Desfrunzirea vitei de vie. Cum sa o faci si de ce este necesara
Desfrunzirea vitei de vie. Cum sa o faci si de ce este necesara

Desfrunzirea vitei de vie. Cum sa o faci si de ce este necesara


Cum sa faci corect desfrunzirea partiala a vitei de vie. Invata cand este obligatorie efectuarea acestei lucrari, dar si cand nu trebuie sa intervii. Beneficiile desfrunzitului partial.

Cand se face desfrunzirea partiala a vitei de vie

Vita de vie
Vita de vie

Desfrunzitul partial al vitei de vie este o lucrare esentiala pentru acest tip de cultura. Exista, insa, o tehnica anume, pentru ca nu trebuie indepartate foile la intamplare. Trebuie eliminate numai acelea de la baza lastarilor care sunt considerate frunze imbatranite, cu activitate asimilatoare redusa,
De mentionat este si faptul ca nu vor fi indepartate toate foile de pe butuci. Se vor alege doar cele din zona unde sunt ciorchinii, in proportie de doar 25-30%.

Desfrunzirea partiala a vitei de vie se face diferit, in functie de cat de mult soare exista. Daca este vorba despre o zona cu soare relativ intens si cu risc ridicat de aparitie a bolilor specifice, lucrarea este obligatorie. La 1 kg de struguri este necesara o suprafata foliara de 0.8- 1.2 metri patrati.

In zonele cu soare foarte puternic, cu temperaturi care ajung vara la 40 grade Celsius, cu raze arzatoare, desfrunzitul nu se efectueaza sau se efectueaza doar pe partea umbrita, pe o suprafata mult mai redusa. Se face pe 50% din suprafata strugurilor.

Lucrarea este una usor personalizata, tinandu-se cont de zona, soi, posibila expunere la boli si daunatori si pozitia ciorchinilor pe elementele de rod.

Beneficiile desfunzitului partial al vitei de vie

Desfrunzirea partiala a vitei de vie
Desfrunzirea partiala a vitei de vie

Marii viticultori spun ca aceasta lucrare este esentiala pentru bunastarea culturilor de vita de vie.

Primul beneficiu se refera la faptul ca i se va permite aerului sa circule mult mai bine. Umiditatea va fi astfel redusa. Este stiut faptul ca umiditatea este principalul factor care contribuie la aparitia bolilor specifice plantei. Altfel spus, este o metoda sigura de preventie impotriva bolilor.

Un alt aspect important al desfrunzitului este ca razele soarelui vor ajunge direct la ciorchini si frunze.

De asemenea, la soiurile cu pielita inchisa la culoare, nuantele vor deveni mult mai intense. In urma acestei lucrari, substantele folosite pentru combaterea bolilor vor fi mult mai usor de aplicat, plus ca solutia de stropit va fi repartizata uniform. 

Cum sa faci desfrunzirea vitei de vie

Desfrunzirea vitei de vie
Desfrunzirea vitei de vie

Desfrunzitul partial al vitei de vie se face de obicei la inceputul dezvoltarii boabelor.

In cazul acelor soiuri cu struguri compacti si presiune ridicare de dezvoltare a bolilor specifice, lucrarea va fi efectuata inainte de inflorit si in timpul infloritului.

Specialistii avertizeaza ca efectuarea lucrarilor inainte de inflorit ar putea afecta usor procesul de legare al florilor pentru ca planta va fi putin vitregita de substante nutritive, adica de carbohidrati.

Sunt, insa, si avantaje. Tratamentele aplicate protejeaza foarte bine de boli grave.

Este recomandat ca lucrarea sa fie efectuata treptat, adica la 2-3 saptamani si sa fie indepartate una, cel mult doua frunze. Daca situatia o cere, desfrunzirea se va face mai rar sau mai des, in functie de situatia din teren. Atentie! Se vor indeparta cel mult 4-5 frunze/lastar in intervalul inainte de inflorit, cat si in cand strugurii sunt in parga.

Citeste si: Putregaiul cenusiu la vita de vie. Cum sa combati, schema de tratament

In zonele mai reci, frunzele se indeparteaza pe o suprafata mai larga pentru a permite coacerea mai rapida.

Cand sunt efectuate aceste lucrari, trebuie sa se tina seama si de orientarea randurilor. Este bine de stiut ca expunerea strugurilor la soare pe timpul diminetii prezinta avantaj, pe cand expunerea  de dupa-amiaza este nociva si trebuie evitata. Calitatea strugurilor poate fi grav afectata din aceasta cauza, adica a expunerii lor la soare pe parcursul dupa-amiezii. Acest lucru se va concretiza si in scaderea intensitatii aromelor.

Dezavantajele acestei operatiuni

Struguri copti
Struguri copti

Efectuarea desfrunzitului inainte de inflorit, cat si in perioada infloritului poate afecta numarul de fructe legate. De asemenea, atacurile unor daunatori, cum ar fi viespea strugurior, ar putea fi mult mai agresiva asupra recoltei.

Daca desfrunzirea se va face in zone cu veri toride, deci cu soare intens, fructele ar putea suferi arsuri si calitate lor sa scada.

Desfrunzirea agresiva ar putea conduce la ofilirea strugurilor, asa ca moderatia este cheia.

Pentru a avea vita de vie perfect sanatoasa, trebuie sa executi mai multe lucrari specifice, adica desfrunzit, copilit, plivit si carnit. Acestea trebuie efectuate treptat pentru intregul coronament, in asa fel incat sa se poata vedea dintr-o parte in alta a peretelui de verdeata, pastrand densitatea optima a elementelor din coronament pe toata perioada dezvoltarii inflorescentelor pana la recoltare.

Nu trebuie uitat ca exista presiunea atacului daunatorilor si aparitia diferitelor boli si productia ar putea fi grav compromisa.