Cum sa faci corect taierea in verde la vita de vie, operatiune care va ajuta la dezvoltarea armonioasa a plantei. Cand si cum se face, ce trebuie sa stii daca vrei sa obtii o recolta pe masura.
Ce presupune taierea in verde a vitei de vie
Taierea in verde a vitei de vie presupune o serie de lucrari ce trebuie afectuate pentru ca plantele sa se poate dezvolta perfect, dar si pentru un rod bogat. Atentie, insa, nu trebuie exagerat cu taierile, vita de vie fiind una dintre cele mai rezistente plante.
Lucrarile de taieri in verde sunt: plivitul lastarilor, copilitul, carnitul lastarilor.
Trebuie efectuate in sezonul de vegetatie si sunt o necesitate, mai ales daca ne gandim la ritmul de crestere. Lastarii cresc anul cu 2-3 metri si ingreuneaza mult lucrarile de intretinere, plus ca frunzele fac prea multa umbra, iar riscul aparitiei bolilor specifice devine iminent.
De suferit vor avea si fructele. Se vor coace mult mai greu. Este evident ca taierile in verde sunt operatiuni ce trebuie executate fara a mai sta pe ganduri.
Taierea in verde la vita de vie. Cum sa o faci in mod corect
Plivitul lastarilor vitei de vie . Plivitul lastarilor vitei de vie este una dintre cele mai importante lucrari de taiere in verde. Se vor elimina acele coarde considerate inutile, care doar consuma din substantele nutritive ale plantei, neavand rol pe viitor. Astfel de coarde sunt cele care impiedica lumina sa ajunga optim la ciorchini, cat si sa circule bine aerul, cele doua fiind elemente esentiale pentru un rod de calitate.
Plivind ramurile inutile, practic vor ramane pe butuc doar acelea care vor ajuta la crestere si dezvoltare, la fructificare. Trebuie sa ramna si o parte din lastarii sterili. Surplusul de lastari se indeparteaza cand ajung la lungimea de 20 cm.
Indepartarea lor se face manual sau cu ajutorul unei foarfece speciale de vita de vie pe care o dezinfectezi inainte. Ai grija sa fie una bine ascutita pentru ca taietura sa fie realizata usor, fara a zdreli inutil planta.
Lucrarea asigura un plus de calitate si cantitate rodului, plus ca fructele vor fi si mai mari.
Plivitul in primul an de la plantare se efectueaza la formele de conducere semiinalta si inalta. Pe butuc vor ramane 2, cel mult 3 lastari cu crestere normala si se va realiza in acelasi timp cu palisatul.
Anul urmator se vor indeparta lastarii in stare erbacee (trebuie sa aiba 5-10 cm). In cel de-al treilea an de la plantare se aplica lucrari doar la formele inalte sau semiinalte.
Copilitul vitei de vie. Copilitul vitei de vie este o alta lucrare in verde necesara. O mai mare nevoie de o astfel de operatiune au acele soiuri de vita de vie care se indesesc excesiv, adica dezvolta prea multi copili, adica acei lastari secundari ce apar in acelasi an din mugurii axilari de copil prezenti pe lastarii anuali principali.
Indepartarea lor asigura o mai buna circulatie a aerului si ajuta la prevenirea aparitiei bolilor grave, asa cum este si mana vitei de vie sau fainarea vitei de vie. De asemenea, va permite luminii sa ajunga si mai usor la frunze si ciorchini.
Copilitul se aplica din anul II de la plantare si se va executa doar la nevoie, adica daca se dezvolta lastari secundari. Lucrarea se executa inainte de inflorit.
Copilitul total se executa cu mare grija, indepartand lastarul copil de la punctul de insertie de pe cel principal. Se mai poate indeparta rupandu-l sub prima frunza, dupa care se indepartea si acea frunza.
Carnitul vitei de vie. Acest tip de lucrare se executa si la soiurile sustinute pe spalieri , cat si la cele sustinute pe araci. Manevra se impune sa fie executata cand lastarii care sunt pe rod depasesc lungimea de 1.4 metri (au aproximativ 20 de noduri si frunze dezvoltate) si au trecut cu mult peste sistemul de sustinere sau araci (cu 4-5 noduri ).
Lucrarea va permite luminii sa ajunga mai bine la ciorchini, plus ca si aerul va circula mult mai corect. Va ajuta si la reducerea umiditatii provenite de la evapotranspiratia frunzelor. Umiditatea ajuta la aparitia bolilor specifice vitei de vie.
Aceeasi lucrare “se face vinovata” si de o mai buna distribuire a carbohidratilor pentru maturarea strugurilor. Astfel, se va atinge potentialul maxim.
Citeste si: Putregaiul cenusiu la vita de vie. Cum sa combati, schema de tratament
Momentul ideal cand se poate executa carnitul este legat de lungimea lastarilor principali. Acestia trebuie sa treaca de 1,4 metri (adica sa aiba aproximativ 20 de noduri si frunze bine dezvoltate). Evident, trebuie sa fie trecuti cu mult peste ultima sarma a sistemului de sustinere/ araci.
Intr-un singur sezon, lucrarea va trebuie sa fie repetata de 2- 3 ori pentru ca apar noi cresteri, dar se va realiza cu maxima grija pentru a mentine raportul de frunze necesare pe lastar pentru struguri.
Lucrarea se poate executa manual, cu o foarfeca sau secera, sau mecanizat, cu o masina special montata pe tractor sau cu un trimmer pentru gard viu.
Carnitul prezinta si un dezavantaj. Lastarii sunt mult mai sensibili la mana vitei de vie si sporuleaza permanent. Daca lucrarea este efectuata prea devreme sau prea tarziu, exista riscul sa afecteze, printre altele, si calitatea strugurilor.