Alimente care nu se congeleaza. Congelarea este una dintre cele mai cunoscute si mai eficiente metode de conservare a alimentelor, insa, pe cat de utila si la indeamana pare la prima vedere, este contraindicata in cazul unora dintre alimente.
Daca in mod normal, congelarea permite legumelor si fructelor sa isi pastreze nutrientii esentiali si prospetimea, in cazul alimentelor despre care vom vorbi mai jos, lucrurile nu stau deloc asa. Ba din contra, prin congelare, aceste alimente isi pierd atat din textura, cat si din substantele hranitoare… pentru care apelam la aceasta metoda, de altfel.
Alimente care nu se congeleaza
Prima leguma pe care nu ar trebui sa o congelezi niciodata este ceapa. Acesta se pastreaza intr-un mediu uscat si racoros sau la temperatura camerei. Este o leguma care poate ajuta bacteriile sa se dezvolte daca nu este pastrata in mod corespunzator, iar frigiderul nu face altceva decat sa accelereze procesul de inmultire si dezvoltare a bacteriilor. Totusi, poti congela ceapa doar daca ai decojit-o si doar daca o pastrezi intr-un recipient inchis ermetic.
Rosiile nu au ce sa caute la congelator. Altfel, isi pierd textura si gustul pentru ca pierd mult din continutul de acizi si zaharuri.
Nici legumele bogate in apa, cum sunt catravetii, ridichea, telina cruda si salata, nu ar trebui congelate pentru ca isi pierd din textura ceva mai crocanta cu care suntem obisnuiti. La fel, verdeata ar trebui sa stea la distanta de congelator. Este mai bine, spun specialistii sa o usuci si sa o pastrezi asa pentru sezonul rece sau pentru momentele cand ai uitat sa cumperi si nu ai niciun chef sa mergi la magazin.
Nu este o idee buna sa congelezi cartofii pentru ca se vor inmuia si isi vor pierde gustul. Este important sa ii pastrezi cu coaja, intr-un loc racoros, uscat si cat mai bine aerisit pentru ca daca ii tii in umezeala, ciupercile si bacteriile nu vor intarzia sa apara.
Cafeaua trebuie pastrata intr-un spatiu uscat si racoros, dar niciodata in frigider sau in congelator. Daca faci asta, atunci cafeaua ta isi va pierde mirosul si gustul caracteristic. In plus, cafeaua tinde sa absoarba mirosurile altor alimente si din acest motiv este bine sa o pastrezi intr-un recipient inchis cat mai bine, chiar ermetic, si la intuneric.
Usturoiul, fie ca vorbim despre cateii de usturoi sau despre capatani intregi, nu are ce cauta in congelator, ci trebuie pastrat intr-un spatiu uscat si racoros.Trebuie sa stii ca, daca il pastrezi la frigider sau il ingheti, usturoiul isi va pierde din proprietati si se va strica.
Daca esti fan avocado, trebui sa stii ca nici acesta nu are ce sa caute in frigider.
Salatele care contin maioneza nu trebuie, nici ele, sa fie pastrate la congelator și nici dressingurile pentru salate. Totodata, maioneza, ketchupul si mustarul nu au nici ele ce sa caute in congelator, dar pot fi pastrate in frigider. Daca pui maioneza la frigider, aceasta isi pierde textura si se taie, in vreme ce ketchupul si mustarul isi pierd gustul.
Pastele fierte sau orezul se vor inmuia si nu vor mai fi bune de nimic daca le pui la congelator si apoi le dezgheti pentru a le consuma.
Ouale crude nu pot fi congelate pentru ca odata ce ingheata isi maresc volumul si se sparg, explodeaza. Omleta poate fi congelata, in vreme ce albusurile pot fi pastrate la congelator in diverse recipiente si pot fi apoi utilizate pentru prepararea unor prajituri, printre care delicioasele bezele.
Branza proaspata, feta, mozzarella sau ricotta sau branzeturile brie si camembert nu trebuie depozitate la congelator pentru ca umiditatea excesiva le schimba gustul si aspectul. Nici iaurtul nu tolereaza congelare, ci devine lichid si zgrunturos. Cand il dezgheti il mai poti folosi la placinta cu iaurt sau orice alta reteta care implica acest produs, insa nu mai poate fi consumat ca atare.
Citeste si: Alimente care nu se reincalzesc. Cum sa mananci sanatos
Carnea sau orice aliment care a fost prajit nu trebuie pastrat la congelator pentru ca la dezghetare isi va schimba textura si gustul.
Mierea nu trebuie niciodata congelata pentru ca se cristalizeaza si se ingroasa. Trebuie tinuta, insa, intr-un recipient inchis ermetic pentru a-si pastra proprietatile curative pentru un timp cat mai indelungat.
Oricat de cald ar fi afara, ciocolata nu trebuie depozitata la congelator, ci pastrata intr-un mediu racoros si lipsit de umiditate.
Ramanem in zona deserturilor si iti spun ca ananasul nu trebuie niciodata congelat pentru ca prin expunerea la temperaturi foarte scazute, enzimele care il ajuta sa se coaca dispar, iar fructul va avea un gust fad, nu va mai fi deloc dulce.