Cum sa consumi pepenele rosu si ce beneficii ofera
Cum sa consumi pepenele rosu si ce beneficii ofera

Cum sa consumi pepenele rosu si ce beneficii ofera


Pepenele rosu este unul dintre cele mai adorate si asteptate fructe ale verii. Dincolo de faptul ca este dulce si racoritor, pepenele are un continut mare de apa, putine calorii si vine cu o serie de beneficii pentru organism, gratie compusilor pe care ii contine.

Cum sa consumi pepenele rosu si ce beneficii ofera – Cuprins:

Beneficii pepene rosu

Beneficii pepene rosu
Beneficii pepene rosu

Incep prin a-ti spune ca pepenele rosu nu contine proteine sau grasimi si este 91% apa. Are zaharuri simple, cum sunt glucoza, fructoza si zaharoza si o cantitate mica de fibre.

O portie de pepene este extrem de saraca in carbohidrati, astfel incat consumul nu are un efect foarte important asupra nivelului de zahar din sange.

Pepenele rosu contine vitaminele A, C, E si D, dar si niacina, tiamina, vitamina B6 si B12, acid pantotenic si minerale cum sunt fierul, magneziul, manganul, calciul, potasiul, zincul sau seleniul.

Acest fruct are rol antioxidant, hidrateaza si reminelizeaza, este recomandat pentru slabire si stimuleaza diureza, prin continutul mare de apa.

Despre pepenele rosu este important sa iti spun ca, prin continutul mare de licopen, protejeaza celulele, sustine sanatatea inimii si scade riscul de boli cardiovasculare. Sunt studii care spun ca extractul de pepene rosu scade tensiunea arteriala in randul persoanelor supraponderale, iar prin arginina continuta, pepenele rosu reduce acumularea grasimilor in exces si imbunatateste circulatia sanguina.

Totodata, pepenele are proprietati antiinflamatoare, fiind un fruct cu beneficii mai ales pentru persoanele care sufera de afectiuni cu simptome inflamatorii, cum este artrita.

Am spus deja ca pepenele hidrateaza foarte bine. Dincolo de continutul bogat in apa, pepenele contine si foarte multi electroliti, importanti in mentinerea hidratarii, functionarii renale si in prevenirea insolatiei.

Pepene taiat
Pepene taiat

Pepenele rosu nu este foarte bogat in fibre, ci mai degraba contine o cantitate moderata, insa chiar si asa este un fruct care sustine buna functionare a digestiei.

In plus, pepenele sustine sanatatea pielii si a parului datorita continutului mare de vitamina A, compus chimic care stimuleaza regenerarea celulelor de colagen si elastina.

Pepenele este bogat in antioxidanti si astfel poate preveni cancerul. Studiile sustin ipoteza ca licopenul este eficient in prevenirea cancerului de prostata.

Pe de alta parte, consumul de pepene rosu reduce rigiditatea musculare si previne aparitia febrei musculare scundare unui antrenament intens. In plus, circulatia este imbunatatita prin aportul de aminoacizi, printre care arginina, ceea ce face ca intensitatea febrei musculare sa fie diminuata prin consumul de pepene rosu.

Pepenele rosu este si un bun aliat pentru frumusete. Este un fruct ideal pentru hidratarea tenului uscat, poate fi folosit pentru a exfolia delicat pielea si, in plus, stimuleaza productia de colagen, oferind fermitatea pielii.

Cum sa consumi pepenele rosu

Cum sa consumi pepenele rosu
Cum sa consumi pepenele rosu

In ceea ce priveste consumul pepenelui rosu, acesta este un fruct destul de versatil. Si, cu toate ca il consumam cu mult drag peste vara, sunt cateva aspecte de care ar trebui sa tinem cont daca vrem sa ne bucuram de beneficiile lui, mai degraba decat de complicatii digestive. 

Primul meu sfat este sa consumi pepenele pe stomacul gol si nu dupa masa, asa cum facem noi, romanii, de obicei. Daca mananci pepenele ca desert, acesta va fermenta in stomac si va ingreuna digestia, nu o va sustine, asa cum face daca este consumat corect.

Senzatia va fi de balonare si disconfort abdominal si, in unele cazuri, de accelerare a tranzitului intestinal. Specialistii in sanatate spun ca pepenele rosu ar trebui consumat la cel putin o jumatate de ora dupa masa sau, si mai bine, pe stomacul gol.

Citeste si: Cum sa iti dai seama daca un pepene este bun fara sa-i faci dop

Pepenele rosu nu ar trebui mancat cu paine, asa cum se face in Romania, de multe ori. Ca si mai sus, combinatia va creste aciditate stomacului, va fermenta si va ingreuna digestia altor alimente. In plus, poate produce balonare, flatulenta si diaree, mai ales daca pepenele mancat cu paine tine locul unei mese de peste zi.

Nu este recomandat, de asemenea, sa consumi pepene inainmte de culcare din cauza continutului mare de zahar care il va face sa fermentezi in stomac. Persoanele care sufera de colon iritabil nu ar trebui niciodata sa consume pepene inainte de culcare. 

Asadar, poti consuma pepenele ca atare, taiat in felii sau in mici cubulete. Il poti folosi pentru a indulci salatele cu fructe sau il poti mura cu tot cu coaja. Tot din coaja poti face o dulceata foarte buna. Poate nu pare cea mai fericita combinatie, insa pepenele galben si branza impreuna cu ceva nuci te pot ajuta sa faci o salata foarte gustoasa si sanatoasa.