mai putine tratamente fitosanitare si vei obtine legume sau fructe mai sanatoase.
La sfarsitul perioadei de vegetatie unele plante din cultura vor deveni ingrasamant, asa ca munca ta va fi usurata. Asadar si acesta este un avantaj atunci cand iei in considerare asocierea legumelor in gradina.
Mai trebuie sa iti mentionam si faptul ca monocultura, adica atunci cand cultivam aceleasi plante in fiecare an, stimuleaza dezvoltarea bacteriilor si ciupercilor daunatoare, dar in acelasi timp favorizeaza si dezvoltarea bolilor.
In urmatoarele randuri, o sa iti spunem ce culturi pot fi asociate atunci cand cultivi diverse legume. Iata ce trebuie sa stii pentru a iti usura munca in gradina.
Daca obisnuiesti sa cultivi castraveti, trebuie sa stii ca plantele care te vor ajuta sunt urmatoarele: ardei, salata, ceapa, varza, telina, cartofi timpurii, mazare, morcov, cimbru, ridichi, usturoi, marar, fenicul sau fasole urcatoare.
Este recomandat sa eviti cultivarea hreanului, a spanacului, a rosiilor, pepenelui si salviei. Totodata, ia in considerare si cultivarea unor flori precum limba mielului, condurasi sau galbenele, pentru ca acestea vor tine daunatorii departe de cultura de castraveti.
Pentru cei ce cultiva tomate, avem urmatoare lista de asocieri favorabile. Asadar, atunci cand cultivi rosii poti cultiva si spanac, salata, ceapa, telina, morcov, praz sau sparanghel. Se va evita cultivarea urmatoarelor fructe si legume: mazare, cartofi, capsuni, fasole, castraveti, conopida, varza rosie, sfecla sau fenicul.
De asemenea, cand cultivi tomate nu ar fi rau ca pe langa aceasta cultura sa plantezi si muscate, craite, condurasi, limba mielului, petunii, galbenele, oregano sau menta. Petuniile si muscatele vor atrage afidele, iar cultura de tomate va fi protejata.
Pentru cultura morcovului in gradina, expertii recomanda ca si asociere favorabila cultivarea urmatoarelor legume si plante aromatice: salvie, rozmarin, ardei, castraveti, mazare, ceapa, usturoi, marar, cartofi, castraveti, salata, praz si sfecla. Nu este recomandata cultivarea pastarnacului, a mentei sau a telinei.
In cazul in care vrei sa cultivi salata, ar fi bine sa stii ca este recomandam sa o asociezi cu urmatoarele legume si fructe: tomate, ridichi, ceapa, morcov, capsuni, sparanghel, castraveti, gulie, varza, spanac, fasole, sfecla rosie sau marar. Evita sa cultivi creston, telina sau patrunjeli ori broccoli. Este indicat sa protejezi si sa plantezi craite sau limba mielului in apropiere. Afla de aici cum sa obtii rasaduri de craite.
Cei ce cultiva vinete ar trebui sa asocieze aceasta cultura cu urmatoarele legume: ardei, arpagic, praz, tomate, ceapa, fasole, mazare sau tarhon. Fasolea va respinge gandacul din Colorado, iar arpagicul va tine la distanta afidele.
Daca obisnuiesti sa cultivi ceapa, trebuie sa stii ca o poti asocia cu urmatoarele legume: ardei iute, praz, salata, castraveti, telina, varza, gulie, sfecla, broccoli si morcovi. Musca cepei va fi alungata de morcovi, asa ca vei obtine rezultate mai bune.
Busuiocul poate fi asociat cu tomatele, varza, fasolea, patrunjelul sau sparanghelul. Iti recomandam sa nu plantezi salvie in apropiere. Totodata, ia in considerare cultivarea unor flori precum petuniile, craitele, galbenele, petuniile sau musetelul.
Usturoiul poate fi plantat in apropierea urmatoarelor legume sau fructe: capsuni, salata, morcovi, catraveti, spanac, varza, tomate, sfecla, dovlecei, vinete, ardei sau marar.
Dovleceii pot fi asociati cu porumbul, fasolea, pepenele galben, castraveti, ridichi, ceapa, menta sau oregano. Evita cultivarea cartofului in apropiere! Ia in considerare si protejarea culturii cu craite sau galbenele.
Ridichile sunt asociate foarte bine cu urmatoarele legume: castraveti, fasole, salata, spanac, sfecla rosie, morcov, dovleac sau mazare. Nu se recomanda cultivarea ridichilor in apropierea culturilor de cartofi.
Conopida poate fi asociata cu urmatoarele legume: ceapa, castraveti, ridichi, spanac, sfecla, fasole sau ceapa. Evita sa cultivi in apropiere conopida, rosii, vinete, mazare sau capsuni. Poti proteja cultura cu plante aromatice precum salvia sau cimbrul.
Citeste si: Spalarea fructelor si legumelor. Cum sa o faci in mod corect
Daca vrei sa cultivi varza, ar fi bine sa o asociezi cu urmatoarele legume: salata, ceapa, cartofi, sfecla rosie sau telina. Poti proteja cultura cu plante aromatice precum menta, salvie si cimbrisor. Evita sa cultivi in apropiere marar, rosii sau fasole agatatoare.
Daca vrei sa cultivi sfecla rosie, ar fi bine sa stii ca poti asocia cu ceapa, ridichi, usturoi, varza, praz, gulie sau fasole ori porumb. Spanacul se poate asocia cu ridichile, prazul sau varza.
In cele din urma, vom vorbi si de cartofi. Asociaza aceasta cultura cu varza, fasolea, usturoiul sau mazarea ori porumbul.