Dieta cu cartofi si iaurt. Greu de crezut, dar nu imposibil de realizat. Cartofii, alimentul pe care il blamam de multe ori pentru kilogramele in plus si pe care il evitam cat de mult putem, desi aduce o serie de beneficii organismului, este, de fapt, un aliat in lupta cu excesul de kilograme.
De ce a fost gandita aceasta dieta
Dieta cu cartofi si iaurt, pentru ca despre ea este vorba, este un regim rapid, care nu indeamna la infometare, nu este chiar restrictiv, nu presupune mult efort, iar daca in sinea ta chiar iti plac cartofii, atunci mai mult ca sigur aceasta dieta iti va fi pe plac.
Trebuie sa iti spun ca dieta cu cartofi nu este ultima gaselnita a nutritionistilor, ci a fost gandita in Statele Unite ale Americii, undeva pe la jumatatea secolului al XIX-lea si dezvoltata pentru femeile care isi doreau sa slabeasca fara prea mult efort si care se confruntau cu probleme digestive. Dieta cu cartofi te poate ajuta sa pierzi pana la 5 kilograme in doar 10 zile, asadar este destul de rapida si de eficienta.
Vestea buna este ca poti prepara cartofii asa cum iti place si cum vrei, evident, mai putin prajiti, si sa ii consumi fie simpli, fie in combinatie cu alte legume. Este important sa nu adaugi niciun fel de grasime. Asadar, uleiul de orice fel, untul, smantana sau sosurile grase nu au ce cauta in farfuria ta pe durata acestei diete.
Nici carnea, care este o sursa importanta de proteine, nu are ce sa caute in meniul tau si este important sa eviti mare parte dintre alimentele pe care in mod normal le consumai. Nici la capitolul bauturi nu stai foarte bine, in sensul ca se recomanda consumul de apa, ceai de plante, ceai negru si cafea neindulcita.
Cum sa tii dieta cu cartofi si iaurt
Aceasta dieta nu este indicat sa dureze mai mult de 10 zile, desi o poti prelungi daca trebuie sa scapi de ceva mai multe kilograme. Trebuie sa stii ca multi dintre nutritionistii care recomanda aceasta dieta spun ca daca trebuie sa pierzi doar 4-5 kilograme, atunci poti include in meniul tau zilnic un fruct, la o singura masa, iar printre fructele recomandate se numara cele de padure, marul, para, portocala sau pepenele.
Este esential sa stii ca de-a lungul timpului au fost elaborate mai multe diete pe baza de cartofi si ca unele dintre acestea sunt ceva mai permisive. Iata cateva idei care iti pot fi de ajutor daca te decizi sa urmezi o astfel de dieta.
Luni poti consuma, la micul dejun, o ceasca de ceai sau o cafea neindulcita, o felie de branza care sa nu cantareasca mai mult de 25 de grame, si te-as sfatui sa alegi o branza mai slaba si un cartof fiert. La pranz poti manca un bol cu supa de cartofi si salata verde cu putina lamaie, iar la cina un ou fiert tare, doi cartofi fierti si o salata de castraveti cu rosii.
Marti, la micul dejun consuma putin piure de cartofi in care sa pui, pentru gust, putin lapte degrasat. Ai voie cafea si/sau ceai neindulcite. La masa de pranz mananca un peste la gratar si doi cartofi fierti, iar seara, un bol cu supa de cartofi.
Miercuri, la micul dejun poti manca doi cartofi fierti si un pahar cu iaurt degresat, la masa de pranz, poti manca doi cartofi fierti, un ou fiert tare si o salata verde, iar la cina doi cartofi fierti si un pahar de iaurt degrasat.
la micul dejun de joi poti manca doi cartofi fierti sau copti si un ou fiert tare, la pranz doia cartofi fierti si salata verde. Unele diete recomanda si 125 de grame de carne de pui fiarta. La cina ai voie sa mananci o salata de cartofi fierti si un pahar de iaurt degresat.
Citeste si: Cum sa tii dieta cu urzici si sa fii in forma de la inceputul primaverii
Vineri, la micul dejun poti manca un cartof fiert si o banana, la pranz un bol cu mancare de cartofi si o salata de cruditati, iar la cina ai voie doi cartofi la cuptor cu ciuperci. La fiecare mic dejun poti include cafea sau ceai, important este sa fie neindulcite.
Despre cartof am mai vorbit si desi este privit cu neincredere mai ales in diete, daca este pregatit corespunzator nu ingrasa. Conditia este sa nu fie prajit sau combinat cu grasime.
Cartoful este foarte bogat in nutrienti printre care proteine, fibre, vitaminele A, C, K, B1, B2, B3, B6, B7 si B9, minerale cum sunt fosforul, potasiul, calciul, fierul, magneziul, cuprul, si o serie de antioxidanti puternici, cum sunt luteina, zeaxantina si betacarotenul.