Cum sa dormi suficient in functie de varsta. Somnul este o parte importanta a vietii noastre si in absenta acestuia sau in absenta unui somn odihnitor, de calitate, organismul nostru incepe sa intampine dificultati in a functiona corect, normal. Insomnia, privarea de somn sau un somn care nu este odihnitor sunt probleme medicale cu care se confrunta generatia actuala si apar secundar stresului si/sau altor afectiuni sau simptome de ordin psihologic.
Privarea de somn. Ce efecte are asupra organismului
Lipsa somnului se refera la cantitatea de somn mai mica de care beneficiaza o persoana astfel incat aceasta sa functioneze normal in starea de veghe. Trebuie sa stii ca sunt persoane care dorm mai putin pentru ca asa sunt structurate, iar altele care au nevoie de mai mult somn pentru a functiona.
La fel, unii rezista mai bine in perioadele in care sunt privati de somn, in vreme ce altii se resimt mult mai usor. Copiii si adultii tineri sunt printre cei mai vulnerabili la efectele privarii de somn, in vreme ce varstnicii se descurca mai bine cu mai putin somn. E adevarat, solicitarea organismului de pe peste zi si, implicit, consumul de resurse, sunt diferite in functie de varsta.
Asa cum am spus, daca privarea ta de somn este de scurta durata, a fost o noapte in care nu ai dormit din varii motive, aceasta este mai usor de suportat de catre organism, in vreme ce privarea de somn pe termen lung, asa cum se manifesta ea in insomnie, se lasa cu efecte asupra sanatatii si functionarii intregului organism.
Privarea de somn, indiferent de cauzele ei, se manifesta printr-o serie de simptome cum sunt starea de somnolenta, oboseala de peste zi, din starea de veghe, labilitate emotionala si schimbarea foarte usoara a dispozitiei, prezenta iritabilitatii, depresie, tulburari ale concentrarii si memoriei, inclusiv cu incapacitatea de a asimila noi cunostinte, piederea motivatiei, probleme in coordonarea miscarii, mai ales in ceea ce priveste motricitatea fina, cresterea apetitului alimentar si diminuarea libidoului.
Cum sa dormi in functie de varsta si cate ore sunt suficiente
Asa cum am spus, nevoia de somn este diferita in functie de etapa de dezvoltare sau de varsta la care ne aflam. Desigur, pot exista particularitati care tin de ciclul somn-veghe al fiecaruia dintre noi, insa, in linii mari, specialistii spun ca un adult, adica o persoana cu varsta cuprinsa intre 18 si 64 de ani are nevoie de 7-9 ore de somn in fiecare zi.
Pe de alta parte, varstnicii, adica cei care au trecut de 65 de ani au nevoie de 7-8 ore. Un nou-nascut doarme intre 14 si 17 ore pe zi, sugarii, intre 12 si 15 ore, in vreme ce copiii de 1-2 ani au nevoie de 11-14 ore de somn.
Pe de alta parte, prescolarii, adica micutii de 3-5 ani vor dormi intre 10-13 ore, scolarii, adica cei cu varsta cuprinsa intre 6 si 13 ani vor dormi intre 9 si 11 ore, in vreme ce adolescentii, adica tinerii cu varsta cuprinsa intre 14 si 17 ani, au nevoie de 8-10 ore de somn.Â
Asa cum am spus deja, somnul este un aspect esential pentru un stil de viata sanatos, iar privarea de orele de somn pentru a studia sau a lucra la diverse proiecte, lucru care se intampla mai ales in adolescenta si la adultul tanar, nu are efecte benefice pe termen lung, mai ales daca devine, cumva o obisnuinta.
Trebuie sa mai stii ca, de multe ori, privarea de somn, fie ca vine din insomnie – adica incapacitatea de a adormi sau dintr-un somn cu intreruperi, care nu este odihnitor, poate avea in spate si cauze medicale. Apneea obstructiva in somn, bronhopneumonia obstructiva cronica sunt doar doua dintre afectiunile medicale care nu lasa bolnavul sa se odihneasca.
Mai sunt si alte boli cronice, dar si probleme hormonale care pot duce la tulburari de somn. Sunt si o serie de probleme de ordin psihic care vin la pachet cu privare de somn, printre care depresia, stresul post-traumatic, anxietatea, tulburarea de personalitate borderline sau episoadele maniacale.
Remedii pentru ameliorarea privarii de somn
Sunt si o serie de remedii pentru ameliorarea privarii de somn, in functie si de cauzele acesteia. Tehnicile de relaxare musculara progresiva, modificarea rutinei dinaintea somnului, psihoterapia si medicatia de natura psihiatrica sunt utilizate fie separat, fie coroborat.
Trebuie sa stii ca medicatia trebuie administrata doar daca a fost presrisa de medicul psihiatru, cu respectarea dozelor prescrise de aceasta si ca intreruperea ei se face doar la recomandarea specialistilor si sub supravegherea acestuia.
Citeste si: Cum sa dormi ca Salvador Dali. Metoda somnului profund cu o cheie
Este important sa te si disciplinezi si sa urmezi o rutina zilnica in care sa respecti programul de somn. Stabileste clar ora la care sa mergi la somn, dar si pe cea de trezire si tine-te de aceasta rutina. Nu manca inainte de a merge la culcare, iar specialistii spun ca ar fi bine sa nu consumi alimente cu 3 ore inainte de somn.
Desigur, consumul de alcool este si el interzis seara, inainte de culcare, la fel si folosirea dispozitivelor electronice care desi aparent induc somnolenta, in fapt, te vor mentine treaz mult timp. Citeste cateva pagini inainte de culcare si stinge lumina imediat ce iti simti ochii obositi.
Asigura-te ca dormitorul tau este un spatiu confortabil, curat si aerisit, in care sa te poti relaxa. Practica ceva sport peste zi, nu uita de exercitiile de respiratie si de relaxare, care iti pot fi de mare folos mai ales cand ai probleme emotionale.