Combatere gargarita florilor de mar (Anthonomus pomorum). Afla cum sa scapi de acest daunator al pomilor fructiferi si ce tratamente trebuie sa aplici. Care sunt primele semne ale unei infectari si la ce trebuie sa fim atenti!
Anthonomus pomorum. Primele semne ale unui atac
Inainte de a afla ce metode de combatere exista pentru gargarita florilor de mar sau Anthonomus pomorum, ar fi bine sa stii si care sunt primele semne a el unui atac.
Trebuie sa stii ca acesta daunator se gaseste cu precadere in zonele de deal si submontane, iar in stadiu de adult insecta poate avea in jur de 5-6 mm lungime. Culoarea corpului este brun-roscata, iar larvele acestor gargarite sunt de culoare alb-galbuie, cu o lungime de aproximativ 7-8 mm.
Daca pe timp de iarna acesta daunator va ierna in crapaturile scoartei sau in stratul superficial al solului, atunci cand vine primavara (martie-aprilie) adultii vor iesi din hibernare.
Citeste si: Soiuri de mar. Cum sa alegi pomii in functie de rezistenta la boli si daunatori
Cand temperaturile depasesc 5 grade Celsius acestia devin activ, mai exact, inainte de dezmugurirea merilor. Dupa o scurta perioada de hranire care poate dura aproximativ 10 zile, femelele vor depune in jur de 2-5 oua in florile de mar. Vestea proasta este ca o femela poate depune pana la 100 de oua intr-o perioada de 2 saptamani.
Dupa ce au fost depuse, ouale vor fi acoperite cu un clei care le va proteja de posibile atacuri ale pasarilor sau alti inamici naturali. Pe masura ce larvele vor iesi din oua, acestea se vor hrani cu organele interne ale florilor de mar.
Urmatorul pas este sa se tranforme in pupa, iar prima generatie a noilor adulti va aparea in cea de-a doua parte a lunii mai. Dupa ce larvele vor ataca bobocii florali de mar, acestia se vor brunifica si vor ramane agatati.
Combatere gargarita florilor de mar. Cum sa tratezi pomii fructiferi
Daca pomii fructiferi din livada ta prezinta simptomele de mai sus, trebuie sa stii ce metode de combatere exista pentru gargarita florilor de mar. Nu de alta, dar acesta dauntor poate afecta destul de grav pomii fructiferi.
In cazul in care ai observat flori uscate in merii tai, trebuie sa stii ca ramurile se vor taia si se vor distruge prin ardere.
O alta solutie de prevenire este sa utilizezi inele cu clei care se amplaseaza in jurul trunchiului sau in jurul ramurilor mai groase.
Tratamentele chimice se vor face in perioada de urechiuse-infrunzit, dar si dupa scuturarea petalelor. Se recomanda folosirea unuia din aceste produse: Karate Zeon 50 CS, Mospilan 20 SG, Mavrik 2 F sau Kaiso Sorbie 5 EG.