Putregaiul cenusiu la vita de vie. Cum sa combati, schema de tratament
Putregaiul cenusiu la vita de vie. Cum sa combati, schema de tratament

Putregaiul cenusiu la vita de vie. Cum sa combati, schema de tratament


Putregaiul cenusiu la vita de vie. Afla cum sa combati aceasta boala, care sunt primele semne de infectare, ce sta la baza acesteia, dar si ce tratament este recomandat sa aplici. Iata ce trebuie sa stii daca vrei sa obtii struguri de calitate!

Putregaiul cenusiu la vita de vie. Cum sa combati, schema de tratament – Cuprins:

Botrytis cinerea. Primele semne de infectare cu aceasta boala

Botrytis cinerea struguri
Botrytis cinerea struguri

Inainte de toatem trebuie sa stii ca putregaiul cenusiu la vita de vie este produs de ciuperca Botrytis cinerea (forma asexuata) si Botrytis fuckeliana (forma sexuata).

Vestea proasta este ca boala poate afecta destul de greu podgoriile, asa ca este bine sa actionezi de la primele semne. Nu de alta, dar podgoriile pot fi afectate si productia de struguri poate scadea cu pana la 80%.

Primele semne de instalare ale putregaiului cenusiu se vor observa pe frunze, sub forma unor pete galbui care pe masura ce avanseaza boala vor deveni rosiatice. In dreptul petelor va aparea si un mucegai de culoare negru, adica organele de inmultire ale ciupercii.

Boala va avansa si se va raspandi pe lastari, pe suprafata carora se vor observa pete de culoare bruna sau cenusie. Exact ca in cazul de mai sus, petele vor fi acoperite cu un mucegai de culoare cenusie.

Putregaiul cenusiu la vita de vie va ataca si boabele de struguri, iar asta inseamna ca productia va fi grav afectata. Pe suprafata boabelor de struguri vor aparea mici pete, iar pe masura ce boala avanseaza acestea se vor inmuia, se vor crapa, iar apoi vor fi acoperite cu un mucegai de culoare cenusie.

Mai trebuie sa stii ca boala este favorizata de umiditatea excesiva si se poate dezvolta incepand de la temperaturi de 1 grad Celsius pana la 32 grade Celsius. Totusi, temperatura optima de dezvoltare ramane intre 15 si 25 grade Celsius.

Boala poate aparea incepand cu luna iunie si pana in octombrie. Asadar, mare atentie si la acest aspect, daca vrei sa nu pierzi recolta de struguri!

Cum sa combati putregaiul cenusiu la vita de vie. Tratamente

Putregaiul cenusiu la vita de vie. Tratament
Putregaiul cenusiu la vita de vie. Tratament

Inainte sa iti spunem ce tratament poti sa folosesti pentru a combate putregaiul cenusiu la vita de vie, ar fi bine sa stii si cate ceva despre masurile de prevenire.

Ei bine, vita de vie trebuie ingrijita in mod corect, iar asta inseamna ca trebuie sa te ocupi de taierile anuale. Terenul pe care cultivi vita de vie trebuie sa nu retina umiditate, sunt de evitat locurile joase si cu temperaturi scazute.

Mai mult, trebuie sa te ocupi si de lucrarile de desfrunzire, copilire sau plivire. Facute la timp, eviti sa creezi conditii de microclimat favorabile dezvoltarii agentului patogen.

Citeste si: Mana vitei de vie. Cum sa combati aceasta boala, tratamente necesare

Bineinteles, trebuie sa te ocupi si de lagarea ori dirijarea corecta a lastarilor de vita de vie. In acest mod, favorizezi circulatia aerului si in acest mod reduci sansele de infectare a podgoriei.

Acum, sa vorbim un pic despre schema de tratamente, necesara pentru a preveni infectia cu putregaiul cenusiu. Prima stropire se va face la sfarsitul infloritului cu unul din aceste produse: Prolectus, Switch sau Teldor 500 SC.

Al doilea tratament se va aplica inainte de compactare, atunci cand boabele de struguri sunt de marimea unei boabe de mazare. Se recomanda folosirea acestor produse: Prolectus, Switch sau Teldor 500 SC. Bineinteles, se recomanda alternarea acestora pentru ca boala sa nu devina mai rezistenta la acelasi tratament.

Cel de-al treilea tratament se aplica atunci cand strugurii au intrat in parga. Se recomanda aplicarea unui tratament cu Teldor 500 SC, Prolectus sau Switch, la alegere.