Ingrasamant natural pentru ardei gras, pe baza de creta. Cum sa ajuti ardeii sa se dezvolte cu ajutorul ingrasamantului pe baza de creta ce va contribui si la roade mai bogate. Invata din ce este compus acest tip de ingrasamant, cand se aplica, dar si de cate ori.
Ingrasamant natural pentru ardei gras, pe baza de creta
Cine nu iubeste ardeii grasi? Fie ca-I folosesti in diferite tipuri de salate, ca piesa principala in diferite mancaruri sau ca piesa secundara pentru un plus de gust, ardeii sunt printre fructele preferate ale romanilor, desi multi il considera o leguma.
Indiferent de ce o consideri, leguma sau fruct, daca esti producator, fie si unul care cultiva pentru consumul propriu, probabil iti doresti o productie mare. Ei cresc cel mai bine in sol fertil, bine drenat, cu lumina din belsug. Are nevoie de sase pana la opt ore de lumina directa a soarelui pe zi.
Au nevoie sa fie udati si pliviti in mod regulat. Mai au nevoie si de nutrienti din belsug pentru a se dezvolta sanatos si sa aiba productie buna. Utilizarea ingrasamintelor organice ofera acestor plante nutrientii de care au nevoie, fara riscurile cauzate de ingrasamintele chimice.
Afla ca poti da o mana de ajutor folosind un ingrasamant minune pe baza de creta, suta la suta natural.
Pentru a-l prepara vei avea nevoie de un pahar (de 200-300ml) de creta alba, pisata bine. Continutul ridicat de calciu va ajuta la prevenirea putregaiului negru.
Trebuie sa stii ca daca ardeii se confrunta cu carenta de calciu, productia va fi grav afectata. Practic, calciul este cel care echilibreaza procesul de nutritie al plantelor, astfel incat sa beneficieze de recolta bogata si extrem de aspectuoasa. Creta gasesti in comert, in magazinele agricole, cat si in cele de constructii.
Pe langa creta alba ai nevoie si de 300, cel mult 500 ml de infuzie de gainat. Va ajuta la imbogatirea solului cu elemente nutritive, esentiale dezvoltarii lor (azot, fosfor , potasiu). Vei prepara o compozitie de consistenta iaurtului formata din gainat si apa.
In lipsa gainatului se poate folosi infuzie de iarba taiata (1 litru).
Ultimul element de care ai nevoie pentru prepararea ingrasamantului este apa de ploaie sau apa statuta. Vei avea nevoie de aproximativ 900 de ml.
Daca prepari infuzia de iarba, pregateste totul intr-o galeata spatioasa care sa nu fie umpluta pana la refuz. Vei evita astfel risipirea preparatului in momentul cand va fermenta. Concret, in 10 litri de apa adauga iarba si diferite buruieni si radacini.
Adauga si doua linguri de miere sau jumatate de pahar de zahar. Se amesteca bine totul si sa lasa la macerat, la loc caldut, dar nu direct sub razele soarelui. Compozitia se acopera si se lasa timp de 7-10 zile. La aproximativ 3 zile, preparatul se verifica si se amesteca bine.
La final, toate ingredientele ingrasamntului minune se amesteca riguros. Ai grija sa respecti cantitatile indicate.
Cand se aplica acest ingrasamant
Preparatul se aplica doar dupa ce tufele de ardei au fost irigate bine, inainte de fertilizare. La baza fiecarei tufe se va turna 1 litru de ingrasisamant pe baza de creta.
Vei observa eficienta sa in cateva zile, frunzele devenind mai verzi. Poti folosi si o alta varianta de ingrasamant pe baza de creta, mult mai simpla, dar care necesita un supliment de ingrasamant organic sau ceai fermentat.
Daca nu poti pregati un ingrasamant azotat natural, atunci poti folosi un ingrasamant mineral. Spre exemplu, poti folosi uree sau azotat de amoniu (o cutie de chibrituri la 10 litri de apa).
Ingrasamanul pe baza de creta este format din 10 litri de apa si un pahar de creta. Va stimula cresterea, dar va ajuta si la alcalinizarea solului.
Ingrasamintele pentru ardei sunt absorbite mai ales prin radacina, din sol, dar si prin frunze, de unde sunt translocate in toate organele plantei.
Citeste si: Cum sa cresti ardei grasi gustosi. Care sunt secretele?
De cate ori aplici ingrasamantul pe baza de creta si metode alternative. Frecventa cu care se aplica ingrasamantul pe baza de creta tine de aciditatea solului. Daca este unul acid, procedura se va repeta la 7-10 zile de la prima aplicare.
Marii gradinari ne invata ca pentru o recolta bogata de ardei putem folosi si alte preparate. Este vorba despre gunoi de grajd sau compost.
Daca vei folosi gunoiul de grajd, trebuie sa fie unul bine putrezit. Stimuleaza cresterea plantelor si imbunatateste atat drenajul, cat si aerarea.
Daca alegi compostul, cea mai simpla varianta este achizitionarea sa din comert. Daca esti mai indraznet, il poti prepara singur, la tine acasa.