Mulcirea cu rumegus. Cum sa o faci in mod corect si ce greseli sa eviti
Mulcirea cu rumegus. Cum sa o faci in mod corect si ce greseli sa eviti

Mulcirea cu rumegus. Cum sa o faci in mod corect si ce greseli sa eviti


Mulcirea cu rumegus. Afla cum sa faci asta in mod corect si ce greseli trebuie sa eviti pentru a nu afecta cresterea plantelor sau pomilor fructiferi din gradina ta. Ce trebuie sa stii despre rumegus si care sunt utilizarile acestuia.

Mulcirea cu rumegus. Cum sa o faci in mod corect si ce greseli sa eviti – Cuprins:

Ce este un strat de mulci

Mulcire cu paie
Mulcire cu paie

Daca esti un incepator sau o incepatoare in ale gradinaritului, ar fi bine sa stii ce este un strat de mulci si care este rolul acestuia in gradina ta. Nu de alta, dar trebuie sa stii bazele.

Mulci vine din limba engleza, mulch, si reprezinta un strat de materie organica precum rumegusul, iarba uscata, resturile vegetale, paie sau frunze uscate. Se mai poate folosi si folia de mulcire, iti explicam mai multe aici.

Rolul acestui strat de mulci este sa pastreze umiditatea in sol, dar si sa impiedice cresterea buruienilor. Totodata, mulciul poate fi util pentru a impiedica inghetarea suprafetei solului, pentru a preveni infiltratiile ce favorizeaza eroziunea solului sau pentru ca substantele nutritive sa ajunga la plante sau pomi.

De retinut faptul ca mulcirea cu rumegus sau cu orice alta solutie nu este o operatiune ce inlocuieste fertilizarea culturilor. Poate, totusi, sa aiba un efect secundar de ingrasare a solului, in special cu azot.

Mulcirea cu rumegus. Cum sa faci asta in mod corect

Mulcirea cu rumegus
Mulcirea cu rumegus

Acum ca am explicat si ce este mulciul, este momentul sa vorbim despre mulcirea cu rumegus. Cum sa faci asta in mod corect si la ce trebuie sa acorzi o atentie deosebite.

In primul rand, rumegusul este acid, asa ca este solutia ideala pentru plantele care adora solul acid, precum rododendronul sau coacazul. Este o solutie extrem de ieftina, insa trebuie sa iei in considerare anumite informatii.

Daca ai facut deja greseala sa folosesti rumegus proaspat in gradina ta si ai observat ca plantele sau pomii nu au mai crescut. Asta nu inseamna ca rumegusul a fost toxic, insa pentru a se descompune, acesta are nevoie de azotul din sol.

Citeste si: Cum sa folosesti iarba taiata pentru mulcirea plantelor

Tocmai de aceea, plantele sau pomii o sa creasca mai greu, asadar pentru a preveni acest lucru va trebui sa adaugi si azot in sol atunci cand il folosesti.

Expertii recomanda folosirea rumegusului pentru mulcire abia dupa ce acesta a fost compostat timp de un an. De asemenea, poti amesteca rumegusul cu iarba taiata pentru a le oferi plantelor sau pomilor o cantitate mai echilibrata de substante nutritive.

Atunci cand faci mulcirea cu rumegus, ia in vedere faptul ca stratul de mulci trebuie sa aiba o grosime cuprinsa intre 1.5 si 3.5 cm. In cazul in care folosesti rumegusul pentru pomi sau arbusti, nu pune prea mult in jurul trunchiului sau a tulpinii, pentru ca exista riscul de putrezire.