Cum sa pastrezi umiditatea in sol. Afla cum sa faci acest lucru in gradina sau in camp, pentru a te asigura ca plantele vor creste in mod corect si vor beneficia de umiditatea necesara. Iata care sunt cele mai bune metode.
Cum sa pastrezi umiditatea in sol
Dupa cum bine stim, schimbarile climatice incep sa afecteze destul de mult culturile din gradini sau camp, asa ca nu ar fi rau sa invatam despre cum sa pastram umiditatea in sol. Nu de alta, dar vom invata cum sa protejam culturile pe perioadele caniculare sau in cele lipsite de precipitatii.
O sa incepem cu spatiile protejate, pentru ca majoritatea dintre noi obisnuiesc sa cultive legume in solar, ar fi bine sa stim si cum sa stopam si pierderile de apa din sol.
Cea mai cunoscuta metoda este mulcirea, adica acoperirea solului cu o folie speciala din polietilena sau paie. In cazul ca alegi metoda mai ieftina, adica paiele, trebuie sa stii ca va fi nevoie de un strat de 4-5 cm. Principalul avantaj este ca vei stopa si cresterea buruienilor.
Bineinteles, ar fi bine sa stii ca udarea legumelor trebuie sa se execute seara. In cazul in care uzi plantele in timpul zilei, ar fi bine sa stii ca apa se va evapora din pamant si nivelul umiditatii va creste foarte mult. Daca bugetul iti permite acest lucru, ar fi bine sa alegi un sistem de irigare prin picurare.
In cazul culturilor din camp sau gradina, iti recomandam sa folosesti gunoiul de grajd. Este o metoda arhicunoscuta care va mentine umiditatea in sol, care va actiona ca un burete.
Desigur, poti folosi si metoda mulcirii cu agrotextil sau paie. Daca nu stiai, agrotextilul este un fel de plasa permeabila, tesuta din fasii de folie pigmentata si stabilizata UV. Acest material va ajuta la reducerea evaporarii apei din sol, va combate buruienile si va marii precacitatea culturilor timpurii cu 4-10 zile datorita faptului ca va creste temperatura din sol in primele faze de vegetatie.
Citeste si: Cum sa uzi corect legumele din gradina. Greseli frecvente
O metoda mai ieftina este sa modelezi solul in brazde inalte, iar udarea sa se faca pe rigole prin inundare. In cazul in care cultura se afla in zone cu vanturi puternice, se recomanda plantarea unor perdele protectoare din salcam, frasin, tei sau paulownia.
Pentru cei ce cultiva pe suprafete mari de teren, este recomandat ca in perioada toamna-primavara sa cultive rapita sau mustar, deoarece aceste plante au rolul de a mentine umiditatea in sol pe toata perioada sezonului rece. Atunci cand vine Primavara, cultura se va desfiinta prin discuire, iar rapita sau mustarul vor fi incorporate in sol, ceea ce inseamna si o fertilizare organica.