Mana vitei de vie. Cum sa combati aceasta boala, tratamente necesare
Mana vitei de vie. Cum sa combati aceasta boala, tratamente necesare

Mana vitei de vie. Cum sa combati aceasta boala, tratamente necesare


Mana vitei de vie (Plasmopara viticola). Afla cum sa combati aceasta boala si ce tratamente sunt necesare pentru a nu pune recolta in pericol. Ce trebuie sa stii, daca vrei sa obtii struguri de calitate.

Mana vitei de vie. Cum sa combati aceasta boala, tratamente necesare – Cuprins:

Plasmopara viticola. Primele semne ale bolii

Plasmopara viticola
Plasmopara viticola

In cazul in care nu stiai, mana vitei de vie este o boala cauzata de o ciuperca pe nume Plasmopara viticola. Lasata netratata, mana poate provoca pagune serioase si intr-un final poate duce la pierderea totala a recoltei in respectivul an.

Tocmai de aceea, trebuie sa stii care sunt primele semne ale bolii, pentru ca este recomandat sa aplici tratamentele inca de la inceput. Este esential sa mai stii ca aceasta ciuperca va ataca toate organele vitei de vie, iar aici aducem in discutie lastarii tineri, frunzele, inflorescentele, boabele si ciorchinii.

Primele semne vor fi aparitia unor pete de culoare galbuie-rosiatica, cu diametru cuprins intre 1 si 3 cm, pe suprafata frunzelor. Pe partea inferioara vei putea observa si un puf de culoare albicioasa. Mana vitei de vie va evolua si frunzele se vor brunifica, iar apoi se vor usca. 

Daca nu va fi tratata la timp, boala se va raspandi si la chiorchinii de struguri, iar calitatea fructelor va fi afectata din cauza faptului ca acestea nu vor mai acumula zahar. Bineinteles, calitatea vinului va fi afectata, deoarece acestea vor fi acre sau otetite.

Dezvoltarea bolii este favorizata si de conditiile climatice, iar aici vorbim despre precipitatii abundente, umiditate excesiva, o circulatie deficitara a aerului si temperaturi cuprinse intre 10 si 30 de grade Celsius.

Cum sa combati mana vitei de vie. Tratamente

Mana vitei de vie
Mana vitei de vie

Inainte sa vorbim despre ce tratamente poti sa aplici pentru a combate mana vitei de vie, ar fi bine sa stii cate ceva si despre cum sa previi aparitia bolii.

Ei bine, frunzele care au cazut pe timp de toamna trebuie adunate si distruse prin ardere. Boala se va transmite foarte usor iarna cu ajutorul frunzelor cazute pe pamant.

Bineinteles, trebuie sa tii sub control si buruienile care apar intr-o cultura de vita de vie. Lucrarile percum copilitul si carnitul trebuie efectuate la timp, asa ca mare atentie si la acest aspect.

Citeste si: Schema tratament vita de vie. Cum si cand sa faci stropirea

Pentru ca mana este o boala extrem de agresiva odata ce s-a instalat, este recomandat sa aplici tratamentele preventiv. In acest sens, recomandam produsele cuprice precum Cuproxat Flowable, Champ 77 WG sau Triumf 40 WG.

Alte tratamente preventive sunt Folimorf WG, Melody Compact 49 WG, Universalis 593 SC, Zorvec, Zelavin, Profiler 71 WG, Mikal Flash, Captan sau Poliram.

Odata instalata boala, se recomanda folosirea urmatoarelor produse: Curzate F, Pergado F, Lieto sau Orondis Ultra Pack. Mare atentie si la timpul de pauza, adica perioada care trebuie sa treaca din momentul in care ai aplicat tratamentul si pana la recoltare.