Cum sa stramtezi niste haine largite la spalat. Hainele tale preferate, indiferent de calitatea materialului din care au fost facute, tind sa se largeasca dupa un anumit timp, in mare parte pentru ca au fost purtate frecvent, dar si pentru ca au fost spalate la fel de des. Si daca se largesc arata destul de rau pe tine, iar tinuta pare una neingrijita, potrivita la intamplare, fara prea multa bataie de cap.
Haine largite la spalat. Cum sa le stramtezi
Daca hainele astea iti sunt cu adevarat dragi si te desparti cu greu de ele sau pur si simplu nu ai de gand sa investesti, pe moment, in tinute noi, iti spun cateva modalitati care te pot ajuta sa le stramtezi un pic, fara a trece pe la croitorie.
Desigur, daca ai astfel de veleitati, atunci poti incerca si varianta aceasta. Sa presupunem, insa, ca nu ai nicio treaba cu croitoria si ai nevoie de solutii la indemana, usoare, care sa nu fie mari consumatoare de timp.
Daca ai ceva haine din bumbac pe care vrei sa te stramtezi, tot ce ai de facut este sa iei un vas incapator pe care sa il umpli cu apa si sa pui apa la fiert, pe aragaz. Cand apa atinge punctul de fiebere, introdu articolul vestimentar in ea.
Citeste si: Cum se spala blugii. Ingredientul care ii mentine ca noi
Foloseste o lingura din lemn, curata, cu care sa te asiguri ca articolul vestimentar este acoperit integral de apa. Lasa haina in apa care clocoteste timp de 5 minute. Asta daca ai nevoie sa stramtezi semnificativ articolul vestimentar.
Daca ai nevoie de un efect usor diminuat, adica sa stramtezi doar putin articolul tau vestimentar, atunci poti lua vasul de pe foc si sa lasi apa sa se raceasca 5 minute inainte de a inmuia haina in apa. Si in acest caz, se recomanda sa tii haina in apa fierbinte timp de 5 minute. La final, indiferent de varianta pe care ai ales-o, scoate articolul vestimentar din oala si pune-l pe uscator.
Respecta indicatiile producatorului cu privire la uscarea articolului. Daca ai nevoie sa repeti procesul, poti face asta de cate ori consideri ca este necesar, insa nu imediat, pentru a permite tesaturii sa isi revina de la expunerea la temperatura inalta.
Hainele de poliester nu se micsoreaza foarte usor pentru ca fibrele pe care le contin au ceva plastic, care le mentine cat de cat rigide. Partea buna este ca, in general, ele nici nu se largesc, ci mai degraba se deterioreaza din cauza purtarii excesive si a spalarilor repetate sau in conditii care nu respecta indicatiile de pe eticheta.
Blugii si denimul sunt materiale destul de pretentioase. Verifica eticheta inainte de a-i arunca in masina de spalat pentru ca pot avea indicatia de a fi curatati doar chimic, adica la o curatatorie profesionala. Blugii din bumbac nespalat se micsoreaza la prima spalare. Daca crezi ca s-au largit si ai nevoie sa ii stramtezi un pic tot ce ai de facut este sa ii pui intr-un uscator cald pentru cateva minute.
Lana se micsoreaza, se stramteaza cel mai usor pentru ca fibrele ei sunt foarte sensibile la temperaturi inalte. Asadar, daca vrei sa stramtezi un articol vestimentar din lana, lasa-l in apa fierbinte pret de cateva minute. Fibrele cu solzi pe care le contine lana se incurca in timpul procesului de spalare si de uscare si materialul intra la apa, cum se mai spune, adica se micsoreaza.
Poti stramta hainele si cu ajutorul masinii de spalat, nu doar al apei la temperatura ridicata, desi efectul este similar, doar efortul tau este diminuat. Asadar, tot ce ai de facut este sa bagi articolul vestimentar in masina de spalat si sa il speli la cea mai ridicata temperatura.
Poti adauga si detergent, ca pentru o spalare normala si, daca tratezi astfel mai multe articole vestimentare, nu uita sa pui putin otet alb pentru a impiedica imprastierea culorilor. La finalul ciclului de spalare, muta hainele in uscatorul electric si foloseste si aici cea mai ridicata temperatura de uscare pe care o permit tesaturile tale. Si acest proces poate fi repetat de cate ori consideri ca este necesar.
Trebuie sa stii ca o alta modalitate de stramtarea a hainelor este sa le calci cat sunt inca umede. Este vorba si aici tot despre actiunii caldurii, a unei temperaturi ridicate, in combinatie cu umditatea. Aceasta combinatie face ca fibrele sa se relaxeze, tensiunea din tesaturi se relaxeaza si asta determina scurtarea firelor ceea ce inseamna, ai ghicit, micsorarea hainelor tale.